Strona 28 z 38 PierwszyPierwszy ... 1819202122232425262728293031323334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 380

Temat: Ceramizery... stosować czy nie...?

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

W sumie to wahlowanie biegami to pic na wodę. Przecież cała "choinka" z biegami i tak jest cały czas w kąpieli olejowej...Generalnie chodzi jedynie o rozmieszanie ceramizera w oleju, aby nie osiadł gdzieś na dnie. Potem ceramizacja i tak sobie zachodzi.

Użytkownik Świeżak Avatar Borys-Tech
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Fiat Bravo II

Domyślnie

Pytanie do kolegów jakie są różnice miedzy tymi ceramizerami do silników?? Są w ogóle jakieś?? Zastanawiam się nad zakupem Ceramizera do silnika Diesla i nie wiem który wybrać: Ceramizer, Ceramizator lub Cera Tec od LQ.

Użytkownik Rowerzysta Avatar beatles
    Mieszka w
    Kielce/Warszawa
    Auto
    BMW e28 520i + BMW e39 540i V8

Domyślnie

Co do ceramizerów.
    Temat konsultowałem z kilkoma inżynierami zatrudnionymi w polskim przedstawicielstwie jednego z producentów samochodów + z kilkoma serwisantami ASO i generalnie, tak jak kilka dodatkowych doświadczonych w temacie osób, większość twierdzi że tego typu wynalazki jeśli miałyby mieć jakikolwiek sens, to najlepiej od początku użytkowania samochodu albo chociaż przez wiele lat/km zrobionych. Działania ceramizerów praktycznie nie da sie udowodnić. Wszyscy byli jednak zgodni co do tego, że przynajmniej nie szkodzą.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tomaszow Maz.
    Auto
    159SW 1.9 175km 2007, Giulia 2017 2.0TB 200KM

Domyślnie

Moja historia dot. ceramizerów.

Zalałem cały zestaw (skrzynia, silnik, do paliwa), mówiąc pokolei:

Ceramizer w skrzyni: zalałem razem z nowym olejem więc nie wiem w jakim stopniu pracę skrzyni zmienił ceramizer, w jakim olej. Jak w wielu naszych skrzyniach, 1 i 2 na zimnym wchodziła ciężko. Po przejechaniu 700km widać zdecydowaną poprawę w działaniu dwóch pierwszych biegów, nie wchodzą idealnie ale wchodzą zdecydowanie lepiej. Trójka wchodzi inaczej (nie wiem gorzej czy lepiej - na pewno inaczej). 4 i 5 bez zmian. Z ciekawostek zauważalne jest zdecydowanie mniejsze przenoszenie drgań do środka - co ma piernik do wiatraka nie wiem, ale to nawet moja piękna potwierdziła więc coś jest na rzeczy.

Ceramizer do silnika: wlany razem z nowym olejem, po 700km silnik zdecydowanie mniej klekocze, równiej i ciszej pracuje. Mniejszego spalania nie zauważyłem, odpala tak samo jak odpalał, żadnych innych efektów, ale trzeba przyznać efekt "audio" jest spory.

Ceramizer do paliwa: nie zauważyłem żadnych zmian.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147

Domyślnie

Panowie, ktoś jeszcze ma jakies info na temat tych wynalazków? Ostatnio znajomy przekonywał mnie do ceramizera przez dwie godziny i powoli się skłaniam ku niemu, tym bardziej, że tak jak napisał viader nie zaszkodzi na pewno. U niego pomogło, a moja strzała już nie jest pierwszej świeżości więc możę ceramizer ją odświeży :]

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Każdy kto stosował ten szajs mówi tylko o odczuciach. Wrażeniu lepszego działania. Panowie mierniki, stopery w dłoń i pomiar przed i po użyciu tego szajsu. Liczą się fakty. Moim zdaniem możesz się pomodlić się, zawiesić różaniec i też będziesz miał ten sam efekt za mniejsze pieniądze. Wiara czyni cuda. Magnetyzery też czynią cuda.

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Ja do ceramizerów podchodzę z dystansem i to dużym mimo tego że sam je zastosowałem do silnika i do skrzyni biegów.
    W silniku nie zauważyłem żadnej różnicy, w skrzyni 3 przestała haczyć przy wysokich obrotach.

Wracając jednak do ich działania to chyba coś tam dają skoro ludziom ( nawet na naszym forum) wyrównuje się kompresja w cylindrach. Poza tym co i rusz chodzą jakieś bajki że po zastosowaniu ceramizera nie ma już możliwości wykonania szlifów itp przyjmując że to prawda) więc niby jakąś warstwę budują.

Myslę że najrozsądniejszym podejściem jest tu zasada chciejstwa. Chcesz to kup i zalej, może dzięki temu poczujesz się lepiej. Nie chcesz nie kupuj. Tak czy siak nie spodziewaj się nie wiadomo jakich efektów. Zepsutego nie naprawi
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147

Domyślnie

Szef a Ty używałeś?
    Trochę Cie posłucham i przed użyciem postanowilem zmierzyć kompresję. Mam nadzieję, że uda mi isię to zrobić w tym rtygodniu

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

masz w poscie wyzej. uzylem dwoch do silnika i jednego do skrzyni
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147

Domyślnie

kompresja
    1 cylinder: 11.5 bara
    2 cylinder: 11.2 bara
    3 cylinder: 10.2 bara
    4 cylinder: 12.5 bara

Zobacyzmy jak po uzyciu bedzie :] Ktos ma jeszcze jakies ciekawe nowiny?:]kompresja