Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Prawdopodobnie to był (Giulia) ostatni nowy samochód jaki kupiłem.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Te problemy nie są kwestią zmiany właściciela, tylko efektem pandemii i dotyczy to każdej marki, no może poza chińskimi.

Oczywiście, że procedury trwają i nikt nie twierdził, że jest to ani proste, ani krótkotrwałe, tyle tylko, że nie ma to nic wspólnego z marką samochodu, tylko szeroko rozumianym, wymiarem sprawiedliwości, który po rządach PiSiorów, jest w katastrofalnym stanie.
    I tutaj niestety nie masz racji, ponieważ zawsze tak było, a na pewno odkąd weszliśmy do EU , taka smutna prawda, korpo mogą praktycznie wszystko, i maja nas w dooopie .
    W latach 1998 - 2009 , jakoś tak, pracowałem w ASO , i na tym opieram to co piszę, nie na tym co mi się wydaje, lub zasłyszałem, aczkolwiek w tamtych czasach dobry przedstawiciel nie pozwolił sobie na takie traktowanie klienta, i części zdobywało się na różne sposoby.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Tak, ale dotyczy to wszystkich marek, a nie jedynie AR, czy Stellantisa, a więc nie wiem w czym "się mylę", bo radykalny problem z częściami zaczął się w czasie pandemii, gdzie pozrywane zostały łańcuchy dostaw, których z dnia na dzień odbudować się nie da, tym bardziej, że wszystkie duże, zwłaszcza europejskie koncerny, uzależnieniły się od Chin.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

Te problemy nie są kwestią zmiany właściciela, tylko efektem pandemii...
    Ciekawe ile lat jeszcze będzie się zwalać na pandemię koronawirusa?
    Uwierz mi, że zakłócenia w łańcuchach dostaw już dawno nie występują. Nawet w 2023 roku ceny transportu morskiego wróciły do cen sprzed pandemii (oj armatorzy nie byli zadowoleni ).
    Takie tezy przypominają mi te wszystkie lamenty o kosztach zablokowania Kanału Sueskiego przez Evergreen i kolejnych zakłóceniach w łańcuchach dostaw. Biadolenie przez pół roku a po półtorej miesiącu sytuacja została rozładowana i wróciła do normy. Trochę skomplikowała się sytuacja w grudniu 2023, po rozpoczęciu atakowania przez Huti statków przepływających Morzem Czerwonym, ale skutek jest tylko taki, że transport morski z Dalekiego Wschodu do Europy trwa do 2 tygodni dłużej (i oczywiście drożej, bo przecież armatorzy nie omieszkali ponieść stawek 8-miokrotnie swego czasu). Obecnie frachty zaczynają wracać do "normalnych" stawek.
    Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 14-03-2025 o 19:56

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał ochkarol Zobacz post
    Ciekawe ile lat jeszcze będzie się zwalać na pandemię koronawirusa?
    ...
    No wszystko łącznie z ekh..."kopertami śmierci " .
    Niestety dla AR tak się składa że czy jedno P czy drugie mu równe P nie ma wpływu na doły notowań tej marki w ocenie jakości serwisów. Ba, także w krajach poza wpływami obu P.

Ludzie marka premium i o zastępcze trzeba się prosić ??? Bujać z prawnikami ? Rzecznikami ? Sądami? O co chodzi ?? To nie jest normalne. Tzn dla AR dawnej normalne . Ale miało być jak w japoncach w szumnych zapowiedziach .

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Uwierz mi, że zakłócenia w łańcuchach dostaw już dawno nie występują. Nawet w 2023 roku ceny transportu morskiego wróciły do cen sprzed pandemii (oj armatorzy nie byli zadowoleni
    Zapotrzebowanie na transport drogowy jest około 30% mniejsze niż przed pandemią, a to oznacza, że 30% mniej towarów jest na rynku - stawki transportowe wróciły do tych sprzed pandemii, bo przewoźnicy, w tym armatorzy, musieli się ratować przed kłopotami finansowymi spowodowanymi zmniejszeniem się zapotrzebowania na transport, a więc mogli drogo stać i nie mieć zleceń, czyli nie zarabiać, albo obniżyć ceny frachtów i wykonywać usługi, zarabiając mniej.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

@yaniq. Uwierz mi, że:
    1. Transport drogowy i morski rządzą się trochę innymi prawami.
    2. W transporcie drogowym stawki nie wróciły do tych sprzed pandemii.
    3. Ciekawa teza o tym spadku zapotrzebowania na transport drogowy. Skąd takie dane? Owszem dużo mniej jeździ się do Państw byłego ZSRR, ale to tyle.
    Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 15-03-2025 o 09:05

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

ochkarol, oczywiście masz rację. W czasach, kiedy można byle bzdurę za 20 złotych zamówić na drugim końcu świata i dotrze w ciągu dwóch tygodni - tłumaczenie braku dostępności części zerwanymi łańcuchami dostaw jest grubą abberacją. Jeśli zastanowić się chwilę - to sytuacja z Gulią kolegi wynika z celowej polityki koncernu, być może błędu w procedurach wewnętrznych. Przy czym skłaniam się bardziej ku temu pierwszemu. Dlaczego? Bo auto jest ciągle w produkcji, w związku z tym jest na świecie poddostawca, który te części produkuje. Raczej nie produkuje tego bezpośrednio AR. Ile może trwać zamówienie części przez ASO? Jak koncernowi zależy, to jest to do ogarnięcia w 2 tygodnie. Jak nie, to przez procedury korporacyjne (kto miał do czynienia z korpo ten zrozumie) pół roku będzie mało. Bo na przykład ktoś kto tworzy procedury celowo, bądź przez przeoczenie nie dopuszcza możliwości przeniesienia części z magazynu produkcyjnego do magazynu serwisowego. A zamówienie na magazyn serwisowy można złożyć u producenta (poddostawcy) przy zapotrzebowaniu np. min. 50szt. Tej konkretnej części pewnie nie można też wyciągnąć z lokalnego bufora magazynowego (tj. aut demonstracyjnych), bo są mają już zakodowane VIN-y. Pytanie, czy tą konkretną część można kupić bezpośrednio u poddostawcy nie jako OE, ale ASO tym kanałem raczej nie pójdzie, bo nie AR za taką ścieżkę uzyskania części pewnie nie zapłaci. Tylko kibole marki tego nie chcą zrozumieć i szukają wymówek wszędzie tylko nie tam gdzie leży problem czyli w firmie AR.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 15-03-2025 o 10:05

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

@yaniq. Uwierz mi, że:
    1. Transport drogowy i morski rządzą się trochę innymi prawami..
    Obydwa rządzą się prawami popytu i podaży, im mniej pracy, tym większa konkurencja, czyli niższe frachty - tego prawa jeszcze nikt nie podważył.

2. W transporcie drogowym stawki nie wróciły do tych sprzed pandemii.
    Stawki w transporcie drogowym bardziej uzależnione są od kosztów - jest ogromna nadpodaż transportu w stosunku do popytu na niego, stawki "spadły na pysk", do czego dodatkowo przyczyniła się agresja kacapii na Ukrainę, gdzie przewoźnicy realizujące zlecenia do kacapii i na Ukrainę przeszli na inne zlecenia.

3. Ciekawa teza o tym spadku zapotrzebowania na transport drogowy. Skąd takie dane? Owszem dużo mniej jeździ się do Państw byłego ZSRR, ale to tyle.
    Z życia codziennego, bo ja w tym siedzę, poczytaj sobie dane giełd transportowych, Transa, Timo, Transporeona, Cargo i porównaj sobie ilość zleceń.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

Obydwa rządzą się prawami popytu i podaży, im mniej pracy, tym większa konkurencja, czyli niższe frachty - tego prawa jeszcze nikt nie podważył.
    W transporcie drogowym to działa .
    Ale w przypadku transportu morskiego działa to tylko w jedną stronę
    Domyślasz się w którą? Gdy tylko pojawią się najmniejsze "powody" do podwyżki stawek, to armatorzy prędziutko je podnoszą. W drugą stronę już prawo popytu i podaży nie wpływa tak szybciutko na spadek cen.
    Także wpływ podaży i popytu na cenę owszem - jest. Tylko nie wszędzie rzutuje tak samo na te ceny.
    Dodam, że rynek transportu morskiego bardziej przypomina kartel, gdzie panuje zmowa cenowa niż wolny rynek.

Jeszcze raz Ci napiszę:
    @yaniq. Uwierz mi, że:
    1. Transport drogowy i morski rządzą się trochę innymi prawami.
    Wyobrażasz sobie transporcie drogowym ośmiokrotny wzrost stawek w ciągu miesiąca czy dwóch (nie pamiętam) z powodu wzrostu kosztów o około 30%?
    Ja nie.
    A w transporcie morskim taka sytuacja nie była dla nikogo wielkim zaskoczeniem.
    Wyobrażasz sobie, że dostarczasz towar półtorej miesiąca po deklarowanym terminie i nie płacisz za to ani grosza kary?
    W transporcie drogowym to nie do pomyślenia a w morskim - standard.

Z życia codziennego, bo ja w tym siedzę, poczytaj sobie dane giełd transportowych, Transa, Timo, Transporeona, Cargo i porównaj sobie ilość zleceń.
    Podałeś konkretną wartość. Spadek o 30%. Liczyłem na jakieś merytoryczne źródło a nie "poczytaj sobie".
    Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 15-03-2025 o 18:19

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

a więc nie wiem w czym "się mylę",
    Dokładnie w tym: "Oczywiście, że procedury trwają i nikt nie twierdził, że jest to ani proste, ani krótkotrwałe, tyle tylko, że nie ma to nic wspólnego z marką samochodu, tylko szeroko rozumianym, wymiarem sprawiedliwości, który po rządach PiSiorów, jest w katastrofalnym stanie."

Moja odpowiedź dotyczyła dokładnie tego, a nie wielkiej światowej choroby, którą to zgrabnie starałeś się wybrnąć.

- - - Updated - - -

Zapotrzebowanie na transport drogowy jest około 30% mniejsze niż przed pandemią,
    Tutaj kolejna "manipulacja", ponieważ znam wielu transportowców, i ciągle jest tendencja wzrostowa, chyba, że mówimy o transporcie na wschód, ale o tym już ktoś wspominał.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No wszystko łącznie z ekh..."kopertami śmierci " .
    Niestety dla AR tak się składa że czy jedno P czy drugie mu równe P nie ma wpływu na doły notowań tej marki w ocenie jakości serwisów. Ba, także w krajach poza wpływami obu P.

Ludzie marka premium i o zastępcze trzeba się prosić ??? Bujać z prawnikami ? Rzecznikami ? Sądami? O co chodzi ?? To nie jest normalne. Tzn dla AR dawnej normalne . Ale miało być jak w japoncach w szumnych zapowiedziach .
    Zgadza się, a jest tylko gorzej.

- - - Updated - - -

Tak, ale dotyczy to wszystkich marek, a nie jedynie AR, czy Stellantisa
    Zasady współpracy z różnymi koncernami zdecydowanie różnią się od tych w Stellantisie, i to znacznie.
    Z żadnym innym koncernem nie ma takich schodów jak tutaj, to jest po prostu dramat.
    Zajmując się od ponad 20 lat w 80% obsługą aut włoskich mam lepszą współpracę z BMW i grupą VAG niż Stellantisem.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y