Wolałbym (może błędnie) coś co jestem w stanie kupić na miejscu w Trójmieście niż tylko i wyłącznie w sieci.
Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Wolałbym (może błędnie) coś co jestem w stanie kupić na miejscu w Trójmieście niż tylko i wyłącznie w sieci.
W takim razie proponuje Shell Helix Ultra 0w30 A5/B5
Z olejem moim zdaniem temat jest prosty. Stosujemy oleje dedykowane fabrycznie lub takie, ktore posiadaja certyfikacje Fiata (umieszczone na opakowaniu numer normy Fiatowskiej) i wlasciwie tyle. Takim olejem jest np. Motul XClean 8100. Jesli jakis nie posioada normy Fiata na opakowaniu to znaczy, ze nie byl nigdy testowany na produktach Fiata i nikt nie bierze odpowiedzialnosci za ew. zle dzialanie z tym, ze nalezy pamietac, ze oleje powstaja z grubsza z tych samych komponentow wiec roznice jesli wystepuja zakladajac dana specyfikacje raczej beda niewielkie.
Ostatnio edytowane przez fan ; 29-09-2020 o 16:35
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Nie, nie na powaznie.ale tak jest. Nie prawda, ze Fiat czy inna marka dedykuja tylko 1 olej. Oni stosuja wyjsciowo konkretny olej co jest zrozumiale z punktu widzenia podukcji.Trzeba by bylo byc kompletnym debilem zeby do jednego samochodu na lini produkcyjnej lac selenie a do nastepnego juz np. Castrol. Natomiast producencji z grubsza rekomenduja wiele marek olejow do swoich produktow czego przykladem jest np. wspomniany motul, ktorego uzywam od 12 lat w 2 wloskich samochodach i jest bardzo dobrze.
Natomiast cwaniakowanietu nic tu nie da bo wiekszosc olejow jest do siebie zblizona i wymyslanie na ten temat jest bez sensu. Roznice moga zrobic co najwyzej trefne produkty.
A Ty zdajesz sobie sprawe, ze np. taki olej rzepakowy nie moze miec na etykiecie zgodnosci z norma Fiata nawet jakbys przyszedl z gruba kasa?
No chyba, ze Fiat ma norme na olej rzepakowy, to wtedy to tak![]()
![]()
![]()
Nie bardzo rozumiem co ma olej rzepakowy do faktu iż numer normy na butelce oleju nie musi oznaczać żadnej rekomendacji Fiata.
13 tysięcy wpisów na temat oleju) Rekord swiata.
Dopiszę więc swój, obecny: Motul 5w30.