żarówka h7- hp led

Tu chodzi o ogniskowanie światła. I o wielu diodach to mowa o skupionych obok siebie a nei po długości trzonka. Znam też optykę i fizykę :) zastanawiające jest to że wszędzie gdzie czytałem (a nawet dzisiaj dużo przewaliłem) wszyscy piszą że to jest do bani. A kolega tx555 przedstawia nam dowody ze jednak jest super. To jest niezwykle ciekawe.

Co jeden zestaw to będzie inaczej świecił , jedne lepiej inne gorzej , to prawda że wiele z nich jest do bani. Ja kupiłem pierwsze 2S , potem jeszcze inne które miały w miejscu żarnika 4 ledy dookoła na rdzeniu - czyli praktycznie pokrycie 360st i to świeciło co najwyżej podobnie do żarówki- bryndza . Więc wróciłem do tych pierwszych tylko dorobiłem chłodzenie bo radiator u mnie jest schowany cały wewnątrz (czyli nie tak jak zaleca producent na zewnątrz) - żarówka fabrycznie jest głęboko , radiator jest bardzo blisko pokrywy i się przegrzewał. Dołożyłem nad radiator mały wentyl 30x30 i od tamtego czasu śmiga już bez żadnego problemu czy lato czy zima . Tak jak kolega wyżej pisał jeśli ma jasno świecić to musi się grzać i to ciepło trzeba odprowadzić z radiatora , dlatego pisałem że radził bym bardziej brać coś z wentylem , chyba że ktoś się chce pobawić i dorobić samemu. Zestaw z wymiennymi rurkami wydaje mi się sensowny , jest mały , zintegrowany , ma wentyl i diody 2x20W czyli 40W na reflektor , wydaje mi się że powinno świecić lepiej bo też są na ledach ETI a moje mają 30W więc teoretycznie 25% słabsze

Właśnie byłem zobaczyć jak to wygląda u mnie i w Brerze/159 bo padłą mi żarówka i jest ona tuż przy deklu. Zamontowanie ledów wymagało by modyfikacji dekla tak aby radiator wystawał częściowo poza dekiel i tu obawiam się o trwałość tego wentylatorka narażonego na wszechobecny syf i wilgoć.

Ostatnia edycja:
Radiator to raz (a jak jest wentylator to padnie w ciągu kilku godzin :sarcastic: ) a dwa że że w lampie zrobi Ci się akwarium :sarcastic: albo co najmniej śmietnik/piaskownica :sarcastic: to widzimy że led odpadł w przedbiegach :) a szkoda

Sam się zdziwiłem, że wtyczka jest praktycznie przy samym deklu. W wolnej chwili podlece na szrot po dekle z jakieś rozbitej 159tki i zobaczę czy się da to jakoś sensownie przerobić żeby się nie dostawał syf to środka i nie padł ten wentylatorek. Sam zestaw już mam w razie czego ugadany w promocyjnej cenie na testy.

Mam kilka lamp do 159 i byłem oblookać dokładnie. Faktycznie. Jak zdejmiesz pokrywę to gniazdo żarówki kończy się niemal na równi korpusu lampy. Czyli "dupa" żarnika może wystawać tylko tyle co ma głębokość dekla. Czyli 30mm. Moim zdaniem w miarę łatwo można znaleźć rurę PCV o średnicy 90mm i zrobić odsadzenie. 90 akurat dlatego bo cięcie będzie na fazie dekla i ławo to uciąć. Potem pospawać albo klej epoksydowy (ten z pistoletu na gorąco odpada).

Teoretycznie tak. A w praktyce z lewej strony jest ciasno. Przynajmniej u mnie .

Sprawdziłem na stronie producenta cree i 15W dioda generuje 1769 lm wiec teoretycznie może to świecić dużo lepiej kwestia jaki dokładnie model diod cree stosują w tych ledach
to by sie zgadzało - u mnie jest na rdzeniu CREE ETI 2x15W a producent zestawu podaje 3600lm przynajmniej teoretycznie , wizualnie ja bym szacował max do 3000lm biorac pod uwagę już to co pada na drogę. Chociaż z drugiej strony moje reflektory (i zapewne odbłyśnik również) po 6 latach są już lekko zakurzone- jak by je wymyć sądze że róznica by jeszcze była
Właśnie byłem zobaczyć jak to wygląda u mnie i w Brerze/159 bo padłą mi żarówka i jest ona tuż przy deklu. Zamontowanie ledów wymagało by modyfikacji dekla tak aby radiator wystawał częściowo poza dekiel i tu obawiam się o trwałość tego wentylatorka narażonego na wszechobecny syf i wilgoć.
wentyl poza lampą odpada, woda i kurz zalatwi go szybko , jesli radiator ma być na zewnatrz lampy to tylko chłodzenie pasywne które jednak może nie wystarczyć w niektórych przypadkach
Radiator to raz (a jak jest wentylator to padnie w ciągu kilku godzin :sarcastic: ) a dwa że że w lampie zrobi Ci się akwarium :sarcastic: albo co najmniej śmietnik/piaskownica :sarcastic: to widzimy że led odpadł w przedbiegach :) a szkoda

Jesli wentylator jest zamkniety w lampie to nic sie nie bedzie działo bo nie ma prawa- nie wdmuchujesz do lampy powietrza z zewnątrz. Tyle co jest przy radiatorze to nie jest taki podmuch powietrza jak z suszarki u fryzjera że łepetyne urywa :D (Ja w swoich jeszcze obcinałem lekko obroty aby nie pracowały na pełny gwizdek). Śmigiełko wentylka jest naprawde małe , ono ma powodować tylko delikatną rotację ( i nieco zwiększony odpływ ciepłego powietrza), jest ona na tyle niewielka że nie sądzę aby miało to jakikolwiek wpływ na kurzenie się lampy wewnątrz, powiem więcej- u mnie przez 4 lata na żarowkach nakurzyło się duzo więcej niż przez te niecałe 2 na ledzie- odkąd u mnie to świeci to kurzu w środku nie przybyło albo tak minimalnie że tego nie widać-na pewno nie wiecej niż norma.

Jeśli u Was kostka zarówki jest prawie przy tylnej sciance to bedzie problem , wentyl na zewnatrz odpada a bez wentyla może chłodzenie nie wydolić , przerabiac obudowe-można tylko kwestia czy nie bedzie sie to za bardzo rzucać w oczy po otwarciu maski . Lepiej aby nic nie było widać i zeby wszystko było schowane wewnątrz. Niestety w każdym aucie trzeba podejsc do tematu indywidualnie ( z uwagi na gabaryty ktore będą zawsze większe od zwykłej żarówki) a kwestia chłodzenia to kluczowa sprawa

Mi właśnie chodzi o to że nie może pracować na zewnątrz. W zammkniętej lampie to jest oczywiste że nic się nie stanie

Niby chinczyki na filmie testowym zanurzaja to w całości nawet razem z wentylatorem ( mam na myśli konkretnie te 40w z allegro które się Tobie nie podobają ;) ) co by świadczyło że chyba faktycznie mają to IP65 ale nie wiadomo jak na dłuższą metę, lepiej wszystko schowane chociaż nie zawsze się da z tego co piszecie- jeśli nie ma miejsca z tyłu to trochę słabo

P.S. W wolnej chwili chyba przetestuje ten 40w zestaw z allegro bo jestem ciekaw jak to świeci , będę miał bezpośrednie porównanie do moich. Jak będzie gorzej to odeślę i tyle

Ostatnia edycja:
Ojj Duda sie weźmie za takich, ojj sie weźmie.
Absurdalna dyskusja. Kupcie sobie dobre żarówki i wsadźcie do zregenerowanych odbłyśników. Haha. Wentylatory, kleje i inne duperele. Ręce opadają. A śmiejecie się z właścicieli wieśwagonów...
Teraz możecie po mnie jechać :)

Nie ma sensu po tobie jechać, a jeśli ta wypowiedź spowodowała chociaż minimalny spadek życiowej frustracji to ciesze się twoim szczęściem ;]

Ojj Duda sie weźmie za takich, ojj sie weźmie.
Absurdalna dyskusja. Kupcie sobie dobre żarówki i wsadźcie do zregenerowanych odbłyśników. Haha. Wentylatory, kleje i inne duperele. Ręce opadają. A śmiejecie się z właścicieli wieśwagonów...
Teraz możecie po mnie jechać :)

Nie wiem czy zauważyłeś ale większość właśnie poddaje wątpliwości takie rozwiązania...
Technika idzie do przodu i podejrzewam, że w niedługim czasie będzie można kupić renomowane LEDy H7 z homologacją i w cenie poniżej 400 zł. Teraz to jest głównie masowa chińszczyzna na której pośrednicy mają pewnie z 200-300% marży. Choć, jak widać tx555 znalazł perełkę wśród kamyków...

Są już markowe ledy ale niedostępne w EU ze względu na przepisy w japonii i stanach można kupić gotowe zestawy H7 led np. Philipsa.

Są już markowe ledy ale niedostępne w EU ze względu na przepisy w japonii i stanach można kupić gotowe zestawy H7 led np. Philipsa.

Ja to wiem i widziałem je na amazon'ie i kilku innych stronach z USA lub Chin (bo i tak 90% produkcji jest stamtąd) ale jeśli mam płacić 400-500 zł za coś, co nie ma homologacji EU to niezbyt mi się to uśmiecha.

Nie ma homologacji EU bo EU nie przewiduje takiej homologacji. U nas lampa jak ma homologacje na jeden typ żarówki to nie ma opcji wsadzić cokolwiek innego. Nawet jak masz fabryczny xenon ze spryskani i poziomowaniem wg. przepisów nie masz prawa wsadzić do tego innego źródła światła nawet jak strumień światła będzie w normie ot eurokomuna... Teoretycznie nawet postojówek led wsadzić nie możesz.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj pomierzyłem
1.Ledy 3 generacja /30W 6000K /
2.Zwykła żarówka /fabryczna/
3.I osram night breaker
Pomiar na 40 metrach i 44 metrach w lx
Wyniki
1.- 30 i 22
2.- 22 i 17
3.-31 i 24
Także niech każdy sobie sam odpowie czy warto dać ponad 250 zł gdy osram za 70 zł daje lepszy wynik.
Pozdrowienia

Ostatnia edycja:
Nieźle, to sprowadziłeś temat na ziemię :sarcastic: A jakie ledy kupiłeś?
P.S. Dzisiaj właśnie zmieniłem odbłyśniki na nowe. Stare szczerze jakieś straszne nie były. Trochę mleczne, nie za bardzo. Ale po operacji zmiany odbłyśników na nowe kopara opada :) teraz ładnie świeci :) a jeszcze na żarówka no name. Operacja przeprowadzona na aucie bez wyciągania lamp.

Czyli racja po mojej stronie:D Dobre żarówki + zregenerowany odbłyśnik i nie trzeba nic więcej :)
Wynalazki to niech zostaną u chińczyków i na allegro.

Gonzo całkowicie się z Tobą zgodzę. Jadnak wiesz..... ksenon świeci dwa razy więcej i mając zwykłe lampy nawet po regeneracji (a kto jak kto ale ja mam idealne światła :) ) to pozostaje pewien niedosyt. Sam jeździsz na ksenonie i wiesz jak to jest przesiąść się na zwykłe żarówki :)

- - - Updated - - -

Mamy teraz z jednej strony tx555 z dowodem że ledy świecą co najmniej jak ksenon. A z drugiej strony piotrix po testach dowodzi że lepiej kupić żarówki. Bez względu na to kto ma rację to poddaje w wątpliwość w ogóle powtarzalność i jakość. A tak jak wspomniano. Wydać 250zł żeby spróbować "a nóż się uda" to może dla tych młodych co nie mają co z pieniędzmi robić :)

Amortyzatory
Powrót