Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Temat: Prawdopodobnie to był (Giulia) ostatni nowy samochód jaki kupiłem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Za 2022 rok - czyli mamy kolejnego, który uważa, że rządzi PiS, a Prezydentem USA jest Joe Biden [emoji23]

Czy naprawdę, zgodnie z propagandową, Goebbelsowską zasadą, uważacie, że kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą?
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 04-03-2025 o 05:38

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Odkryłem wadę poważną tego forum - wpisując adres nie będąc zalogowanym widać co pisze pomijalny/zignorowany użytkownik. Sfrustrowany mocno bo o 5 rano ...

W temacie - mija miesiąc z grubsza - jakie zastępcze auto i jakie przeprosiny za zaistniałą sytuację zaoferowała premium A R ?

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Serio bobby? Auto ma europejską gwarancję, ale żeby mieć szansę na skuteczną naprawę trzeba jechać do sprzedawcy i podpierać się rękojmią?
    ale pretensje to powinieneś w tej kwestii adresować do Stellantis Polska, nie do mnie.
    Co do tej felgi z Citroena, z punktu widzenia europejskich standardów siedmioletnie auto jest juz dość stare, nic dziwnego że brakuje części.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 05-03-2025 o 00:44
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Bobby, nie wiem dlaczego odczytałeś mój post jako pretensje do ciebie. Po prostu dziwię się, że ot tak przechodzisz do porządku dziennego nad tym jak bardzo w 4 literach AR ma swoje zobowiązania wynikające z gwarancji.

7letnie auto i brak części zamiennych? Też żaden problem? Jeszcze byłbym w stanie zrozumieć, że chodzi o jakiś mega nietypowy i rzadko psujący się element. Ale felga? Przecież to się psuje, krzywi, niemalże część eksploatacyjna. Ciekawe pro ekologiczne podejście koncernu w czasie wszechobecnej walki o każdy gram CO2. Wychodzi na to, że będę musiał zmienić wszystkie 4, bo jednej nie idzie dokupić.
    Klienci chyba jednak zauważają takie podejście koncernu Stellantis, bo ten zanotował w 2024 roku największy spadek sprzedaży nowych aut.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 05-03-2025 o 12:03

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Odkryłem wadę poważną tego forum - wpisując adres nie będąc zalogowanym widać co pisze pomijalny/zignorowany użytkownik. Sfrustrowany mocno bo o 5 rano ...

W temacie - mija miesiąc z grubsza - jakie zastępcze auto i jakie przeprosiny za zaistniałą sytuację zaoferowała premium A R ?
    To, że u Ciebie jest 5 rano, nie znaczy, że jest ona na całym Świecie, no chyba, że nie ogarniasz tematu stref czasowych, to po pierwsze, a po drugie, za co ma przepraszać firma AR?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Zgodnie z treścią zapisów gwarancyjnych minął 30 dniowy (robocze) termin na naprawę gwarancyjną i stan na dziś mamy
    cytuję odpowiedzi serwisu ADF na moje pytania:"...
    1. Nie udało się zamówić części.
    2. Nie wiemy kiedy część zostanie sprowadzona do serwisu.
    3. Nie jesteśmy w stanie zadeklarować w tej chwili konkretnej daty odbioru pojazdu. .."

W związku z powyższym nie wyraziłem zgody na dalsze procedowanie reklamacji w tym trybie, celem odstąpienia od procedury gwarancyjnej na rzecz reklamacji do sprzedawcy na podstawie niezgodności towaru z umową. Po powiadomieniu salonu w Łodzi gdzie zakupiłem samochód oraz serwisu we Wrocławiu gdzie auto było naprawiane nastała inteligentna cisza.
    I tak na poważnie przestałem się tym już przejmować. Skoro autem nie nacieszyłem się nawet 2 tygodni to i zrozumiałe że nie zdążyłem się do niego nawet przyzwyczaić. Moje złotówki które za to auto zapłaciłem nie były podrabiane ani wirtualne, zapłaciłem za samochód zgodnie z umową i w terminie, tym samym umówiliśmy się na pewne rzeczy a jedną z nich jest serwis gwarancyjny. Skutecznie wybito mi z głowy markę Alfa Romeo i skoro tak się teraz bawimy to pobawimy się do końca i ta zabawa będzie kosztować, wydałem sporo to z dziką rozkoszą wydam jeszcze więcej by sprawiedliwości stało się zadość.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Bobby, nie wiem dlaczego odczytałeś mój post jako pretensje do ciebie. Po prostu dziwię się, że ot tak przechodzisz do porządku dziennego nad tym jak bardzo w 4 literach AR ma swoje zobowiązania wynikające z gwarancji.

7letnie auto i brak części zamiennych? Też żaden problem? Jeszcze byłbym w stanie zrozumieć, że chodzi o jakiś mega nietypowy i rzadko psujący się element. Ale felga? Przecież to się psuje, krzywi, niemalże część eksploatacyjna. Ciekawe pro ekologiczne podejście koncernu w czasie wszechobecnej walki o każdy gram CO2. Wychodzi na to, że będę musiał zmienić wszystkie 4, bo jednej nie idzie dokupić.
    Klienci chyba jednak zauważają takie podejście koncernu Stellantis, bo ten zanotował w 2024 roku największy spadek sprzedaży nowych aut.
    To wszystko stoi w sprzeczności z problemami ekonomicznymi, producentów którzy nie dostrzegają możliwości zarobku na takich cześciach. Ponadto kiedyś mówiło się o jakiejś gwarancji mobilności czyli dostępności części na długo po tym jak wycofano model samochodu z rynku.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Nic podobnego. Po to istnieje sieć _AUTORYZOWANYCH_ przez daną markę X Y Z czy AR serwisów, aby klient kupujący nowe auto miał w d gdzie mu się zepsuje (jak już jaklimś cudem nowe się zepsuje) i do najbliższego serwisu z listy podanej przez Producenta przybywał , licząc na standaryzowane, wysokie, kontrolowane warunki obsługi i naprawy, z właśnie dostępem do części i know how wyższym niż w stodole obok u Mietka poziomie.
    To jest ujęte w cenie samochodu i tam zostawił kolega swoje pieniądze a nie u sklepikarza dealera. Każdy kupując nowe auto płaci za to kontrolowanie i przyznawanie autoryzacji , utrzymanie na odpowiednim poziomie serwisów _autoryzowanych przez daną markę_.
    Zapłacił nie sklepikarzowi a Producentowi , i nie dostał tego za co zapłacił - od Producenta, nie od handlarza - dostępności części i odpowiedniej obsługi. Nie ważne który to serwis, zresztą równie karygodne opisy jakości ASO np Alfist tu zamieszczał z przeciwnej strony Polski (przygody z nówką Q zjadającą opony po znikomym przebiegu ), inni zbanowani Forumowicze także.
    Zresztą to ma odzwierciedlenie w powszechnie dostępnych raportach dot. jakości ASO .
    Niezależnie gdzie jedziesz oddać auto do naprawy to za sieć serwisów też płacimy. Jak sobie jakiś serwis nie może z czymś poradzić to powinien dla dobra marki wzajemnie sobie pomagać by "pozbyć" się klienta i naprawić mu samochód.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Kwestie dotyczące serwisu z Wrocka już omówiliśmy, a więc po co to dalej wałkować, napisz co z serwisem u dealera, u którego go kupiłeś i, u którego miałeś zgłosić problem w ramach rękojmi sprzedawcy - co to znaczy, że "nastała cisza", po 14 dniach braku reakcji, sprzedawca, z mocy obowiązujągo w Polsce prawa, uznaje Twoje roszczenie za zasadne i przysługują Ci z tego tytułu trzy rozwiązania:
    1. Naprawa
    2. Wymiana na towar wolny od wad
    3. Zwrot pieniędzy

Decyzja o tym, które rozwiązanie ma być zastosowane należy do Ciebie, jeśli sprzedawca nie postępuje zgodnie z prawem, to idziesz do sądu, mając wygraną sprawę - czy kontaktowałeś się z rzecznikiem konsumentów?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Kwestie dotyczące serwisu z Wrocka już omówiliśmy, a więc po co to dalej wałkować, napisz co z serwisem u dealera, u którego go kupiłeś i, u którego miałeś zgłosić problem w ramach rękojmi sprzedawcy - co to znaczy, że "nastała cisza", po 14 dniach braku reakcji, sprzedawca, z mocy obowiązujągo w Polsce prawa, uznaje Twoje roszczenie za zasadne i przysługują Ci z tego tytułu trzy rozwią....
    Kwestia serwisu Wrocka warta uwagi bowiem w mojej sytuacji należało dokończyć procedurę którą już zacząłem. Dealer u którego kupiłem ucieszyłby się bardzo gdybym ją przerwał i zacząłby ją od nowa czyli kolejne 30 dni robocze w piach. Stąd według prawnika dokończyliśmy ją a ponieważ minął już termin określony na naprawę gwarancyjną czas oddać auto do dealera. Dziś dostałem informacje że samochód zostanie zabrany z Wrocławia i zawieziony do Łodzi i tam będą radzić co dalej. Za 2 tygodnie powinienem wiedzieć więcej.

Na koniec chciałbym tylko dodać że jak na razie zarówno ADF robił co mógł tzn. zidentyfikował problem, zamówił części + monituje zamówienie. Wszystko na to wskazuje że problem leży po stronie importera który nie może/nie jest w stanie/ ma to gdzieś* sprowadzenie tego sterownika.
    I z tego właśnie powodu wygląda to wszystko tak żałośnie.
    Co prawda nic tak w biedzie nie pociesza jak nieszczęście drugiego i z tego co się rozeznałem podobne problemy ma wiele innych marek ale nie tylko motoryzacyjnych. Najprawdopodobniej w imię obniżania kosztów, firmy wyżej cenią sobie zmniejszanie do minimum stanów magazynowych kosztem interesu klienta.
    *- niepotrzebne skreślić

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Kwestie dotyczące serwisu z Wrocka już omówiliśmy, a więc po co to dalej wałkować, napisz co z serwisem u dealera, u którego go kupiłeś i, u którego miałeś zgłosić problem w ramach rękojmi sprzedawcy - co to znaczy, że "nastała cisza", po 14 dniach braku reakcji, sprzedawca, z mocy obowiązujągo w Polsce prawa, uznaje Twoje roszczenie za zasadne i przysługują Ci z tego tytułu trzy rozwiązania:
    1. Naprawa
    2. Wymiana na towar wolny od wad
    3. Zwrot pieniędzy

Decyzja o tym, które rozwiązanie ma być zastosowane należy do Ciebie, jeśli sprzedawca nie postępuje zgodnie z prawem, to idziesz do sądu, mając wygraną sprawę - czy kontaktowałeś się z rzecznikiem konsumentów?
    Witam serdecznie.
    Tak się dziwnie składa, że z Alfa Romeo mam odczynienia od 1998 roku, z bardzo krótkimi przerwami.
    Od czasu, kiedy zmienił się właściciel problemy z częściami zamiennymi narastają w tempie nigdy wcześniej niespotykanym.
    Zdarza się, ze do aktualnie produkowanego modelu czekamy po kilka miesięcy, i nikt nie ma na to wpływu. Prawnie jest to tak skonstruowane, że nie ma i już.

A co do roszczeń, to tylko tak ładnie i łatwo wygląda to w przepisach , a co do wygranej sprawy ..... to droga baaardzo daleka i skomplikowana niestety.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Te problemy nie są kwestią zmiany właściciela, tylko efektem pandemii i dotyczy to każdej marki, no może poza chińskimi.

Oczywiście, że procedury trwają i nikt nie twierdził, że jest to ani proste, ani krótkotrwałe, tyle tylko, że nie ma to nic wspólnego z marką samochodu, tylko szeroko rozumianym, wymiarem sprawiedliwości, który po rządach PiSiorów, jest w katastrofalnym stanie.

Kolega zamówił u dealera, VOLVO XC60, najpierw dali mu termin pół roku, póżniej przedłużyli o kolejny rok, a następnie, po upływie tego terminu, czekał miesiąc na dostawę z Chin do Rotterdamu, a po rozładunku statku okazało się, że jego samochodu nie ma, w dokumentach przewozowych jest, a na pokładzie nie ma, po kolejnym miesiącu samochód się odnalazł.
    Na pierwszemu przeglądzie po 600 km który miał trwać dwie godziny, a trwał prawie sześć, wymienili mu obydwa przednie wahacze - dlaczego? - bo nie dało się ustawić geometrii, jak zapytał jak to możliwe, żeby w nowym samochodzie trzeba było wymianiać wahacze, to mu powiedzieli, że nie wiedzą.
    W drodze powrotnej z serwisu samochód zaczął ściągać w prawo, a więc wrócił do serwisu, a oni powiedzieli, że być może, po wymianie wahaczy, zwariował asystent pasa ruchu, a więc podłączyli samochód do kompa i okazało się, że na ten konkretny model, nie ma jeszcze danych diagnostycznych, a więc, żeby jechał do domu, a oni go zawiadomią, jak już te dane będą, żadnego samochodu zastępczego - trwało to dwa tygodnie, kiedy zadzwonili i kazali mu przyjechać, czyli ponownie wydać na paliwo, bo taka podróż to 250 km - pojechał, podłączyli pod kompa i okazało się, że wszystko się zgadza, a więc dlaczego ściąga? - nie wiedzą.
    W innym serwisie zaproponowali mu wymianę przekładni kierowniczej, wymianili i dalej jest to samo, teraz kolega czeka na ekspertyzę biegłego z PZMot i kieruje sprawę do sądu.