Multiecuscan-wady i zalety.

A bo ty masz wersję demo.
Może ona ma jakieś ograniczenia?
Ja mam wersje pełną i czasem mam problem z połączeniem z SS.
Ale zazwyczaj jak sprawdzam np.skrzynię, a po niej abs.
Na stronie fiatecuscan jest opisana konfiguracja com-u

No i rzeczywiscie, na stronie FES jest lista ECU obsugiwanych przez wersje demo i zarejestrowaną. Moja alfa ma Bosch ME2.1 i ten ECU jest na liście nieobsługiwanych...

Ma ktoś może dostep do pełnej wersji starszego FES??
bo chwilowo mam nieco ważniejsze wydatki

piotriix a wiesz może czemu nie mogę się połączyć z Air Bag? Mam niebieski kabelek z przełącznikiem od Viakena i adapter na 3-pin, Alfa jak w profilu. Ponoć mam się łączyć z przełącznikiem ustawionym na KKL/engine (czyli pin 7) ale wyskakuje no ECU response. Jak będę miał czas to spróbuję na "ostro" bez adaptera tak jak jest schemat na stronie FES'a, może tak zadziałać?

Jak będę miał czas to spróbuję na "ostro" bez adaptera tak jak jest schemat na stronie FES'a, może tak zadziałać?
Skoro podają na stronie taki sposób to pewnie zadziała.Ja nie mam na czym przetestować

a dlaczego uzywasz kombinacji ctrl + f10 to jest symulacja i dziala nawet bez interfejsu

a dlaczego uzywasz kombinacji ctrl + f10 to jest symulacja i dziala nawet bez interfejsu

Nie wiem czy to do mnie....
Naciskając tylko F10 (połącz) bardzo szybko mignie mi komunikat że nie może sie połaczyć i ze moge spróbować tylko Ctrl + F10. Ale jak wyżej pisałem wersja DEMO ponoć nie obsługuje mojego ECU. Bede musiał zarejestrować...

Witam.
Mam program FiatECUScan i interfejs taki niebieski z przełącznikiem na airbag.
Połączam pod alfe 1,8 ts. Wciskam w programie połączenie i wyskakuje mi komunikat - połączenie nie powiodło się, sprawdź kabel i ustawienie portu szeregowego.
Ustawiłem port zgodnie z instrukcją i nadal nic.
Co jest nie tak?

Kolego qbazz, próbowałeś przeinstalować sterowniki? Jaki masz system, win 7? Masz najnowsze stery ftdi?

piotriix a wiesz może czemu nie mogę się połączyć z Air Bag? Mam niebieski kabelek z przełącznikiem od Viakena i adapter na 3-pin, Alfa jak w profilu. Ponoć mam się łączyć z przełącznikiem ustawionym na KKL/engine (czyli pin 7) ale wyskakuje no ECU response...
Pewnie dlatego, że złącze do którego się podłączasz jest złączem od sterownika silnika, a należy sie podłączyć do sterownika AIR BAG-u. Poszukaj takiego samego 3-pinowego złącza w kabinie,pod deską rozdzielczą. Powinien do niego dochodzić żółty kabel AIR BAG-u. W punto I złącze to jest widoczne po wyciągnięciu radia, jest zamocowane pod deską rozdzielczą obok radia. I dalej rób tak jak robisz, ale spróbuj z przełąćznikiem na AIR BAG. Dokładnie taki sam problem miałem w punto i też mam niebieski kabel od viakena+3-pin adapter :)

Pewnie dlatego, że złącze do którego się podłączasz jest złączem od sterownika silnika, a należy sie podłączyć do sterownika AIR BAG-u. Poszukaj takiego samego 3-pinowego złącza w kabinie,pod deską rozdzielczą. Powinien do niego dochodzić żółty kabel AIR BAG-u. W punto I złącze to jest widoczne po wyciągnięciu radia, jest zamocowane pod deską rozdzielczą obok radia. I dalej rób tak jak robisz, ale spróbuj z przełąćznikiem na AIR BAG. Dokładnie taki sam problem miałem w punto i też mam niebieski kabel od viakena+3-pin adapter :)

Wiem bardzo dobrze gdzie się trzeba podłączyć... I lipa, nie działa żaden sposób. Jedyne wyjście to właśnie próba podpięcia na "ostro" (bez adaptera) ale na razie nie pogoda na to. No chyba że sterownik padł już całkiem ale tak sam od siebie? w ASO się normalnie połączył ze sterownikiem.

Ostatnia edycja:
Hmmm spytaj wróżki...

a poważnie to kolego jak nie spróbujesz to się nie dowiesz...

No trochę po próbowałem i coś mi wyszło.
Ale mogę tylko podłączyć się pod ABS bo jeśli łącze się pod komputer to wyskakuje mi komunikat,, opóźnienie jest zbyt wysoka" i się wyłącza program.

Witam
Zakupiłem kabel od Viakena, zainstalowałem sterowniki, podłączyłem się do ABS-u i Poduszek ale połączenie z silnikeim nie udaje się.
Przeszukałem forum ale nie mogłem znaleść konkretnej odpowiedzi jak się połączyć z silnikiem albo jak to zrobić, no chyba że źle szukałem. Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to niech wrzuci linka albo jakiś opis a ja sprobuje zadziałać.

Ja nie wiem od czego to zależy.Ale zauważyłem tak:
1.Łącz się najpierw z silnikiem.
2.Pomaga wyciagniecie wtyki i wyłączenie stacyjki /w 147 czekam aż wszystko zgaśnie/
3.Czasem nic nie pomaga /ale po spaleniu fajki się udaje/

Amortyzatory
Powrót