http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)
przede wszystkim napisz nam, co jest w tych zabrudzeniach widocznych w głowicy
czy to jest nagar, czy (o zgrozo) piasek, bo jak patrzę na fotki, to mi się chce nakopać poprzedniemu właścicielowi, a Tobie współczuć
ostatni raz widziałem coś podobnego w starym VW T4 od klienta, gdzie od 4 lat nie był zmieniany olej, a przejechał wtedy jakieś 70tyś km
proponowałbym zdjąć miskę i sprawdzić co jest na dnie i zerknąć na którąś z głównych panewek
verdebiancorosso
obym nie wywołał teraz wilka z lasu..
Gdyby to był piasek to nie dojechałbym nim nawet do domu, zdaje mie się. Co do poprzedniego właściciela, liczę się z tym że można trafić na młota, który kupując nówkę salonową nie zważa na poprawną eksploatację samochodu, bo nowe-to się nie zepsuje, a jeśli to już nie mój problem.Napisał kudlaty_bytom
Zgodzicie się ze mną, że katastrofy nie ma, auto jeszcze będzie jeździć, tylko chcę zebrać informację jak się zabrać za . O tych płukankach to tyle przeciwników co zwolenników.. Ludzie często chcą ich używać nawet przy regularnych wymianach oleju (syntetyków) co w moim mniemaniu mija się zupełnie z celem. Czy mój przypadek nie jest czasem przewidziany jako klasyczny powód użycia płukanki?
Tak jak już zostało napisane płukanka (Motul, Millers, Liqui Moly seria Pro-Line) + ten Total i powinno być Ok.
Ja używam płukanki co zmianę oleju, choć zalewam wysokiej klasy pełne syntetyki, w Twoim przypadku płukanka jest obowiązkowa bez dwóch zdań, jeżeli będziesz postępował zgodnie z instrukcją nie ma prawa nic się stać.
dlatego pytam co to jest, bo nie wygląda za fajnie i proponuję zerknąć w niektóre miejsca z tego powodu
nie wiem jak reszta forumowiczów, ale pozbyłbym się tych zanieczyszczeń mechanicznie, poprostu czyszcząc to ręcznie i sprawdziłbym co w misce zalega/nie zalega(?) i dopiero zastosował płukankę
verdebiancorosso
Jest to na pewno nagar, można deliktanie zebrać wierzchnią warstwę tego nagaru, jeżeli nie idzie oderwać to nic na siłę (żadnego skrobania itd.) , można sobie narobić więcej szkody niż pożytku, płukanka się tym zajmie.
Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 17-10-2011 o 20:06
jest możliwe, żeby od płukanki padł katalizator? Dużo syfu też idzie w wydech w sumie..
Nie, katalizator nie ma tutaj za wiele do czynienia, nagar jest rozpraszany w oleju, podczas zlewania oleju w ten sposób usuwasz nagar, oczywiście obowiązkowa wymiana filtra oleju.
Instrukcja Motula:
Przed każdą zmianą oleju, należy dodać zawartość puszki MOTUL ENGINE CLEAN do gorącego zużytego oleju. Następnie silnik powinien pracować na biegu jałowym przez 15 minut. Następnie należy wymienić olej i filtr. Zawartość puszki wystarcza na 5 litrów oleju. Jeśli to za mało, należy dodać 60ml preparatu MOTUL ENGINE CLEAN na każdy dodatkowy litr oleju (pow. 5L). Nie należy przekraczać zalecanych proporcji.
Instrukcja LM:
MOTUL ENGINE CLEAN został zaprojektowany do stosowania w każdym silniku benzynowym i Diesla, z
turbodoładowaniem lub atmosferycznym, z wtryskiem paliwa lub gaźnikiem, z katalizatorem lub bez,
używającym każdego rodzaju paliwa. MOTUL ENGINE CLEAN skutecznie czyści zabrudzenia i osady w
silniku. Usunięte mikrocząstki osadów są usuwane w chwili wymiany oleju. MOTUL ENGINE CLEAN zapewnia
doskonałe smarowanie w czasie procesu czyszczenia.
MOTUL ENGINE CLEAN, dodany do silnika przed zmianą oleju pozwala na:
- zmniejszenie tarcia
- zmniejszenie zużycia oleju i paliwa
- zwiększenie stopnia sprężania w ten sam sposób na wszystkich cylindrach
- zmniejszenie emisji spalin
- usunięcie osadów, lakierów, i innych produktów spalania z trudno - dostępnych obszarów jak dźwigniki hydrauliczne, pierścienie tłokowe i bruzdy na tłokach
- wykorzystanie w pełni zalet świeżego oleju wlanego po wymianie
- zwiększenie żywotności katalizatora
Stosować przed wymianą oleju. 500 ml preparatu wystarcza na 5 l oleju silnikowego. Dolać do oleju silnikowego przy rozgrzanym silniku i dać mu popracować 5-10 minut na biegu jałowym. Nie jeździć. Nie zwiększać obrotów. Zlać stary olej. Wymienić filtr i zalać świeży olej.
Instrukcja Millers:Oczyszczacz silnika. Czyści silnik ze wszystkich szkodliwych osadów i resztek olei. Poprawia sprawność mechaniczną silnika poprzez rozpuszczenie osadów min. Osadu blokującego pierścienie tłokowe. Przeznaczony do silników benzynowych i Diesla.Zalecane jest oczyszczanie silnika przed każdą wymianą oleju.
- skuteczne i szybkie czyszczenie,
- neutralny wobec uszczelek,
- zgodny z katalizatorem,
- wysoka skuteczność,
- nie zanieczyszcza środowiska naturalnego,
- łatwy w użyciu
Do wszystkich samochodów benzynowych i Diesel, osobowych i dostawczych. Dodaj butelkę ENGINE FLUSH do oleju. Uruchom silnik na 15-20 minut. Spuść olej, wymień filtr oleju i wlej do silnika nowy olej
Usuwa wszelkie osady i szlam z silnika. Utrzymuje Twój silnik w czystości. Zapobiega zużywaniu się silnika, wydłuża jego żywotność.
Ostatnio edytowane przez Qbaas ; 17-10-2011 o 20:36
Użyłem płukanki przy ostatniej wymianie oleju. Wykorzystałem płukankęLiqy Moly. Celowo przed wymiana dokładnie obejrzałem jak wygląda wnętrze pod kapą, po przepłukaniu widać było ogromną różnicę, choc olej zawsze na czas zmieniany to i tak cos sie osadziło. Bałem sie trochę za pierwszym razem, bo straszono mnie ze cos tam wypłucze, cos tam rozpuści i zacznie lecieć olej...nic takiego sie nie stało a silnik pracuje bardziej...jedwabiście a i ja mam lepsze samopoczucie. Jak facet spuszczał olej to stałem i sie gapiłem co spływa, nawet łapę w rękawiczce wsadziłem do baniaka z olejem spuszczonym, opiłków ani nic nie znalazłem ale olej był dość gęsty od brudu który gdzieś tam sie zaczaił przez te wszystkie kilometry... teraz ide za ciosem i przy kazdej wymianie bedę używał płukanki LM + Motul i silniczek powinien sie odpłacić ładną pracą.
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Hmmm, to ciekawe, moja ma niby niecałe 170kkm a jak ustawialiśmy luzy to ani grama osadu nie widziałem...