• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Środek antykorozyjny - jaki?

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Testował ktoś jakiś środek antykorozyjny (sporo ich na rynku). Taki, który wchodzi w reakcję z rudą, a nie ją zamyka w środku.

Cortanin F z organiki
Narazie wydaje sie wart polecenia

Miałem Cortaina F i Brunoxa epoksy. Cortain szybciej wysychał, a brunox pozostawia taka jakby powłoke żywiczna - mowa oczywiscie o preparatach na pedzel, bo są tez brunoxy w sprayu. Obydwa usuneły rdze. Cortainem miałem kiedys pomalowany błotnik, który lezał sobie luzem za podwórku (zima, lato), przez ok. rok i tam gdzie użyłem tego preparatu rdza sie ponownie przez ten czas nie pojawiła:)

Cortanin nie zostawia jako takiej powłoki lakierniczej, tylko przereagowuje rdzę i nadaje się pod lakierowanie. Brunoxa nie trzeba już lakierować, ale też można. No i Cortanin jest jakieś 4-6 razy tańszy. I bardziej śmierdzi. Faktycznie szybciej wysycha.

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Czyli zakumpluję się z Brunonem.

Cortanin to shit, używaj brunoxa a jak robisz powierzchnię, którą później można dokładnie umyć wodą to najpierw fosol i na to corina, chlorokauczuk i konserwacja albo podkład i lakier.

Szerszeń, jeżeli chcesz coś zacząć grzebać z blacharką (antykorozja, podkłady, lakierowanie) poczytaj to:

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=4892&highlight=jaki+podk%B3ad

Generalnie to polecam to forum, a szególnie niejakiego PROJEKTERA, bo po lekturze mozna sie dowiedzieć naprawdę ciekawych rzeczy...

Ciężarówka wjechała mi w drzwi i błotnik. Drzwi wymienię, a błotnik na razie chcę jakoś zabezpieczyć, bo uszkodzenie nie jest duże.

---------- Post added at 11:17 ---------- Previous post was at 11:12 ----------

To on?
http://allegro.pl/brunox-epoxy-250ml-odrdzewiacz-podklad-na-rdze-i1782996242.html
Ktoś z Was to dystrybuuje?

Ja używam Brunoxa jest rewelacyjny . Tylko trzeba mu dać 24 godziny na wyschnięcie a potem położyć baranka czy jakiś podkład. Zrobiłem tak podłogę w mojej czarnej 155 i tak zrobię w V6.

Odświeżę temat, mam parę małych ognisk korozji podwozia, m.in. elementy do których mocowane są wahacze dolne, fragmenty podłogi. Chciałbym coś na to zaradzić i z tego co czytam najlepszym rozwiązaniem będzie Brunox, właśnie jadę zakupić.

Plan jest taki że najpierw oczyszczam mechanicznie ogniska korozji szczotką drucianą na wiertarce a następnie nakładam Brunox'a pędzlem. Pytanie czy to wszystko? Czy tak zagruntowaną powierzchnię powinienem dalej potraktować czymś jeszcze? Przypominam że chodzi o podwozie więc to nie ma wyglądać tylko sie trzymać :)

Z tego co czytałem powierzchnia na którą stosuje sie Brunox nie powinna być całkowicie wyczyszczona z rdzy bo ten środek właśnie z rdzą zachodzi w reakcję, prawda to?

Na brunoxa daj baranka. Dłużej wytrzymie :)

Wymiziane S3 mini!

Tak, Brunox wiąże się z rdzą, pół roku przyglądałem się takiej zaprawce na błotniku, nielakierowanej i wyglądało do końca tak samo czyli zero zmian po tych 6msc.
Nie kryj barankiem bo jak gdzieś będzie źle i zostanie ruda to zanim ją znajdziesz to odpadnie Ci cały płat blachy z tym barankiem, lepiej kup Tectyl od Valvo, ma gumową konsystencję po wyschnięciu i kamienie itp. mu nie straszne, u siebie zdrapałem kawałek dopiero wkrętakiem, wtedy też dowiedziałem się że mam podwozie pokryte tym środkiem.
Na rudą możesz też użyć Fertan stosowany przy zabytkowych autach, mam zamiar go przetestować w tym roku.

Kupiłem już Brunox na pędzel, w piątek chyba się tym zajmę. Właśnie, czemu lepiej na pędzel a nie spray? Warstwa nakładana na pędzel jest teoretycznie grubsza?
kasztelan ten Tectyl to mam na Brunox'a po wyschnięciu nałożyć czy podajesz to jako alternatywę dla Brunox'a ?

Tectyl na Brunoxa. Czy na pędzel... z fizycznego punktu widzenia to chyba lepszy jest spray, dotrze w więcej zakamarków niż pędzel choć sam mam Brunoxa "pędzlowego" i daje radę.

Powiem wam z doświadczenia że Brunox w spray jest jakiś gorszy od tego na pędzel. Porównałem 2 elementy tak samo robione i na tym po spray wyszła ruda. Ja będę w lecie moją czarną robił jeszcze raz tak jak czerwoną . Zróbcie tak jak ja. Tam gdzie można malujcie pędzlem, a tam gdzie nie dostaniecie poprawcie sprayem:)

Czytałem podobne opinie że jednak nakładanie pędzlem daje grubszą warstwę a i cena w Leroy Marlin za litr tego w spray'u jest niższa porównując względem butelki na pędzel więc coś w tym musi być. Ja zrobiłem wczoraj wszystkie ogniska korozji podwozia pędzlem tylko w dwóch miejscach musiałem sie posiłkować spray'em bo pędzel nie sięgał.
Zastanawiam się czy dawać na to baranka bo w sumie jak sie pojawią nowe ogniska to nie będę ich widział :/ może lakier bezbarwny w spray'u ?

Poczekaj 1-2msc, jeśli coś ma wyjść to zobaczysz, jeśli nic nowego się nie pokaże to myj i zabezpieczaj całe podwozie.

Amortyzatory
Powrót