Ja polecam polrust. http://allegro.pl/polrust-akrylowy-g...772307086.html
Ja polecam polrust. http://allegro.pl/polrust-akrylowy-g...772307086.html
Ja używam Brunoxa jest rewelacyjny . Tylko trzeba mu dać 24 godziny na wyschnięcie a potem położyć baranka czy jakiś podkład. Zrobiłem tak podłogę w mojej czarnej 155 i tak zrobię w V6.
Odświeżę temat, mam parę małych ognisk korozji podwozia, m.in. elementy do których mocowane są wahacze dolne, fragmenty podłogi. Chciałbym coś na to zaradzić i z tego co czytam najlepszym rozwiązaniem będzie Brunox, właśnie jadę zakupić.
Plan jest taki że najpierw oczyszczam mechanicznie ogniska korozji szczotką drucianą na wiertarce a następnie nakładam Brunox'a pędzlem. Pytanie czy to wszystko? Czy tak zagruntowaną powierzchnię powinienem dalej potraktować czymś jeszcze? Przypominam że chodzi o podwozie więc to nie ma wyglądać tylko sie trzymać![]()
Z tego co czytałem powierzchnia na którą stosuje sie Brunox nie powinna być całkowicie wyczyszczona z rdzy bo ten środek właśnie z rdzą zachodzi w reakcję, prawda to?
Na brunoxa daj baranka. Dłużej wytrzymie
Wymiziane S3 mini!
Tak, Brunox wiąże się z rdzą, pół roku przyglądałem się takiej zaprawce na błotniku, nielakierowanej i wyglądało do końca tak samo czyli zero zmian po tych 6msc.
Nie kryj barankiem bo jak gdzieś będzie źle i zostanie ruda to zanim ją znajdziesz to odpadnie Ci cały płat blachy z tym barankiem, lepiej kup Tectyl od Valvo, ma gumową konsystencję po wyschnięciu i kamienie itp. mu nie straszne, u siebie zdrapałem kawałek dopiero wkrętakiem, wtedy też dowiedziałem się że mam podwozie pokryte tym środkiem.
Na rudą możesz też użyć Fertan stosowany przy zabytkowych autach, mam zamiar go przetestować w tym roku.
Kupiłem już Brunox na pędzel, w piątek chyba się tym zajmę. Właśnie, czemu lepiej na pędzel a nie spray? Warstwa nakładana na pędzel jest teoretycznie grubsza?
kasztelan ten Tectyl to mam na Brunox'a po wyschnięciu nałożyć czy podajesz to jako alternatywę dla Brunox'a ?
Tectyl na Brunoxa. Czy na pędzel... z fizycznego punktu widzenia to chyba lepszy jest spray, dotrze w więcej zakamarków niż pędzel choć sam mam Brunoxa "pędzlowego" i daje radę.
Powiem wam z doświadczenia że Brunox w spray jest jakiś gorszy od tego na pędzel. Porównałem 2 elementy tak samo robione i na tym po spray wyszła ruda. Ja będę w lecie moją czarną robił jeszcze raz tak jak czerwoną . Zróbcie tak jak ja. Tam gdzie można malujcie pędzlem, a tam gdzie nie dostaniecie poprawcie sprayem![]()
Czytałem podobne opinie że jednak nakładanie pędzlem daje grubszą warstwę a i cena w Leroy Marlin za litr tego w spray'u jest niższa porównując względem butelki na pędzel więc coś w tym musi być. Ja zrobiłem wczoraj wszystkie ogniska korozji podwozia pędzlem tylko w dwóch miejscach musiałem sie posiłkować spray'em bo pędzel nie sięgał.
Zastanawiam się czy dawać na to baranka bo w sumie jak sie pojawią nowe ogniska to nie będę ich widział :/ może lakier bezbarwny w spray'u ?
Poczekaj 1-2msc, jeśli coś ma wyjść to zobaczysz, jeśli nic nowego się nie pokaże to myj i zabezpieczaj całe podwozie.