• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Turbo ze zmienną geometrią - regenerować czy nie?

jose156

Nowy
Auto
była AR 156 1.9 16v JTD M-jet 2003, obecnie 307SW 2008
Wiem, że Garrett nie produkuje zestawów do regeneracji swoich turbosprężarek i oficjalne stanowisko ich jest takie, że w tego typu turbosprężarek się nie regeneruje tylko wymienia na nowe. Jednak wiele firm zajmujących się regeneracją turbo, naprawia również owe GARRETTY przy użyciu zamienników np. MELETT i twierdzi, że zregenerowane turbo ma takie same parametry jak nowe urządzenie.
Może jest wśród was ktoś kto regenerował już taką turbinkę i opisze swoje doświadczenia na ten temat....
Wszelkie opinie mile widzane, tylko prosił bym o konkrety

zacznijmy od tego iż Garrett regeneruje swoje turbosprężarki , i następnie są one sprzedawane w aso pod nazwą ''odnowiona \ carcassa '' , Melett to angielski producent bardzo dobrych części do turbosprężarek , i jeśli regeneracja jest na jego częściach robiona , to połowa sukcesu - reszta to dobrzy uczciwi fachowcy i ich sprzęt ; ja jeżdżę od 2 lat na zregenerowanej turbinie , oleju między wymianami nic nie ubywa , a często ganiam po trasach , obroty nie rzadko idą do 4000rpm , nie mam się do czego przyczepić , parametry doładowania są prawidłowe ; jednak zanim oddasz do regeneracji to napisz priv do Cinka (ten od chiptuningu) , on ma dojścia do fabrycznych turbin \ lub fabrycznie regenerowanych w dobrych cenach , mnie kiedyś regeneracja kosztowała 1200pln a za 1900pln mogłem mieć od Cinka nową GT1749vb do mojego traktora , tylko się za późno o tym dowiedziałem

BTW nie wiem o co chodzi że podziękowałem Tobie za tego posta ? , a tylko kliknąłem odpowiedz z cytatem ;)

Ostatnia edycja:
zestaw naprawczy Garrett'a kosztuje około 1600zł, w zależności od turbospręzarki

Orientuje się ktoś czy istnieje jakiś zestaw naprawczy w rozsądniejszej cenie, ale i dobrej jakości do turbiny z AR 2.4 JTD 136KM czyli chyba TD2503/VNT ? Zależy mi na uszczelniaczach.

Ja mam dobry kontakt do gościa, który pewnie i z roczną gwarancją robi turbo. Robi to od lat, wypróbował już masę serwisów i ma już swoje 2 najpewniejsze. Zainteresowanych zapraszam na PW

ja regenerowałem Garreta. Po dwóch miesiącach nadawała się znowu do regeneracji, ale to z tego powodu, że pękła rura od przepływomierza i turbo było całe zakopcone i łopatki dostały ponownie luzu. Została zregenerowana i chodzi już kilka miesięcy. Wydaje mi się, że trochę późno wstaje, ale większych objawów nie ma. Dodam, że miałem kilka innych rzeczy do wymiany, w tym uszczelkę pod głowica, więc może to odpowiadało za późniejsze wstawanie turbo.
Ale szczerze mówiąc to jeżeli miałbym drugi raz taki problem to bym się zdecydował na zakup nowej turbosprężarki

Ja regenerowałem w EMP-Turbo we Wrocławiu. Moim zdaniem chodzi rewelacyjnie teraz :)

Po ilu km regenerowaliście (trudne słowo ;)) i ile Was taki biznes kosztował?

ok 130 000 km. koszt samej regeneracji 1000 zł + demontaż/montaż i wymiana olejów. Koszt regeneracji zaczyna się od 600 zł. Zależy od stopnia uszkodzenia

Wszystko ładnie pięknie, ale chciałbym tylko zwrócić waszą uwagę na to, iż oryginalny zestaw naprawczy garrett'a do VNT kosztuje 1600 PLN więc pomyślcie o jakości części używanych w procesie regeneracji wycenianym wraz z robocizną na powiedzmy 1200 PLN.

Co do jakości i profesjonalizmu wykonania, a przede wszystkim trwałości regenerowanych turbin w EMP-Turbo to nie mam żadnych wątpliwości. Swego czasu to była jedyna firma, która potrafiła z powodzeniem zregenerować turbinę Garetta do Fiata Coupe 20VT. Dlatego wolałem zapłacić więcej i wysłać turbo na drugi koniec Polski...

Wszystko ładnie pięknie, ale chciałbym tylko zwrócić waszą uwagę na to, iż oryginalny zestaw naprawczy garrett'a do VNT kosztuje 1600 PLN więc pomyślcie o jakości części używanych w procesie regeneracji wycenianym wraz z robocizną na powiedzmy 1200 PLN.

Świat się na szczęście nie kończy na zestawach naprawczych Garretta

Ale jakość niestety tak.

A może niektóre warsztaty mają lepsze dojścia i niekoniecznie płacą za taki zestaw naprawczy 1600 PLN?

Dokładnie, może kolega skopek sprecyzuje swoją wypowiedź, czy to jest cena detaliczna dla zwykłego szaraka?
Bo jeśli tak, to nie ma mowy, żeby warsztaty, które się zajmują regeneracją turbin mają taką samą cenę.

Tak szacują się ceny dla tych, którzy jeszcze zdążą się załapać na ostatnie sztuki owych zestawów w związku z tym że: "turbosprężarki Garrett VNT nie mogą być naprawiane. Jest to oficjalna informacja podana przez koncern Honeywell, kierowana do wszystkich serwisów i dystrybutorów tych produktów, poparta wstrzymaniem dystrybucji zestawów naprawczych, części zamiennych i danych technicznych do tego typu turbosprężarek."

Tak szacują się ceny dla tych, którzy jeszcze zdążą się załapać na ostatnie sztuki owych zestawów w związku z tym że: "turbosprężarki Garrett VNT nie mogą być naprawiane. Jest to oficjalna informacja podana przez koncern Honeywell, kierowana do wszystkich serwisów i dystrybutorów tych produktów, poparta wstrzymaniem dystrybucji zestawów naprawczych, części zamiennych i danych technicznych do tego typu turbosprężarek."

W takim wypadku, w razie potrzeby, będziesz musiał kupić nową turbinę, a ja tymczasem zapewne przez kilka najbliższych lat będę się cieszył z używania solidnie zregenerowanej :P

Nowe turbiny przy właściwym użytkowaniu nie kręcą się bezawaryjnie przez kilka lat, ale regenerowane na chińskich zamiennikach zapewne tak...

Kolega wyżej dał Ci przykład, że można zregenerować turbo dobrze i nie na chińskich zamiennikach.
Specem od turbo nie jestem, ale wg mnie Garrett wycofał się z dystrybucji, ponieważ jest to mniej opłacalne - lepiej zapłacić za nowe turbo.
Ciekawi również fakt, że jednak najpierw Garrett wypuścił zestawy naprawcze, więc idąc tokiem rozumowania firmy, była możliwość naprawy.

EMP Turbo dobrze robi sprężarki, tylko to podejście do klienta, totalna olewka, przed wysłanie turba kontakt ekstra, później jak ty czekasz na telefon od nich to się nie doczekasz.

Amortyzatory
Powrót