Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Cześć, jaka jest różnica między Specolem 5w40 Gold a Premium? Chcę go zalać do swojego Mito 1.4 155km przy przebiegu 200k ale nie wiem który wybrać jako bardziej odpowiedni. Myślę jeszcze nad 0w40 ze względu na krótkie odcinki jakie pokonuje po mieście - tu również lepiej gold czy premium ?

Ostatnia edycja:
Gold to linia full saps, wysoki TBN i sporo cynku/fosforu a Premium to linia eco longlife do nowszych aut powiedzmy 2006+ oraz diesela z DPF.

Gold to linia full saps, wysoki TBN i sporo cynku/fosforu a Premium to linia eco longlife do nowszych aut powiedzmy 2006+ oraz diesela z DPF.

czyli jak dobrze wnioskuję powinienem zastosować Premium. Występuje 0w40 w wersji premium? Bo albo mnie oczy mylą albo nie widzę na stronie producenta.

Premium jest OK, szczególnie z Archoil AR9100 w pakiecie. 0W40 nie ma w wydaniu Premium ale z estrami AR9100 także 5W40 będzie dobrze działać cały rok.

Wymianę będę robił w przeciągu najbliższych 2 tygodni. Obecnie lałem Fuchsa GT1 5W40 + AR 9100. Wcześniej była zrobiona fast płukanka od Millersa albo Valvo. Od Maja przez 9,5k km zjadł mi około 1.5l oleju, jeździłem 95% w mieście na odcinkach do 10-15 km.
Teraz myślałem zalać Specolem + AR2300 żeby oczyścił ewentualny syf i zmienić olej po 8k km. Czy to dobre rozwiązanie czy nie do końca? Rodzaj pokonywanych odcinków raczej nie ulegnie zmianie, jeśli już to niewiele. Czy do tego AR2300 dolewać jeszcze AR9100 czy w ogóle sobie darować dolewanie tego AR2300 i zrobić teraz znów fast płukankę ale lepszą (np ARCHOIL?) i do tego Specola dolać samo 9100?

W takim przypadku lepiej użyć AR2820 zamiast AR2300 bo na zimno ta estrowa wiele nie umyje. AR2820 możesz potrzymać dłużej niż 15 minut czasami podwyższając rpm do 1200-1500 bo jest aktywna nawet do godziny.

Masz rację, użyję samego AR2820. Skoro Specol nie robi 0w40 w wersji Premium to jaki inny równie dobry/lepszy olej warto zastosować? Czy nie upierać się na siłę przy tym 0w40 i zostać lepiej na tym polecanym przez producenta 5w40 C3 czyli np. Specol + AR9100. Martwi mnie zużycie oleju, silnik nie jest młody i pracuje w dość ciężkich warunkach, nie chcę oszczędzać 50-60 zł na oleju bo w moim przypadku to wydatek raz na niecały rok.

0W robi różnicę w temp jak dzisiaj ale za tydzień już może nie. 0W40 C3 jest niewiele ewentualnie jakiś API SN 0W40 jeśli uważasz że musisz.

0W robi różnicę w temp jak dzisiaj ale za tydzień już może nie. 0W40 C3 jest niewiele ewentualnie jakiś API SN 0W40 jeśli uważasz że musisz.

nie upieram się przy tym 0W, pytam po prostu:)
a coś klasowo lepszego mógłbyś jeszcze polecić czy ten Specol jest w zupełności ok i nie wariować?

Jak dodasz AR 9100 to Specol w zupełności wystarczy. Jak coś z górnej półki to polecam Penrite Enviro+ 5w40 ale cena za 5l ok. 175 zł za 5l więc różnica w stosunku do Specola w cenie zakupu jest spora (ponad 100 zł licząc też 5l Specola - dolewki). Millers z nanotechnologią jeszcze droższy a jak zastosujesz Archoil to chyba nie ma potrzeby go kupować. Można ewentualnie Liqui Moly Topteca 4100 5w40 lub Neste City Pro 5w40 ale czy zrobią różnice w stosunku do Specola to szczerze wątpię.

O właśnie na stronie dystrybutora najlepszysyntetyk.pl promowany jest olej Neste. Mam pytanie jak on wypada w stosunku do Specoila?

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Powiecie mi czy jest jakaś zależność między olejem (syntetyk vs półsyntetyk) jeśli chodzi i trwałość uszczelnień i ogólnie silnika (który ma nalatne 280k wg licznika)?
Ja mam swoją teorię, ale chciałbym ją skonfrontować z innymi. Tata mi wmawia, że przez to, że zalałem syntetyk (poprzedni właściciel lał Castrola 5W40, ja zalałem Liqui Moly 5W40 4100) mocniej zaczął mi kapać olej, a obecnie całkiem strzelił uszczelniacz wału. I oczywiście mówi, że miałem zalać półsyntetyk.
Ja się z tym nie zgadzam i średnio mam ochotę zalewać 2.4 20V półsyntetykiem. Stąd też moje pytanie, czy dobry olej mógł spowodować zwiększenie tego rozszczelnienia (do tej pory kapnęło tam sobie coś, ale przejeździłem bez dolewania oleju jakieś 10k km, a teraz w ciągu nocy wylało mi się dobre 200-300 ml oleju), a może to wina tylko i wyłącznie mrozu, bo w sumie stało się to po tym jak dwa razy miałem ciężko odpalić silnik (odpalił za pierwszym razem, po kilku obrotach, ale dosyć ciężko i wywaliło mi checka od czujnika położenia wału).

Moim zdaniem słaba jakość starego uszczelniacza w połączeniu z bardzo niską temperaturą, która spowodowała duże opory przepływu oleju, rozsadziły najsłabsze ogniwo.
Miałem tak kilka razy w Alfie 155, i olej nie miał tu żadnego znaczenia.

Wymiana uszczelniacza wału wiąże się ze spuszczeniem oleju? Jak tak to jest sens go ratować, czy wlać po prostu nowy? Obecnie jak pisałem mam Liqui Moly 4100, zalany w październiku, zrobiłem na nim może 1500-2000 km.

Tak jeszcze co do wymiany - robocizna w kwocie 650 zł to normalna cena czy za wysoka? Tyle mi zaproponował serwis, ale mam wątpliwości.

Edit
Znalazłem mechanika, który zrzuci skrzynię za 300 zł, do tego części w zależności co tam padło.
Fajna przebitka 650 w serwisie, a 300 u mechanika, który też ma dobrą opinię.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś wie jaki olej jest zalecany do SKRZYNI biegów AR GT JTD?
Z góry dzięki za odpowiedź.

EDIT: Dzięki za szybką odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Olej przez wyjecie uszczelniacze sie nie wyleje.
A olej to chyba 75w80?

Amortyzatory
Powrót