Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Temat: Prawdopodobnie to był (Giulia) ostatni nowy samochód jaki kupiłem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Angry Prawdopodobnie to był (Giulia) ostatni nowy samochód jaki kupiłem.

Dotychczas miałem 4 Alfy Romeo w tym 3 nowe i ta ostatnia (Giulia) odebrana miesiąc temu z salonu będzie moim ostatnim autem jaki kupiłem tej marki. Jeśli kiedyś kupię jakiś inny samochód to nie będzie to AR. Do zaakceptowania jest sytuacja w której wydajesz ponad 230kPLN i wyjeżdżając z salonu Twoje auto po 500km ulega usterce. Za to zupełnie nie do zaakceptowania jest sytuacja gdy serwis mówi Ci że nie mamy części do Twojego samochodu i nie wiemy kiedy będziemy ją mieli, za to zupełnie nie przeszkadza nam sytuacja w której z taśmy zjeżdżają dalej te same modele takie jak Twój. Ponadto uważamy że taka sytuacja może trwać kilka miesięcy czyli cytując z filmu Miś Stanisława Barei "..nie mamy Pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi."? A po naszemu mamy Cię w d..ie bo nie zrezygnujemy ze sprzedaży kolejnej sztuki Giulii by naprawić Twoje nowe auto na które co prawda daliśmy Ci gwarancję naprawy a którą to zamierzamy zrealizować kiedy będzie nam się podobać.
    Dotychczas nie zdawałem sobie sprawy, że tak to może działać zatem jeśli zamierzasz kupić sobie nowy samochód radzę zainteresować się warunkami gwarancyjnymi które masz zapisane w książce gwarancyjnej.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Prawnik, media, youtuberzy. Inaczej faktycznie poczekasz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Niepotrzebnie mnożysz wątki.

Zacznij od Rzecznika Praw Konsumenta, oni naprawdę mają rozbudowane struktury i sporą siłę perswazji, ściśle współpracując z UOKiK, a firmy wolą z nimi żyć w zgodzie, są tam negocjatorzy i tzw. "rozwiązania polubowne", sam korzystałem i wiem, że to działa.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 08-02-2025 o 07:09

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

A co konkretnie sie wydarzyło?
    Zakup jako osoba fizyczna czy firma?
    Jeśli towar ma istotna wadę, w Twoim przypadku taką, ktora sprawia ze przedmiot nie nadaje sie do użycia zgodnie z przeznaczeniem, to jako osoba fizyczna masz prawo odstąpić od umowy. I po krzyku - kupisz sobie inne auto, albo inna Giulie.

Coś mi mówi niestety, że pewnie auto jest w leasingu, czyli de facto właścicielem jest firma leasingowa, więc wszelkie spory będą na linii polska dystrybucja Alfy vs firma leasingowa, a ponieważ dla firmy leasingowej jest to jeden z tysiecy towarów jaki leasingują to nie specjalnie ktokolwiek będzie chcial bawić się w egzekwowanie praw, firmę leasingową interesuje czy leasingobiorca oplaca raty.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 10-02-2025 o 12:15
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Niepotrzebnie mnożysz wątki.

Zacznij od Rzecznika Praw Konsumenta, oni naprawdę mają rozbudowane struktury i sporą siłę perswazji, ściśle współpracując z UOKiK, a firmy wolą z nimi żyć w zgodzie, są tam negocjatorzy i tzw. "rozwiązania polubowne", sam korzystałem i wiem, że to działa.
    Nie ma innego wyjścia, działam już w tej sprawie. Prawdę mówiąc nawet nie wiedziałem że takie sytuacje mogą mieć miejsce.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    A co konkretnie sie wydarzyło?
    Zakup jako osoba fizyczna czy firma?
    Jeśli towar ma istotna wadę, w Twoim przypadku taką, ktora sprawia ze przedmiot nie nadaje sie do użycia zgodnie z przeznaczeniem, to jako osoba fizyczna masz prawo odstąpić od umowy. I po krzyku - kupisz sobie inne auto, albo inna Giulie.

Coś mi mówi niestety, że pewnie auto jest w leasingu, czyli de facto właścicielem jest firma leasingowa, więc wszelkie spory będą na linii polska dystrybucja Alfy vs firma leasingowa, a ponieważ dla firmy leasingowej jest to jeden z tysiecy towarów jaki leasingują to nie specjalnie ktokolwiek będzie chcial bawić się w egzekwowanie praw, firmę leasingową interesuje czy leasingobiorca oplaca raty.
    Zakup prywatny. Padł sterownik Airbag. Brak informacji kiedy część będzie dostępna i wymieniona. Firma ma czas sprzedaje nowe auta a ty czekasz.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 diesel 170 KM

Domyślnie

Sytuacja faktycznie frustrująca, zwłaszcza przy aucie za ponad 230 tys. zł. JA nigdy nie kupuję aut z salomu, bo według mnie auto nowe zaraz po wyjechaniu z salonu mocno traci na wartości. Wole używane, kilkuletnie (max 5- letnie) z niskim przebiegiem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    była 156 1,8TS, jest 159 2,4 200 KM

Domyślnie

Ja mam podobnie. Nigdy jeszcze nie kupiłem Ferrari, bo według mnie nie jest tyle warte i po co mam przepłacać

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał tomekna Zobacz post
    Nie ma innego wyjścia, działam już w tej sprawie. Prawdę mówiąc nawet nie wiedziałem że takie sytuacje mogą mieć miejsce.

- - - Updated - - -

Zakup prywatny. Padł sterownik Airbag. Brak informacji kiedy część będzie dostępna i wymieniona. Firma ma czas sprzedaje nowe auta a ty czekasz.
    Komu teraz podlegają ASO Alfy? Stellantis Polska? Pisz bezpośrednio i domagaj się wymiany na produkt wolny od wad albo zwrotu pieniędzy z tytułu przysługujących Ci praw.
    Moze importer poduma i weźmie modul z jakiegoś auta które idzie na wystawę do salonu, da Tobie a w późniejszym czasie podmieni wadliwy, tak zeby klient byl zadowolony. A jak nie to rób reklamę w mediach dyletantom. Co za obsluga... :/ przeciez w razie wypadku to Ty lub któryś z Twoich pasażerów zapłacicie zdrowiem lub życiem.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 28-02-2025 o 22:52
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Ponownie przypominam, że piszemy o jednej stacji ASO, w dodatku nie tej, u dealera której kolega kupił samochód, co oczywiście nie powinno mieć znaczenia, ale w praktyce, to nie tu kolega zostawił marżę za zakup samochodu.

Moze importer poduma i weźmie modul z jakiegoś auta które idzie na wystawę do salonu, da Tobie a w późniejszym czasie podmieni wadliwy, tak zeby klient byl zadowolony.
    To nie te czasy, w których można było sobie dowolnie podmieniać część, obecnie są one programowane do VINu konkretnego egzemplarza i nie da się ich odkodować - jest to spowodowane między innymi, próbą ukrócenia handlu częściami z kradzionych na części samochodów.

A jak nie to rób reklamę w mediach dyletantom. Co za obsluga... :/ przeciez w razie wypadku to Ty lub któryś z Twoich pasażerów zapłacicie zdrowiem lub życiem.
    Dlatego prosiłem kolegę o podanie nazwy tego servisu, żeby inni omijali go szerokim łukiem, tym bardziej, że inny z kolegów ma dokładnie takie same zdanie o tym ASO/dealerze, dlatego robienie nagonki na serwisy ASO Alfy, to jest zwyczajne pomawianie, a już twierdzenie, że przez to marka jest "be", to jakaś kompletna aberracja, ale widzę, że nikomu, na forum, miłośników opluwanej marki, to nie przeszkadza.

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Wszystko jest do zrobienia. Kazda cześć dla serwisu jest do wymiany. Inaczej żaden serwis nie mógłby naprawic auta po wypadku. Zgodnie ze sztuką czujniki, moduly i poduszki ida po odpaleniu do zmiany, nikt nie 'kasuje'crash data w ASO, jak u Stasia w stodole. A na miejscu autora naprawdę domagał bym sie wymiany towaru albo zwrotu gotówki skoro jest w tej komfortowej sytuacji, że chronią go prawa konsumenta.

Ps. Z tą marżą to racja, powinien uderzać w pierwszej kolejności tam gdzie zostawił pieniądze.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 01-03-2025 o 16:10