Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Nie chce być niemiły ale niestety nie masz pojęcia o czym piszesz. W Twin Sparkach 16V lepkość 10W40 nie jest najgorszym wyborem ze względu na specyfikę silnika i jego spasowanie jednak generalnie lepkość 10W40 to nie jest dobry wybór.
Po pierwsze jest to olej na bazie de facto mineralnej a po drugie większość olejów 10W40 ma problemy z płynnością już przy minus 10 stopniach. Przy -20 trudno powiedzieć aby ten olej płynął. Przeważnie 80% zużycia silnika następuje podczas zimnych startów i przy pracy na zimno. Zużycie silnika w takich warunkach na oleju 10W40 w stosunku do oleju 5W40 może być kilku a nawet kilkunastokrotnie wyższa niż na dobrym 5W40. Jak garażujemy auto to pół biedy ale w niektórych rejonach Polski czy np. w górach zimą temperatury bywają takie, że stosowanie oleju 10W40 w ekspresowym tempie przyspiesza zużycie oleju.
Są lepsze i gorsze 10W40. Ty wybrałeś.... no dobra wybrałeś jak wybrałeś ale zapłaciłeś za markę z czego sam się śmiejesz.
Z wymianą co 10 tys. sie zgodzę tylko słaby 10W40 po 10 tysiącach może być w dużo gorszej kondycji niż dobry 5W40 po 15 tys.
Pisałem już kiedyś że jeździłem na oleju Total Quartz 9000 Energy 5W40 w poprzednim samochodzie - BMW E36 328i z LPG i byłem z niego bardzo zadowolony. Przejechane 50/60tyś km, samochód stał na parkingu pod chmurką i jeździł codziennie - do pracy mam 8km w jedną stronę i masę świateł a dodatkowo z racji mocy często dawałem mu w palnikSilnik przy sprzedaży był w takim stanie w jakim wyjechał z fabryki, sprawdzone na hamowni - przebieg 250tyś km.
Samochód w rękach nowego właściciela dostaje mega wycisk - jest track day car`em, zwiedził już nawet Nurburgring, tor Poznań i naście innych pojeżdżawek na mniejszych torach. W tym czasie miał lane 5W50 Valvolnie i ostatnio Xado, zmiana co 5tyś km.
Efekty ? Samochód odwiedził właśnie hamownię i wynik jest IDENTYCZNY z pomiarem jaki robiłem jaTe silniki są ogólnie super pancerne ale tak czy inaczej jeżeli jakiś olej jest lepszy od Totala to zdecydowanie zasługuje na notę UBER oleju
![]()
Panowie,Alfa 159 2.0 JTDm przebieg 62 000.Jeżdziłem na Selenii WR 5W-30 C2 póżniej na Millers EElonglife 5W-30 C3 teraz zalany Millers XFonglife 5W-30 C2 jakiejś specjalnej różnicy nie zauważyłem.Czy jest sens jeszcze spróbować Ravenol VMP 5W-30 C3 i który byłby najlepszy dla tego silnika.
Pisząc "jakiejś większej różnicy nie zauważyłem" miałem na myśli to że na tych trzech wymienionych olejach silnik pracuje bardzo dobrze i bez różnic w dżwięku które ja uchem laika potrafię wychwycić.Wcześniej miałem 156 1.9 8V i 159 1.9 16V w JTDm którymi przejechałem "set" tys.km i takie mam porównanieTu jest "bajka" w miarę cicho po starcie jeszcze lepiej na nagrzanym,przy starcie wodotrysków nie ma ale trójka i czwórka w czerwcu zeszłego roku w Bieszczadach a wtedy już mocniej silnik słychać,ech.Zamierzam dłużej nią pojeżdzić bo jestem kontent i chciałbym zadbać nie żałując paru złotych przy wymianie oleju.Dlatego grzecznie pytając liczę na odpowiedż a zaufanie do wiedzy panów z tego forum mam.