Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 22.6%
  • Vavoline

Głosów: 37 17.1%
  • Castrol

Głosów: 7 3.2%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.5%
  • MILLERS OILS

Głosów: 33 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.5%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.5%
  • Texaco

Głosów: 1 0.5%
  • Total

Głosów: 3 1.4%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 13 6.0%
  • Shell

Głosów: 15 6.9%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.1%
  • Liqui Moly

Głosów: 15 6.9%

• Łącznie głosujących
    217
Wiesz, aż tak nie jestem obeznany w temacie. Sugerowałem się normą zalecaną w instrukcji a ten niby ją spełnia. Będę się szykował po świętach do wymiany bo jak wcześniej pisałem czuć już benzynę w oleju ale też nie chciałbym wydawać więcej jak 200 zł na olej bo zapewne będę wymieniać częściej niż co 10 kkm.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

To co zaleca instrukcja i zalecane normy ma głównie za zadanie pseudo ochronę środowiska, a nie to w jakim stanie będzie silnik.
Jeśli chcesz zmieścić się w takiej kasie to ja mogę zaproponować Penrite HPR 5w40 lub Millers Oils Trident 5w40.
Będą to sprawdzone oleje w tych silnikach, ponieważ często je stosujemy do JTSów.

[MENTION=192]Pablo.[/MENTION] a co z full saps do TBi?

Millers na dobierajce poleca XF-a, dopiero w drugiej kolejności EE. Testowałeś XF? Wiesz może czym różni się od EE poza modyfikatorami tarcia?

Ostatnia edycja:
[MENTION=192]Pablo.[/MENTION] a co z full saps do TBi?

Millers na dobierajce poleca XF-a, dopiero w drugiej kolejności EE. Testowałeś XF? Wiesz może czym różni się od EE poza modyfikatorami tarcia?

Nie testowałem.
Testowałem tylko jeszcze CFSa 5w40 i było ok przez 8 kkm.

Prawie 2x tańszy niż LM10W60, ale piszą że HC , no i ze 2 parametry ciut niższe (wsk lepkości i temp zapłonu). A co to za marka w ogóle ??

Znajomy w sklepie motoryzacyjnym mi polecał ostatnio... tańszy od Specola.

Prawie 2x tańszy niż LM10W60, ale piszą że HC , no i ze 2 parametry ciut niższe (wsk lepkości i temp zapłonu). A co to za marka w ogóle ??

Dałem link do producenta Oleje niemieckie produkowane w Niemczech. Sprzedaje je od czerwca opinie klientów pozytywne. Poniżej foto bańki 4L.

Załączniki

• WP_20171211_16_16_02_Pro.jpg
    WP_20171211_16_16_02_Pro.jpg
    42.1 KB · Wyświetleń: 32
  • WP_20171211_16_19_14_Pro.jpg
    WP_20171211_16_19_14_Pro.jpg
    45.8 KB · Wyświetleń: 52
Ostatnia edycja:
Co do olejów Wolver to gdzieś w necie natknąłem się że mają jakiś związek z ukraińskimi olejami YUKO.Prawda?

Znajomy w sklepie motoryzacyjnym mi polecał ostatnio... tańszy od Specola.

Jak tańszy od Specola to bym był ostrożny i nie liczył na wiele bo Specol sprzedaje na niskiej marży a dystrybucje jest maksymalnie spłaszczona bez pośredników. W przypadku oleju z Niemiec dochodzi oprócz kosztów transportu marża dla importera i dystrybutora +sprzedawcy (zawsze wyjdzie co najmniej 1 podmiot więcej, który musi na tym zarobić +koszt transportu). Koszty produkcji w DE będą większe chociażby przez wyższe koszty pracy. suma sumarum nie ma co liczyć na wysoką jakość. Specol 10w60 kosztuje u mnie niecałe 16,00 zł za litr to ile ten olej kosztuje za 4l? Poniżej 60 zł? To ile to kosztuje w DE? 10 euro?:rolleyes:

Dla mnie Specol to taki taniCastrol. Slusiłem się raz go zalać i po około 5000km go zmieniłem. Silnik strasznie głośno na nim chodził. Jak go zlełem to wyglądał jak olej z diesla.
Z całym szacunkiem dla wsystkich tu handlujących olejami ale tego Specola to na siłe ciśniecie.

Dla mnie Specol to taki taniCastrol. Slusiłem się raz go zalać i po około 5000km go zmieniłem. Silnik strasznie głośno na nim chodził. Jak go zlełem to wyglądał jak olej z diesla.
Z całym szacunkiem dla wsystkich tu handlujących olejami ale tego Specola to na siłe ciśniecie.
Którego Specola stosowales?

Golda 5W40. Co forum to inne oleje. Tutaj handlarze Specola, Penrite, Millersa. Na forach Vagowskich Motul i LM. Polecane są te którymi sie handluje. Ja wiem, że każdy musi z czegoś żyć,bo życie dziś tanie nie jest ale takie wciskanie na siłe to troche denerwuje. Millers ok zgodze sie dobry ole Motul też, Penrite jak najbardziej tylko na tego ostatniego zwykłego zjadacza chleba poprostu nie stać. Odnośnie Specola - jeśli jest taki super to dlaczego poza paroma forami nikt go nie zna. Jak w sklepie sie o niego pyta to szczerze w dwóch o nim wiedzieli. Cena mała bo marketing słaby mają w sumie wcale go nie mają. Firma dobrych pare lat na rynku a prawie wcale nie znana. Szczerze wola zalać jakiegoś Elfa co uczyniłem niz Specola.

10w60 do Tbi? Nie za wysokie indeksy? Ja do Tfsi czy 1.8t lałem 5w40 albo 0w40. Valvoline albo Ravenol który dłużej trzymał mi ciśnienie i temperatura na piecu lepiej wyglądała. Ogólnie polecam Ravenol ssl vmo vpd tylko teraz chłopak od którego biorę te oleje od dłuższego czasu go nie ma a z neta oleju nie kupię. Ja do Tbi polecił bym 0w40. Teraz zrzucam miskę w QV i zmienię motula 0w40 na używanego wcześniej Ravenola 0w40. Zobaczymy czy w przypadku tbi będzie coś tam czuć jak wcześniej przy vagu.

Nie nie, miałem na myśli markę Wolver :) 10W60 też bym do TBi nie wlał.

10w60 do Tbi? Nie za wysokie indeksy? Ja do Tfsi czy 1.8t lałem 5w40 albo 0w40. Valvoline albo Ravenol który dłużej trzymał mi ciśnienie i temperatura na piecu lepiej wyglądała. Ogólnie polecam Ravenol ssl vmo vpd tylko teraz chłopak od którego biorę te oleje od dłuższego czasu go nie ma a z neta oleju nie kupię. Ja do Tbi polecił bym 0w40. Teraz zrzucam miskę w QV i zmienię motula 0w40 na używanego wcześniej Ravenola 0w40. Zobaczymy czy w przypadku tbi będzie coś tam czuć jak wcześniej przy vagu.

W 1.8t bardziej podeszedł Ci Valvoline niż Motul? ja Kiedyś miałem 1.8t w mk4 i lałem wychwalanego Motula ale potem zalałem Valvoline Synpower i różnicy nie widziałem poza niższą ceną :)

Najbardziej to polecam ten Ravenol ssl. Pomiędzy motulem a valvoline w 0w40 nie widzę różnicy.

Panowie. Lektura wątków olejowych skłoniła do zmiany marki oleju przy kolejnej wymianie. Silnik TBi w 159. Ostatnio zalany Selenią Sport Power. Miał być Motul X-clean 8100 5w40. Do tego dokupiłem Archoila 9200 v2. Co do oleju nie mam jednak przekonania, że nie natnę się na podróbkę. Skoro tak, to co innego na poziome cenowym Selenii, ale lepszego jakościowo byście polecili tak, żeby wykluczyć ryzyko zakupu podróbki. Pzdr.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót