[166] wycena robocizny i czesci

• Autor wątku Autor wątku maly_swd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maly_swd

Guest
Witam.
Dzis oddalem samochod (alfa166) do warsztatu i oto co uslyszalem w wycenie:
-uklad wydechowy 8tys
-zawieszenie przod 2,5tys (regeneracja)
-zawieszenie tyl 2,2tys (regeneracja)

czy to sa normalne ceny?? bo jesli tak to bardziej oplaca mi sie kupic druga alfe:]

*dla ciekawosci napisze, iz samochod byl wczesniej w serwise na polczynskiej i tam powiedzieli ze zawieszenie przednie jest dobre;)

bo cos mi sie kurde nie chce wierzyc...
Czytalem tez ten post http://www.forum.alfaholicy.org/topics3/sprawdzeni-mechanicy-serwisy-vt40.htm i z niego wynika, iz w wawie nie ma co liczyc na dobrego mechanika:(

Prosba do Was;) o podanie adresu mechanika, ktory zrobi mi tylne zawieszenie (chodzi o te pie... gumy)

pozdrawiam

A co wchodzi w skład tego wydechu z 8000zł :shock: ?
Kompletny wydech bez katalizatora + robocizna w ASO wyceniono mi na 3000zł.
Jaki to warsztat?

sam zwykly tlumik... ehh,.... jak odbiore samochod z tego warsztatu to powiem wam gdzie to jest:]

narazie sprawdzaja co i za ile moga mi naprawic.. jak znajda jeszcze jedna usterke to pewnie naprawa bedzie bardziej kosztowna niz "nowa allfa" :wink:

a co do zawieszenia to jak myslicie, czy cena jest normalna?

A nie lepiej wstawic jakis wydech innej firmy, nawet przerobiony przez profesjonalna firme tuningowa. Napewno wyjdzie taniej.

Lesio -> podaj mi namiar na takiego co mi zrobi to za 2tys w okolicach Wawy a bedziesz mial 24pak piwa;)

ps. co sadzicie o cenie zawieszenia (regeneracja)

Odpuść sobie ten warsztat .

maly_swd napisał:
a co do zawieszenia to jak myslicie, czy cena jest normalna?

Komplet wahaczy na przód + łączniki i gumy stabilizatora kosztował mnie ok.800zł.
Oczywiście zamienniki. Wymiana będzie kosztować ok.400zł.
Jestem przed wymianą więc trudno mi coś powiedzieć o trwałości.
W razie wpadki będę regenerował stary.

Co do wydechu to jeżeli stać Cię na wydanie 2000zł to kup oryginalny w ASO wydatek ok.1650zł (z upustem 10%) Według mnie fajnie wygląda.
Jest jeszcze jedna opcja, to zamiennik Bosala do Lanci Kappa V6 i przeróbka.
Każdy mechanik od tłumików powinien sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam i powodzenia

ehhh nigdy wiecej arkuszowej 2a...
Co prawda naprawili 1 i 2 bieg wiatraka od chlodnicy - koszt 180zl
ale wymieniajac zarowki od postojowych czy jak sie to tam zwie, zepsuli/spalili/nie dziala teraz prawe swiatlo (te podczas jazdy - 300zl chyba w plecy)

no i chcieli jeszcze 200zl za wyjecie i wlozenie ICSa (w celu naprawy radia) - oczywiscie radia nie zrobili.

Wniosek-> jesli mozesz i nie musisz to nie wstawiaj auta na Arkuszowa!

a i czas naprawy to 3 dni (a mowili ze zrobia w 1 dzien)

Masz to samo co ja.
Spalony bezpiecznik 10A dostępny dopiero po wyjęciu ICS.

A mozesz powiedziec dokladniej gdzie szukac tego bezpiecznika? Moze jakas fotke masz, gdzie to jest.

w piatek odebralem autko z warsztatu, ktory zajmuje sie tylko i wylacznie robieniem zawieszenia: i ku mojemu zdziwieniu zaplacilem malo a calosc wydaje mi sie zrobiona perfect:)
-zawieszenie przod 1,2 tys (regeneracja+gornych wachacy + nowe dolne)+ jakies stabilizatory czy jakos tak
-zawieszenie tyl 1tys (regeneracja kompletna)+wachacze, stabilizatory, tuleje i jeszcze cos:)
-amortyzator za 150zl
-geometria i takie tam

lacznie zaplacilem tyle co na Arkuszowej zaspiewali za tylne zawieszenie (tez regeneracje).

Dla zainteresowanych zaklad znajduje sie w ZIELONCE 2-3km za torami po lewej stronie (jadac od wawki).

oczywiscie najpierw zobaczyli co jest do roboty, potem powiedzieli ile kazda czesc kosztuje i robocizna, co moze zaczekac z naprawa a co trzeba zrobic...
Ogolnie zrobilem cale zawieszenie bo nie chcialem za 3-5 miesiecy robic cos co moglo jeszcze dzialac:)

witam.
Telefon to: 22 781 81 38, adresu dokladnie nie pamietam:)
Wlasciciel to starszy mily Pan, mozna naprawde sie z nim dogadac co do ceny i rabatow:]

pozdr

Również polecam ten zakad a to jego adres

Mechanika pojazdowa Henryk Błoński

05-220 Zielonka
ul. Poniatowskiego 63
Tel./fax. 0(prefix)22 781-81-38

małe pytanko do moderatorów:

to już koleny temat w tym dziale o 166, dlaczego nie przeniesiecie ich we właściwy dział ??

ano dlatego ,ze choc sprawa dotyczy 166 jest dosc pouczajaca takze dla innych uzytkownikow .ps mozliwe ze czytaja ja przyszli uzytkownicy 166. ps.to jest dzial ogolny o alfie romeo a 166 to chyba tez alfa

a tak mi cię podoba......la alfa 166,chyba zostanę przy swojej 156, przynajmniej mam na paliwo.

Amortyzatory
Powrót