Ceramizery... stosować czy nie...?

• Autor wątku Autor wątku Irasfox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Noszę się z zamiarem zalania Ceramizera firmy Liqui Molly. Przeczytałem posty na temat ceramizerów na forum Alfy oraz na innych forach. I nasuwa mi się jedno spostrzeżenie......najwięcej wypowiedzi jest przez osoby, które nie miały w ogóle doświadczenia z tym specyfikiem. Są też wypowiedzi osób które mówią że ceramizer nie dał im nic. Natomiast jakieś pół roku temu zalaliśmy z bratem ceramizer do jego auta. Silnik miał zdrowy. Zastosowaliśmy się do instrukcji i zaczęliśmy robić porównania dopiero po przekroczeniu zalecanego 1.500 km. Efekty są następujące: wyciszenie pracy silnika, minimalnie mocniejszy dół oraz ewidentnie niższe spalanie (różnica około 1-1,5 litra). W innych autach ceramizer może nic nie dawać. Ale on nie koniecznie musi od razu dawać efekty. Każdy kto się wypowiada powinien przeczytać, że to nie jest produkt, który ożywia umarłe silniki, a w silnikach zdrowych jeśli nie poprawi nic tak od razu to na pewno przedłuży żywotnośc tego silnika i pozwoli mu dłużej zachować optymalne parametry. A ja jutro leje ceramizer do swojej Alfy i dam znać jak tylko przejadę 1.500 km czy czuć jakąś różnicę.

Ja osobiście użyłem ceramizera do mojego drugiego auta (VW Bora)tyle że do skrzyni biegów.
Szumy w skrzyni ustały i biegi wrzucają się lżej ,coś w tym musi być :)

Ja mogę się wypowiedzieć na temat ceramizera do układu wspomagania. Kupiłem właśnie z tej stronki i zaaplikowałem do Puga. Mam w nim problem z układem wspomagania. Mianowicie jest luz na kolumnie co objawia się niesympatycznym stukiem w kolumnie przy skrajnie skręconych kołach i przejeżdżaniu po nierównościach. Kolumna i tak jest do wywalenia bądź regeneracji więc nie miałem nic do stracenia. I nie chodziło mi o to żeby ceramizer mi to naprawił tylko do sprawnego auta tego bym nie zaryzykował nalać a tu z czystym sumieniem mogłem spróbować. A nóż pomoże. Efekt?
Stuki są wyraźnie mniejsze, jakby pomogło ale za to kierownica chodzi znacząco ciężej. Tak więc z tym punktem na ich stronie że kierownica lżej będzie się kręcić to byłbym powściągliwy :)

Odnosnie Ceramizera do wspomagania to moge powiedzieć, że jest to ceramizer po zaaplikowaniu którego najszybciej widać efekty.
W swoich Alfach go wlewałem do każdej i był mocno odczuwalny efekt lżejszego kręcenia kierownicą.

Widzisz.... jak z lekami. Na każdego działa inaczej :)

Ja dziś zalałem do silnika pojeździmy zobaczymy co się będzie działo. Dodam tylko że silnik mam w bardzo dobrej kondycji.

Akurat planuję badania tego typu środków, w czerwcu powinny być wyniki i to więcej niż jednego, dam znać :)

Zaszkodzić nie zaszkodzi a jak pomoże to sukces,powtarzam się ale mam dużo zadowolonych klientów którzy stosują ten dodatek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wczoraj zaaplikowałem ceramizer do silnika i do skrzyni. Pacjent - 1.9JTD 2000r. Dlaczego? Przewrażliwiony na dziwne odgłosy postanowiłem spróbować. Przebieg po zaaplikowaniu to jakieś 70km. Jeszcze nic się nie rozleciało :P

Postaram się zdać relacje i w miarę obiektywnie ocenić ewentualne zmiany w pracy podzespołów :)

Najwyżej, 109zł można było przepić, ale cóż :D

Zamiast sie unosic, lepiej poczytaj strone http://www.ceramizer.pl/, a szczegolnie
http://www.ceramizer.pl/content/view/29/41/.
Przyznasz, ze zamieszczone tam opisy sa szalenie podobne do Twojego...?

A ze jestem przewrazliziony na wszelkiej masci markietyngowcow, zareagowalem tak jak zareagowalem. Wybacz, przepraszam.
Nie zmieni to faktu, ze opisy dzialania tego specyfiku brzmia nieprawdopodbnie. Cos tu za pieknie to wszystko wyglada.

nie gniewaj sie... piwko na zgode :)
Ci od sprzedaży paliwa sami leją na stacjach CERAMIZERY do paliwa nie musicie nic kupować. pozdrawiam

mylisz się kolego, uzdatniaczy dodają, a tutaj nam chodzi o ceramizery do oleju

Niestety nie warto nikogo na siłe przekonywać,jeśli ktos nie spróbuje na swoim samochodzie to nie bedzie miał żadnej wiedzy w tym temacie.

Postanowiłem sprawdzić to na własnej skórze , a raczej na 3 Alfach 3.0 v6 24v Po rozmowie z przedstawiecielem Ceramizera pl otrzymałem 3 kpl ; paliwo, wspomaganie, skrzynia biegów i silnik i w przyszłym tygodniu bede to aplikował w/g schematu producenta bedzie załozony oddzielny temat.

Postanowiłem sprawdzić to na własnej skórze , a raczej na 3 Alfach 3.0 v6 24v Po rozmowie z przedstawiecielem Ceramizera pl otrzymałem 3 kpl ; paliwo, wspomaganie, skrzynia biegów i silnik i w przyszłym tygodniu bede to aplikował w/g schematu producenta bedzie załozony oddzielny temat.
Zrobisz jakieś badania na silniku przed i po, typu ciśnienie sprężania? ^^

Czyli będzie coś w rodzaju dziennika badań? Była by to świetna sprawa!

Zaaplikowałem Ceramizer do skrzyni i do silnika jakieś 500km temu. Póki co nic się nie zepsuło, wydaje mi się że nic się też nie zmieniło, poprawiło. Silnik pracuje bez zmian (zresztą, przed dodaniem Ceramizera pracował bez zarzutu). Biegi wchodzą jak wchodziły, skrzynię słychać tak jak wcześniej. Wypowiem się też po większym przebiegu.

Czyli będzie coś w rodzaju dziennika badań? Była by to świetna sprawa!

Dokładnie!
bedą dokładne pomiary silnika - ciśnienie oleju oraz ciśnienia na poszczegulnych cylindrach, zużycie paliwa, zużycie oleju, zastanawiam sie jak sprawdzic opór układu kierowniczego-jakim układem pomiarowym ( dynamomentr na kierownice?)

Amortyzatory
Powrót