ODMA czyścić czy nie czyścić

RobertWroc

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.2JTS
trafiłem na taki artykulik po lekturze którego pojawił się dylemat zawarty w tytule ...
Wszyscy wiemy ze w odmie zbiera sie syf, pamiętam ze swego czasu w Tipo czyściłem to wyjmując sprężynkę czyli ten cały "syfołap" i polewając benzyną do zapalniczek, wypalałem , a sam przewód płukałem denaturatem.
tylko czy Alfa takie traktowanie by zniosła i czy odma jest taka sama jak w Tipo?

treść art.:
Odpowietrzenie skrzyni korbowej popularnie nazywane odmą pełni bardzo ważną rolę w silniku. Uszkodzenie tego elementu może spowodować awarię jednostki napędowej.
W skrzyni korbowej, czyli kadłubie silnika, pod tłokami powstaje nadciśnienie w wyniku przedostawania się powietrza lub gazów spalinowych z komory spalania. Do prawidłowej pracy silnika potrzebne jest odpowietrzenie, które kieruje nagromadzone gazy z powrotem do cylindrów. Niedrożność odpowietrzenia pojawia się w odstojniku i usterka ta najczęściej występuje w wyeksploatowanych silnikach z powodu dużej ilości gazów przedmuchowych. Na gromadzenie się osadów wpływ ma także częstotliwość wymiany oleju i jego jakość. Im lepszy tym parowanie oleju mniejsze, a więc i ilość oparów mniejsza.​
W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia. Jeśli uszczelniacz został wypchnięty z gniazda, możemy być prawie pewni, że jest to wina zatkanego odpowietrzenia i wymiana samego uszczelniacza niewiele pomoże, gdyż usterka pojawi się ponownie. Wymiana uszczelniacza może być bardzo kosztowana, ponieważ oprócz uzupełnienia oleju dochodzi jeszcze koszt uszczelniacza i robocizna, która może wynieść nawet 800 zł, jeśli uszkodzony jest uszczelniacz od strony skrzyni biegów.​
O zatkaniu odmy świadczy także wypchnięty bagnet do sprawdzania poziomu oleju.​
Sprawdzanie stanu odpowietrzenia skrzyni korbowej jest niestety przez wielu mechaników pomijane i bagatelizowane. Dopiero gdy dochodzi do usterki sprawdzają ten element i to nie od razu. Diagnoza odmy nie zajmuje dużo czasu, a wykrycie niedomagania przed całkowitym zatkaniem pozwoli na uniknięcie niepotrzebnych kosztów.​
Kłopoty z drożnością odpowietrzenia mogą pojawić się także w nowych silnikach i dają znać o sobie przeważnie podczas zimy. Powodem jest gromadząca się wilgoć, która miesza się z olejem i osadza w odpowietrzeniu. Wówczas nawet niewielki mróz może całkowicie zatkać przepływ. Zjawisko to pojawia się najczęściej podczas jazdy na krótkich odcinkach i przy niedogrzanych silnikach. Aby uniknąć zamarzania, należy wykonywać co jakiś czas dłuższą jazdę. Silnik osiągnie wówczas odpowiednią temperaturę i nagromadzone osady odparują.​
Niektórzy kierowcy, aby pozbyć się problemu zatykania odmy, gazy ze skrzyni korbowej kierują bezpośrednio do atmosfery i niestety powodują dodatkowe zanieczyszczenie środowiska. Jest to również działanie niezgodne z prawem i kierowcy z tak przerobionym silnikiem narażają się na mandat oraz negatywny wynik badania technicznego.​

Ja tam zawsze po zimie czyszczę.W kazdym samochodzie ,który miałem i mam.

Mam właśnie taki przypadek w Astrze z 1991 r. którą kupiłem nie dawno, odma była taka zasyfiona że nie było nic widać przez nią no i simering na czopie wału od strony skrzyni poszedł się paść. Kosztował 16 zł ale roboty co nie miara przy wymianie... (jeszcze się za to nie zabrałem xD) A zakładanie filterków na odmę żeby nie brudziła się przepustnica ponoć jeszcze bardziej szkodzi (gdzieś to wyczytałem i nie wiem nawet czy nie było gdzieś tu na forum tematu o tym).

Mam pytanko - jak wyczyścić odmę ? W sensie jak się do tego dobrać, zdemontować ?

w dieslu? nie wiem, ale spokojnie, to jest odpowietrzenie, zwykłą gumowa rura z taką sprężynką w środku, o średnicy ok 2,5 czy 2 cm. Więc znajdziesz bez trudu. Chyba...

Amortyzatory
Powrót