racja, bedzie wiadomo czego zasluga jesli beda jakies zmiany :]
a ile km masz juz po skrzyni? Ja po weekendzie kupuje :]
racja, bedzie wiadomo czego zasluga jesli beda jakies zmiany :]
a ile km masz juz po skrzyni? Ja po weekendzie kupuje :]
Prawie 900 km jak na razie.
Jest jakaś różnica między ceramizerem a ceratechem od LM?
Wodny – nie wiem szczerze, musisz porównac skład. Ja miałem do tej pory do czynienia z Ceramizer jest spoko, tym bardziej, że to chyba Polska firma. Daj zarobic naszym ;]
I jak panie Wodny, wybrałeś coś?
Na Ceramizer się zdecydowałem zakupiony w piątek mam nadzieję że do czwartku dojdzie. Do skrzyni zastosowałem już dawno i jestem zadowolony
Myślę o zalaniu ceramizerów bo używałem wcześniej,w innych autach, do silnika i skrzyni. Za każdym razem widać było zmiany na korzyść. Silnik pracował ciszej,biegi jakby lżej wchodziły ale po dłuższym czasie( dwa lata) zauważyłem przedmuchy w silniku,waliło spalinami z odmy,wydmuchiwało olej. Możliwe że to nie wina ceramizerów bo auta w których to stosowałem (fiat uno,seat cordoba) miały już sporo nalatane ale mam obawy. Może ktoś stosował przez kilka lat i może potwierdzić że zmiany na lepsze nie są tylko na początku?
Nigdy nie miałem potrzeby używania takich środków mimo ,że samochody jakie używałem i używam mają przebiegi przekraczające 400 tys km.
I ja zalałem do 3.2 JTS i póki co nic nie wybuchło
Zmiany na plus są odczuwalne. Silnik zaraz po odpaleniu pracuje "przyjemniej". Wcześniej nie było tak miło. Poza tym generalnie chodzi ciszej i bardziej gładko. Nie jest to efekt placebo. Po zalaniu przewiozłem pasażerkę bez informowania jej o zmianie. Po kilku km sama zapytała, dlaczego silnik pracuje cieszej i bardziej gładko.
Co do spalania czy brania oleju to ciężko powiedzieć. 3.2 JTS pali ile zdąży, olej też coś tam bierze. Wcześniej brał, teraz też. Ile? Nie wiem, mało jeżdżę. Generalnie nie mierzę tego jakoś dokładnie więc ciężko powiedzieć. Po 1500km od zalania ceramizera i zmianie opon na zimowe pali litr mniej.
Czy stosowanie takich dodatków jest konieczne? Pewnie nie. Mam/miałem samochody z przebiegiem 400tys i też działały bez problemów. Do Alfy zalałem trochę z ciekawości. I efekt na plus, więc pewnie inne auta też dostaną.
Jakieś 200 km temu zalałem ceramizer + środek Valvolina do czyszczenia układu paliwowego. Muszę powiedzieć ze po czyszczeniu jest lepiej. Zbiera się chętniej. Na rezultaty ceramizera muszę poczekać bo ceramizacja trwa jeszcze 1500 km a za mna dopiero 200 km spokojnej jazdy. Niestety nie robiłem pomiarów kompresji. Jak na razie nie widzę żadnych objawów negatywnych. Nie wiem na ile czyszczenie wtrysków pomogło a na ile ceramizer jednak przypuszczam że ceramizr nie zaczął jeszcze działać i te pozytywne aspekty odnoszą się na razie do samego Valvolina. Tak wiec. valvoline fuel system cleaner mogę polecić. Nie zaszkodzi na pewno. U mnie pomogło. Na opinie o ceramizerze jeszcze trochę muszę poczekać.