• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Lampy przednie DEPO - ostrzeżenie

• Autor wątku Autor wątku rafalg78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafalg78

Guest
Witam, piszę ten temat żeby ostrzec wszystkich przed pomysłem zakupu zamienników lamp przednich DEPO. Moje poprzednie orginalne lampy niestety nie dały się ustawić podczas przeglądu i postanowiłem, że zamienię je na zamienniki DEPO. To był wielki błąd. Te lampy nie powinny być dopuszczone do sprzedaży. Oświetlają praktycznie 2-3 metry przed samochodem, sprawiają, że czuję się nie pewnie podczas jazdy. Nie da się ich już lepiej wyregulować. Wspomnę też o tym, że regulacja wysokości świecenia lampy jest tragiczna. Podczas pierwszej regulacji zepsuły się zębatki (a właściwie to nie zepsuły się tylko są wykonane tak fatalnie, że przeskakują). Podsumowując bardzo przestrzegam przed pomysłem kupienia tych zamienników, szkoda mi wydanych pieniędzy na nie.

ja tam nie narzekam a zarazem polecam
Też mam GTA luuki i polecam, a regulacja jak dobrze włożysz silniczki jest ok-no chyba, że się nie udało i wyłamałeś taki mały biały plastikowy bolec... I dlatego lampy mają rozbieżność...! Więc za te pieniądze warto jest je kupić, a DEPO to chyba najpopularniejszy producnt zamianników lamp do samochodów.

Ja mam jedną sztukę w 156 FL. Powiem nie ma tragedii, ale fabryczne lepiej świecą.

Ja mam jedną sztukę w 156 FL. Powiem nie ma tragedii, ale fabryczne lepiej świecą.
No, napewno porównania nie ma, bo jednak co fabryka, to fabryka, ale za jedną nową można mieć dwa nowe zamienniki... A tak przy okazji, to dla założyciela postu, bo coś się nie odzywa-jest ktoś na forum, kto "reperował" swoje stare lampy. Ze zwykłych zachatanych i obciachowo już wyglądających seryjnych najpierw zrobił GTA luuki, a później do tego władował soczewki-efekt końcoy świetny, więc zamiast pisać, że coś jest do d..py, zasze można było samemu zrobić sobie dobrze:P

Ja mam obie DEPO i polecam! Służą mi już rok i nie zgłaszam żadnych zastrzeżeń.

Mam depo w 145. 135zł sztuka. Jak dla mnie cena do jakości rewelacja. Świecą bardzo dobrze i to na zwykłych h1 za 5zł.

Wśród użytkowników bravo/brava/marea DEPO również miały nienajlepsze opinie - m.in. niemożliwość prawidłowego ustawienia.

ja też mam DEPO, jedną miałem zbitą, a ciężko z lampami z czarnym środkiem więc kupiłem zamiennik. Nie montowałem ich od razu do samochodu, tylko rozkręciłem, rozebrałem i złożyłem na nowo - po swojemu. Wszystko dokładnie spasowałem, dokręciłem, uszczelniłem silikonem (na uszczelnienie tych lamp też warto zwrócić uwagę, klej jest wszczykiwany punktowo, a nie po całej krawędzi na spojeniu plastiku ze szkłem, więc lampy będą parowały...) i jest wszystko OK. One są dobre, ale złożone i spasowane niedbale...

Ostatnia edycja:
Mam DEPO i jest dramat - jeśli ktoś ma jakiś patent na ustawienie tego dziadostwa to ja poproszę :-)

Mój sąsiad ma takie właśnie lampy z czarnym środkiem i można by powiedzieć, że świecą również na czarno...

Natomiast na poważnie to widmo światła jest nieporównywalnie gorsze od oryginalnych (choć oryginał też ideałem w tej dziedzinie nie jest i nie ma się co równać z lampami w np 146). Promień świetlny jest za bardzo skupiony i daje bardzo nierównomierne oświetlenie a do tego, żeby je ustawić musiałem prawie pół godziny przy nich spędzić w warunkach drogowych i teraz jest o niebo lepiej.

---------- Post dodany o godzinie 20:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:52 ----------

Mam DEPO i jest dramat - jeśli ktoś ma jakiś patent na ustawienie tego dziadostwa to ja poproszę :-)

Masz po FL czy przed?

Nie wiem, jak w innych modelach, ale w 145/146, jeśli światła świecą za nisko można przed nałożeniem reflektora podłożyć kilka podkładek na dolne śruby mocujące - patent sprawdzony ;) Ilość podkładek należy dobrać empirycznie (2-4 szt.), co by nie przesadzić w drugą stronę i nie oślepiać innych. Wiem, że to druciarstwo, ale chyba lepsze to niż jazda po ciemku - traktowałbym to jednak, jako rozwiązanie przejściowe :/

Posiadam jedną lampę DEPO i nie mam z nią problemów, wcześniej kupiłem TYC'a i musiałem reklamować bo podczas regulacji wkład spadał z zatrzasków i świeciła 2m przed samochodem, z DEPO nie mam tego problemu.

Według mnie lepiej świeci TYC, chyba że do Depo zamontujesz HID albo żarówkę 100W to też się da jeździć, tyle że żarówka 100W w reflektorze do 156 może stopić odbłyśnik.

Ja również posiadam lampki DEPO od 4 miesięcy i złego słowa nie powiem :dontknow:
Silniczki do regulacji przełożyłem z oryginalnych lamp i wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Dodatkowo założyłem żarówki H7 Philips Blue Vision :)

Amortyzatory
Powrót