Biznes plan Fiata 2010-2014

• Autor wątku Autor wątku Tuti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ad 3. Nie podzielam zdania Marchionne, że to właśnie jest dobra droga dla Alfy. Tą drogą szedł GM z Saabem i Ford z Jaguarem - obie firmy już zostały sprzedane. Ale w sumie może masz rację, możemy i jeszcze 3 lata poczekać :).
ad 4. Chodzi o to, że do wyboru będzie albo 3.6l, albo 1.8l i 1.4l. W BMW 3 np. mamy 1.6, 1.8, 2.0, 2.5 i 3.0 w 6 konfiguracjach i mocach od 122KM do 306KM. Do tego jest jeszcze M3.
ad 5. Różnica jest jeszcze taka, że jedne części pcha się do Giulietty i np. Bravo albo Audi A3 i Golfa albo np. BMW 1 i... BMW 1 ;).

Widocznie nie opłaca się robić zwykłego coupe do lansu, a na sportowe trzeba już większych inwestycji.

A gdzie się w tej koncepcji mieści 8C? ;)

Widocznie nie opłaca się robić zwykłego coupe do lansu, a na sportowe trzeba już większych inwestycji. A gdzie się w tej koncepcji mieści 8C?
Nie 8C miałem na myśli tylko Brerę, wiem, że niektórzy będą na mnie źli, ale to auto chyba z gorącymi coupe rywalizować nie może, ze swoją nadwagą i FWD...

Ciekawe co z 8C GTA... Miała być w czerwcu, a na razie cicho.

8C, uwzględniając cenę, poza powalającym wyglądem też za bardzo nie może z konkurencją rywalizować. I nie wiem, czy wersja GTA jest w stanie to zmienić... No i czy to jest model, który miał AR wyprowadzić na jasną stronę zyskowności?

ad 3. Nie podzielam zdania Marchionne, że to właśnie jest dobra droga dla Alfy. Tą drogą szedł GM z Saabem i Ford z Jaguarem - obie firmy już zostały sprzedane. Ale w sumie może masz rację, możemy i jeszcze 3 lata poczekać :).
ad 4. Chodzi o to, że do wyboru będzie albo 3.6l, albo 1.8l i 1.4l. W BMW 3 np. mamy 1.6, 1.8, 2.0, 2.5 i 3.0 w 6 konfiguracjach i mocach od 122KM do 306KM. Do tego jest jeszcze M3.
ad 5. Różnica jest jeszcze taka, że jedne części pcha się do Giulietty i np. Bravo albo Audi A3 i Golfa albo np. BMW 1 i... BMW 1 ;).

Widocznie nie opłaca się robić zwykłego coupe do lansu, a na sportowe trzeba już większych inwestycji.

A gdzie się w tej koncepcji mieści 8C? ;)

Ad. 3 - ja daję Marchine duży kredyt zaufania mając w pamięci zrobił z Fiata w zaledwie kila lat.
Ad 4. Zgadza się, różnica jest jednak taka, że o BMW to lider segmentu (w cyferkach lepszy od MB i Audi), gracz z ligi całego Fiat Auto Group, przy którym sama alfa to karzełek i to w dodatku bardzo biedny. Tak na marginesie silnik Chrasler to w całym koncernie w tym momencie pomost między małolitrazowymi (największe jest 1.75 TBi) a wyczynowymi (czyli 4.7 w maserati) - nie ma platformy na której możnaby montować tak różne silniki.
Ad.5 - patrz poprzedni pkt i porównanie sytuacji obu firm. też chciałbym żeby to alfa była właścicielem fiata i korzystała z niego jak BMW z mini, ale tak nie jest i nie będzie. Żeby dojść do takiego fantastycznego scenariusza Alfa przez ostatnie 60 lat nie mogłaby wyprodukować aut, które dzisiaj uważamy za najlepszy przejaw ducha marki: GTV6, 75...

8C to produkt marketingowy, taka reklamówka. Jest piękna i niespotykana, ale nawet w takiej niewielkiej serii jest z rozmysłem wolniejsza niż ferrari - żeby nie robić konkurencji wewnętrznej. To będzie zawsze problem dla alfy, nie będzie mogła zrobić samochodu tak dobrego jak chce a jedynie taki, który będzie choć odrobinę gorszy od ferrari (jeśli mowa o autach super sportowych) albo od mserati (jeśli mowa o GT). Jeśli Maserati ma schodzić w niższe segmenty niż jest obecnie, to może pojawić się zagwozdka jak się ma tym ciastkiem podzielić z Alfą.

Jeszcze moja 147 ma silnik Twin Spark i zawieszenie wielowahaczowe, którego Fiaty nawet nie powąchały... A w 159 wylądowały już skrzynie z GM. Szkoda.

Z drugiej jednak strony, Fiat zrobił OGROMNY krok naprzód, więc może faktycznie coś z tego będzie (chociaż segmenty docelowe są drastycznie odmienne). No i w sumie i tak wyglądamy dużo lepiej niż fani Lancii.

ludzie... w 2011 beda tylko trzy modele alfy na rynku: kompletnie olewana już przez marketing firmy (dlaczego???) 159 oraz Mito i Giulietta. I to cała oferta. I oni chcą sprzedawać pół miliona aut rocznie?
Pora chyba szykować sie na pogrzeb marki AR. Ta strategia to harakiri.
A biedna, piękna brercia? No nie sprzedaje sie. Za ciężka, czemu zrobili takie cięzkie auto? i czemu tak fatalnie je promowano? Firma sama sobie winna.
Teraz straganiarz będzie ją naprawiał. Pół miliona aut rok w rok. No, szanse są, więcej kobiet i gejów namówią może na Mito. Ale skąd i jak sprzedać te setki tysięcy giuliett rocznie?
Ludzie, otrzezwiejcie.

Ostatnia edycja:
Podoba mi sie fakt na narzekanie na kijowy silnik 1.8 TBI przez uzytkownikow aut z silnikiem 1.6;) albo ludzi ze statusem na forum ok 30 postów:) Skoro takie silniki was nie ruszja to rusza was 1.6 ts czyli silnik z tempry z inna glowica?:> czemu nei jezdzice rwd z v6 Busso lub chociaz 164?:>

Strategia strategią, a diabeł tkwi w szczegółach... jak powąchamy 3.0V6 w dieslu, 3.6 288KM w benzynie i te silniki będą dobre, jak TBI w wersji 235KM trafi do Giulietty i pojedzie toto lepiej niż Golf GTI to może się okazać, że nie tylko fani marki kupują Alfy, ale Alfa znajduje nowych fanów. A to jest właśnie droga do poprawy finansów.
Martwi mnie tylko potraktowanie po macoszemu 159, (osobiście widziałbym ten model w wersji 3.0V6 diesel i TBI 235KM :D) oraz brak widoków na 169 :(

Generalnie należy się cieszyć, że nie skończyliśmy jak fani Saaba!

Pozdrawiam,
~tomaz

159 - widocznie płyta podłogowa od Opla nie nadaje się do niczego :D

Podoba mi sie fakt na narzekanie na kijowy silnik 1.8 TBI przez uzytkownikow aut z silnikiem 1.6;) albo ludzi ze statusem na forum ok 30 postów:) Skoro takie silniki was nie ruszja to rusza was 1.6 ts czyli silnik z tempry z inna glowica?:> czemu nei jezdzice rwd z v6 Busso lub chociaz 164?:>

Jeśli pijesz do mnie, to miałem okazję jechać Brerą z tym silnikiem i nie twierdzę, że jest to słaby silnik do MiTo, a może i nawet do Giulietty, ale 159 satysfakcjonująco nie "uciągnie"... Mówimy tu cały czas o Alfie Romeo, a nie Daewoo, pewnie że tam to byłaby petarda.
To, że mam akurat taki silnik to moja sprawa i nie znaczy wcale, że nie jeździłem innymi samochodami i nie mam porównania.
Również to, że mam na forum ileś tam postów ma się nijak do tego co wiem i czym jeździłem. A co do RWD to mam z nimi doświadczenie i przy mojej emeryckiej jeździe w FWD czuję się nadal pewniej, to nie sztuka kupić RWD i obijać się o drzewa...
Wartość Twojego posta jest dość mizerna i średnio się ma do tematu wątku, więc zluzuj z takimi wycieczkami.

czyli wypowiadasz sie w skrocie o modelu ktory do Ciebie/ Tobie nie pasuje i tak nei kupisz ale marudzisz ze nai taka alfe sobie wyobrazasz mimo ze nie jest zupelnei w Twoim targecie:) Prawda jest troszke inan co do rwd, bo moim zdaniem jedynym autem ktore mozna porwac do chwalonych za prowadzenie bmw serii 3 jest wlasnie 159 :) moim zdaniem b udane auto. Z 1 strony narzekaCie ze fiat chce robic modele popularne z 2 zas strony narzekacie ze nikt nie kupuje 159, a prawda jest taka ze nowe kupuja ludzie ktorzy maja kase i troche sie na nia narobili i po tym jak tak iczlowiek mial 156 z 1 serii to ja mu sie nie dziwie ze spada od tego daleko. a co do ceny 159 mala firme jak alfa widocznie nei stac zeby oprodukowac to taniej a tym bardziej nie bylo stac wydostajacego sie z kryzysu fiata na zaprojektowanei czegos lepszego. I tak jak na czas kryzysu koncernu to jest to mistrzostwo swiata. Co do nowej linii, prawda jest taka ze albo komercha albo nic, bo przed taki dylemate stanely teraz niszowe marki. Aha co takiego zlego stali sie fanom saaba? bo jak dla mnei to teraz dopiero zrobiono im dobrze:)

czyli wypowiadasz sie w skrocie o modelu ktory do Ciebie/ Tobie nie pasuje i tak nei kupisz

Zaraz zaraz, wypowiedziałem się tylko o gamie silników i zauważyłem, że nie powala na kolana... I tylko tyle. A nawet jeśli - nie planuję kupować Quattroporte, ale mogę chyba napisać, czy mi się podoba czy nie ;).
Jeśli chodzi o moje preferencje, to mam nadzieję kupić Giuliettę 1.4 MultiAir 170KM z salonu. Czyli przeciętność przeciętności. Ale Alfę - a otoczka tej marki nie została zbudowana na przeciętnych samochodach. Trzeba sprzedawać, ale i trzeba się wyróżniać.

EDIT: co do Saaba jestem tego samego zdania :)

Ostatnia edycja:
Spokojnie, spokojnie ale jak sobie pomyślę, że taki VW ma swoje Scirocco, Renault Lagunę Copue, Peugeot 407 coupe, a Alfa Romeo sportowa marka nie będzie miała nic to niestety ciężko spokój zachować. 10 lat temu Fiat mógł sprzedawać równolegle 2 coupe (Fiat Coupe i Alfa GTV) i 2 spidery (Barchetta i Spider), a teraz ma nie być nic made in Italia?? Ferrari i Maserati nie liczę bo to inna liga. We Fiata nie wierzę już, ze wypuści coupe, no ale Alfa Romeo?? Dwa sportowe modele to podstawa i niech nie narzekają na sprzedaż tylko trzeba zrobić dobre coupe najpierw, a klienci się ustawią. Brera wszyscy wiedzą - piękna linia, ale obecnie to już można kupić mocniejsze Scirocco R, nie wspominając np. o Nissanie 370Z, czy Audi TTS czy TT RS - takiej własnie bezkompromisowej sportowej Alfy Romeo z 300KM pod maską bym chciał. I niech się nie boją, że to będzie jakaś wewnętrzna konkurencja, bo cała reszta aut sportowych z grupy Fiata ma ponad 400KM i jest skierowana do zupełnie innych odbiorców.

Była Brera i jakoś się w pustą kolejkę nie ustawiliśmy :D

(...)VW ma swoje Scirocco, Renault Lagunę Copue, Peugeot 407 coupe, (...)

Dobrze że wymieniłeś takie auta, bo każde z nich jest zbudowane na bazie taniego modelu, który już osiągnął sukces rynkowy. I kontynując tę myśl - to o czym rozmawiamy to jedynie plany, a te można zmieniać. Jesli faktycznie Giuletta będzie się sprzedawała w zakładanych ilościach (a jeszcze lepiej powyżej) i będzie odnotowane zapotrzebowanie na coupe, to sądze że nie bedzie dużym problemem dla włoskich stylitów zaprojektowanie trzydrzwiowego nadwozia do juz istniejącej bazy.

Na sprzedaży Giuletty jednak, bardziej niż brak coupe może zaważyć brak wersji kombi (takie czasy niestety), a za oceanem brak wersji elektrycznej.

Wg mnie nie ma co się podniecać - to tylko plany. Będzie dobrze, gdy nasza ulubiona marka w ogóle dojedzie do 2014 roku. Razem z Lancią na pewno są sporą kulą u nogi Fiata. Jeśli to co jeszcze zostanie w produkcji osiągnie zadowalający sukces to na pewno wróci jakieś coupe na bazie popularnego modelu. Na następcę 166 już raczej postawiono krzyżyk, a marzy mi się następca w stylu Astona Rapide czyli bezramkowa, 4-drzwiowa sportowa limuzyna oczywiście z napędem na tył lub 4x4. Myślę, że SUV może pociągnąć w znacznym stopniu sprzedaż, o ile nie jest już za późno na tego rodzaju konstrukcję - rynek jest już szczelnie wypełniony takimi autami. Wg mnie, firma zamiast wypuszczać np Brerę mogła już wtedy wypuścić coś takiego - sukces jak nie w Europie to na pewno w USA byłby pewny. Oczywiście śmieszne to trochę SUV Alfa Romeo, ale skoro Porsche się tego nie wstydzi to dlaczego jeszcze Alfa nie ma takiego modelu w sprzedaży ?

Aaa i jeszcze jedno - na AMI w Lipsku widziałem wszystkie koncerny poza jednym - FIATa. To chyba jednoznacznie świadczy o kondycji firmy. Szkoda.

Ostatnia edycja:
A znasz kogoś, kto chciałby kupić SUV-a AR? Ile widziałeś na ulicy Renault Koleos? Ten rynek zdaje się jest już pozamiatany (na szczęście dla AR chyba...).

Amortyzatory
Powrót