• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Multiecuscan-wady i zalety.

Piotriix

Administrator
Członek ekipy
Auto
Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
Multiecuscan-wady i zalety.
W tym temacie proszę opisywać co działa, a co nie, w programie Multiecuscan /dawny fiatecuscan/.
Można też pisać czego wam w programie brakuje.

Wszystkie wasze uwagi zostaną przekazane autorowi programu.

---------- Post dodany o godzinie 16:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:16 ----------

Wada-
Nie można zrobić resetu parametrów adaptacyjnych w 2.0TS 147 2000r.
Przydałby się pełny opis błędów po polsku

Znalezione w darknecie i dodane
Podziękowanie dla autora z forum fiatpunto.com.pl

Załączniki

Ostatnia edycja:
W JTD hodometr pokazuje dwie skrajnie różne wartości.

Jezyk polski

Jeśli chodzi o to tłumaczenie , w następnej wersji juz powinno być wszytko po polsku
71.jpg

Jeśli chodzi o te informacje , niestety jest problem , muszę zrobić instlake PL a Yani powiedział ze to nie będzie proste.

72.jpg

co od 147 info przekaże Yaniemu

---------- Post dodany o godzinie 15:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:57 ----------

W JTD hodometr pokazuje dwie skrajnie różne wartości.

zrób screen-a

przy zapisaniu błędu nie pokazuje przy jakim przebiegu wystąpił błąd,examiner ma takie coś i przebieg czyta z innego miejsca niż odometr,dzięki czemu można by czasami ustalić przebieg samochodu gdy odometer został wyzerowany

Ale panowie, niech się wypowiadają Ci co używają najnowszą wersję programu a nie dwie do tyłu bo w nowej wersji może być już to poprawione lub być zupełnie inaczej. Ja np w odometrach mam napisane Fiat a w drugim Lancia.

W nowszej wersji Yani to poprawił

a tym programem nie można robić jakiś modów w silniku w stylu np. wykasowania zaślepionego EGRu z programu?:P bo ogólnie nie wiem co to są te akuratory.
ja jak ostatnio podpinałem się na wersji 2.5 to też miałem dwa odczyty z hodometru tak jak to pokazuje kolega tomek_murawski ale rozumiem że w najnowszej wersji 2.6 już jest jeden wiarygodny odczyt tak?

Ja mam takie pytanko, czy w 146 w TS'ach były Odometry? Bo po podpięciu i przeglądaniu parametrów w FES mam opcję "Odometr" i pokazuje jakiś tam przebieg z kosmosu.

Sorka za offtop.

Ostatnia edycja:
Ja mam takie pytanko, czy w 146 w TS'ach były Odometry? Bo po podpięciu i przeglądaniu parametrów w FES mam opcję "Odometr" i pokazuje jakiś tam przebieg z kosmosu.

Sorka za offtop.

Z nimi jest taki problem że jakiś dziwny przelicznik mają. Najlepiej podłącz komputer sprawdź pozycje w odometer. Przejedź się równo kilometr. Sprawdź o ile wzrósł odometer i podziel stan przez różnicę. W Lanciach jest podobnie i chyba wszystkich 145/6 na benzynie.

No właśnie dzisiaj chciałem to sprawdzić i kurde albo FES odmówił posłuszeństwa albo ECU bo nie mogę się z niczym połączyć (kabelek ok bo sprawdzałem na Galaxy bez adaptera, chyba że adapter padł)

/Edit:
Podłączyłem się po wielkich walkach i hodometr działa i pokazuje jakieś 4,4 raza więcej niż faktyczny przebieg.

Ostatnia edycja:
U mnie też są dwie różne wartości:) ale w sumie między jedną a drugą nie ma aż takiej wielkiej różnicy :) Ale to jest nic :P podpiąłem się pod Punto z motorem 1.9 JTD a tam to już liczby z kosmosu pokazał;) jak nie zapomnę to się podepnę i wrzucę fotkę :) Punciak ma na 100% przebieg w granicach 120 tys a Fes pokazał ponad bańkę :D

Najprościej spisać stan na dana chwile. Wybrać się w jakaś dłuższa podróż i sprawdzić o ile się ruszył hodometr w stosunku do przejechanych kilometrów. Jednak na 99% masz ten większy przebieg;)

FES pokazuje przebieg z przelicznikiem dla fiata i lancii w alfie jest inny, mi też pokazuje 2 różne wartości a alfadiag normalny

Problemy z łączeniem się z M1.5.5 eng 98' - z innymi jest ok, a żeby z tym się połączyć, to jakaś masakra.

Nie obsługuje Grande Punto 1.9 JTDM 8v 130KM. Chyba też trzeba mieć ELM do niego. Taki silnik też jest w 159 ale nie mogłem się połaczyć Vag KLL.

Jak się połączysz to wchodzisz w zakładkę "Parametry" (chyba, nie pamiętam dokładnie jak się nazywała, w każdym bądź razie 3 zakładka) i szukasz przepływomierza.

Amortyzatory
Powrót