• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jaki płyn do spryskiwaczy lejecie?

Auto
156 1,8 ts ,159 SW 1,9 JTS
czy znacie jakies bardziej dostepne plyny do spryskiwaczy ? tutela oryginalna jest bardzo dobra ale ciezko ja dostac poza ASO. oczywiscie chodzi mi o plyn rownie wysokiej jakosci...

Szczególnie polecam tobie i sam leje płyny do spryskiwaczy SONAX XTREME i zwykły SONAX (ten pierwszy jest fioletowy drugi zielony, różowy, pomarańczowy lub żółty).
Z bardziej przyziemnych cenowo to polecam jeszcze płyny do spryskiwaczy marki Autoland.

lidl he he
teraz mają nawet zimowy 5L za 5 albo 6zł
działa

Ja używam koncentratu Sonax Xtreme, bardzo dobry, dobrze usuwa owady i jest prawie bezwonny, a przy okazji ekonomiczny bo za 17 zł(+koszt wody destylowanej) mam 25l płynu, a to wystarczy mi na przynajmniej 2 lata ;) W zimę leję gotowy płyn, również Sonax Xtreme.

Ostatnia edycja:
w selgrosie kupuję płyny 'Jan', zarówno zimowy, jak i letni w cenach odpowednio 12 i 9 za 5L, ładnie pachnie, dobrze myje i zimowy rzeczywiście jest zimowy (-22) i minionej zimy nie zamarzł

napisałem z usmiechem bo już szukanie sensacji w zakupie płynu na szyby to lekka przesada
rozumiem dbanie o auto itp ale płyn do sprysków ? a wlej co chcesz i będzie ok

najtańszy - przy spryskach reflektorów w zimę 5 litrów potrafi wyparować w 5-6 dni

płyn do sprysków też ważna sprawa
ojciec chciał zaoszczędzić 2zł i kupił tańszy - śmierdział gorzej niż denaturat, zostawiał zacieki na szybie i wycieraczki zostawiały smugi, co wieczorem było zmorą
przede wszystkim warto dobrze umyć szybę

przy poprzednim aucie stosowałem 'chemiczną wycieraczkę' i przyznam, że na boczne szyby była rewelacyjna, ale na przdnią już niebardzo, bo wycieraczka robiła czasem 'zaparowane' mazy

Jest jeszcze ziomowy i letni Aura z Biedronki :P ale ostatnio jest niby ten sam płyn zimowy ale już inna bańka i zamiast dobrego płynu zimowgo jaki był wcześniej dali nowego śmierdziucha tragedia i lipa...
Podobno Organika robi płyny dla Biedronki...ale teraz co dali pod koniec zimy to szkoda gadać...

a te z lidla są ok

płyn do sprysków też ważna sprawa ojciec chciał zaoszczędzić 2zł i kupił tańszy - śmierdział gorzej niż denaturat, zostawiał zacieki na szybie i wycieraczki zostawiały smugi, co wieczorem było zmorą
no ok - ale żeby od razu tematy na forum były ?
ja akurat nie traktuje płynu do sprysków jako płynu eksploatacyjnego więc jego klasy zmywalności , lepkości , rozpuszczalności itp g... mnie obchodzą - ma być i tyle
i byle nie 100% denaturat bo mi uszczelki rozwali
a reszta to marketing

smugi - to robi wycieraczka a nie płyn
dobra ( nie zużyta po zimie ) wycieraczka to i samą wodą da radę i smug nie zrobi ( dla tego wolę co 6 mscy założyć marketowe wycieraczki za 15zł i nie mieć smug )

Bocian podobnie myślę.
W zimie to albo Biedronka albo Tesco... zależy gdzie jestem
A w lecie tak samo. Tyle, że czasem dolewm kranówki jak nie ma nic pod ręką.
Smugi to nic inneo jak wycieraczki. Sam wymieniam na te z marketów od czasu do czasu

Ja Wam tylko opiszę swoje spostrzeżenia i doświadczenia. Płyn do spryskiwaczy....coś na co większość nie zwraca uwagi, a jak się okazuje mam wrażenie, że rdzewiejące krawędzie dachu nad szybą przednią i "wyżarte" lusterka, to nie tak do końca wina materiałów użytych przez producenta, ale właśnie nieszczęsnego płynu do spryskiwaczy. Sam mam nadjedzone lewe lusterko, kilku moich znajomych też, a prawe praktycznie nie ruszone. Jak zauważyłem dachy w Fiatach/Alfach najczęściej korodują tam gdzie wycieraczki i pęd powietrza wyrzucą płyn na dach. To takie moje spostrzeżenia może dla niektórych osób wydadzą się śmieszne:), ale poobserwujcie sami, zobaczymy, czy nie dojdziemy do podobnych wniosków.

ja to co w sumie dystrybuuje czyli na codzien KRAFT (wychodzi niecale 5 zł za banke) a na dlugie podróze sonax extreme:)

shrek - poczekaj - za rok będą inne badania wskazujące że kierowcy AR są bardziej narażeni na ataki kosmitów
takie badania to dla mnie tylko ciekawostka

JFC - zgadzam się , dla tego pisałem żeby nie były za bardzo % bo może narobić szkód , lepiej dwa razy popsikać słabszym niż potem mieć parciejące uszczelki po mocnym płynie ( jak pracowałem w fabryce szyb sam. to używałem sam zaebistego środka do mycia szyb ale używałem go tylko ręcznie na szmatce - nigdy do sprysków bo był po prostu za "mocny" )

dziwny wątek... leje się kazdy płyn, jaki mozna kupić na normalnej stacji. Nie popadajmy już w takąś groteske:)

Przy takich ilościach jak u mnie szedł zimą to tylko Lidl - chociaż zapach trochę "trąca".

Latem kupowałem na statoil, ale jak zobaczyłem cene w Lidlu 3,99zł za 5L to też już został Lildowy.

Zima taki zeby nie zamarzl ;) Najczesciej sonax bo taka mam fantazje.
Latem co mam pod reka - do tego ze 2 razy w roku wycieraczki motgum i jest spokoj - nie ma smug, nie skrzypi, nie tlucze sie stwardniala guma.

Amortyzatory
Powrót