Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: Od czego brudzi sie przepustnica.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Z serisami tak bywa ze mozesz wszystkiego sie nie dowiedziec. Ja odałem samochód do Fiata. Odebraałem go by tylko zapłaacic za diagnozę i dowidzieć się ze wszystko jet dobrze. Ostatnio też byłem w serwisie Bosch i tu chociaż mogłem stac przy komputerze. Jednak błędy jakie wyskoczyły od razu skasował serisant, nie wiem czemu. Chciałem je chociaż na kartce zapisać. Potem zrobił reset i wysłał do szefa by zapłacić za usługę.
    Myślę, że powinni się wstydzić Ci z ASO za to , że za za nie wykonaną pracę (brak rzetelnej i jednoznacznej oceny) pieniądze od ludzi biorą. To jest OSZUSTWO! Powinni znaleźć usterkę jeśli wiadomo na 100% że coś jest nie tak a nie podłączyć pod komputer i stwierdzić, że wszystko jest OK.

Kolega bujał się kiedyś z fiatem sieną po ASO i tzw. warsztatach na poziomie (tzn. takich w których każą sobie ładnie płacić) - nic mu nie znaleźli tylko kasowali za tzw. diagnostykę komputerową (bo bez komputera już ani rusz) i nic. Poszedł wreszcie do pana Henia za rogiem, który w 20 minut mu sprawę załatwił i to za 0,5 litra. Przyczyną problemówi był nieszczelny dolot a w jednym z warsztatów chcieli mu już połowę osprzętu silnika wymieniać :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Ile Ci bierze tego oleju na 1.000 km?
    Gdzieś tak 1L na 3 tankowania czyli 0,7-0,8 na 1000 km.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał Majka
    Cytat Napisał as
    Ile Ci bierze tego oleju na 1.000 km?
    Gdzieś tak 1L na 3 tankowania czyli 0,7-0,8 na 1000 km.
    Z praktycznego punktu widzenia to dość sporo, jak na kilkuletni samochód - teoretycznie natomiast mieści sie to w granicach przewidzianych przez producenta z czym sie zreszta nie bardzo zgadzam. Moja 14-letnia mógłby ktoś powiedzieć zdezelowana AR145 lubi sobie łyknąć, jak na razie ok. 150 ml / 1.000 km ;//

Czy od samego początku tak masz? Czy lubisz sobie czasem przycisnąć na zimnym silniku?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Czy od samego początku tak masz? Czy lubisz sobie czasem przycisnąć na zimnym silniku?
    Odkąd ja jeżdżę. Wczesniej nikt nie szacował tego. Raczej jeżdżę spokojnie. Ale wiadomo przy ruszaniu muszę ją wprowadzić na wyższe obroty 3000-4000, bo inaczej jest strasznie mułowata. Ale nie mam raczej tzw.: ciężkiej nogi przynajmniej nie cały czas. Jestem przed przeglądem po 60 tys, więc pewne rzeczy pewnie nie były wymieniane od nowości, np.: świece, może coś jeszcze. Myślisz, że to może mieć znaczenie?

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał Majka
    Odkąd ja jeżdżę. Wczesniej nikt nie szacował tego. Raczej jeżdżę spokojnie. Ale wiadomo przy ruszaniu muszę ją wprowadzić na wyższe obroty 3000-4000, bo inaczej jest strasznie mułowata. Ale nie mam raczej tzw.: ciężkiej nogi przynajmniej nie cały czas. Jestem przed przeglądem po 60 tys, więc pewne rzeczy pewnie nie były wymieniane od nowości, np.: świece, może coś jeszcze. Myślisz, że to może mieć znaczenie?
    Nie jestem mechanikiem samochodowym, ale świece najprawdopodobniej nie będą miały zbyt wiele wspólnego ze zwiększonym apetytem silnika na paliwo i olej (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi i prosze o łagodny wymiar kary :mrgreen: ) mogą mieć za to wpływ na osiągi silnika. Komplet świeczek do Twojej BESTII tj. 8 szt. będzie kosztował ok. 450 zł, ale jeśli rzeczywiście masz przejechane ok. 60.000 km to nie powinnaś sie tym przejmować, bo powinny Ci wytrzymać do ok. 100.000 km.

Co do stylu jazdy nigdy nie powinno się poganiać zimnego silnika, bo odbija się to bardzo negatywnie na jego trwałości i zasada ta jest szczególnie ważna w przypadku silników z turbospreżarkami dla których ważny jest nawet moment wyłącznia silnika tzn. nie wolno np. po tzw. ostrej jeździe wyłączyć sobie silnika - powinien on jeszcze chwilę popracować.

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał as
    świece najprawdopodobniej nie będą miały zbyt wiele wspólnego ze zwiększonym apetytem silnika na paliwo i olej (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi i prosze o łagodny wymiar kary
    as...wadliwe świece maja bardzo duży wpływ na zuzycie paliwa idąc dalej, zeby uzyskac cos z silnika z niesprawnymi swiecami musisz mocniej cisnąć, co pociaga za sobą zwiększone zużycie oleju, choć w mniejszym stopniu...

Ja ze swieczkami nie czekałbym do 100 tys...chyba że platyny a i tak gwarancji nie ma ze tyle wytrzymają...

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156
    wadliwe świece maja bardzo duży wpływ na zuzycie paliwa idąc dalej, zeby uzyskac cos z silnika z niesprawnymi swiecami musisz mocniej cisnąć, co pociaga za sobą zwiększone zużycie oleju, choć w mniejszym stopniu...
    To mnie przekonuje. Objawy się zgadzaja - warto sprawdzić - wymienię. Zwłaszcza, że mam co prawda przejechane 55 tys, ale alfa ma jednak skonczone 6 lat. To chyba nie jest bez wpływu. Tak myslę.

Przy okazji alfamaniak156 jeszcze raz przepraszam Cię za polemikę w sprawie listwy - miałeś rację, pasuje tylko do tych po FL. Niestety już ją kupiłam... Co prawda w ASO powiedzieli, że zamontują. Jednak szczerze w to wątpię.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał Majka
    Cytat Napisał Alfamaniak156
    wadliwe świece maja bardzo duży wpływ na zuzycie paliwa idąc dalej, zeby uzyskac cos z silnika z niesprawnymi swiecami musisz mocniej cisnąć, co pociaga za sobą zwiększone zużycie oleju, choć w mniejszym stopniu...
    To mnie przekonuje. Objawy się zgadzaja - warto sprawdzić - wymienię. Zwłaszcza, że mam co prawda przejechane 55 tys, ale alfa ma jednak skonczone 6 lat. To chyba nie jest bez wpływu. Tak myslę.

Przy okazji alfamaniak156 jeszcze raz przepraszam Cię za polemikę w sprawie listwy - miałeś rację, pasuje tylko do tych po FL. Niestety już ją kupiłam... Co prawda w ASO powiedzieli, że zamontują. Jednak szczerze w to wątpię.

Pozdrawiam

Widzisz Majko - Kolega alfamaniak156 postawił, że tak powiem diagnozę, ładnie ją uzasadnił i przyznam się (pomimo tego co wcześniej napisałem), że muszę się z nim zgodzić - mowa oczywiście o zwiększonym apetycie Twojej alfy na paliwo, co do zwiększonego zużycia oleju to raczej wątpliwa sprawa.

Mam nadzieję, że w Twoim przypadku wymiana świeczek okaże się strzałem w dziesiątkę i nie wyrzucisz kolejnych kilkuset złotych w błoto.

A swoją drogą nie wiem czy już tego doświadczyłaś, ale czasami trafia człowieka, jak się wymienia jedną część za drugą, bo coś nie gra a po wymianie okazuje się, że jest bez zmian :>>>

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał as
    A swoją drogą nie wiem czy już tego doświadczyłaś, ale czasami trafia człowieka, jak się wymienia jedną część za drugą, bo coś nie gra a po wymianie okazuje się, że jest bez zmian
    Jak na razie wymiana tłumików była strzałem w 10! Ale co do wachaczy to ... coś zaczęło trzesczeć. Pytam się na forum o rozmaite rzeczy, bo w tych kwestiach jestem laikiem kompletnym, a parę razy mnie naciągnięto... Przykład zakupu listwy nie do mojego modelu - jest na to dobitnym dowodem. Dodam tylko, iż owa listwa jest za długa na moją klapę... to nie tylko brak wyżłobienia! Ale pojadę do ASO, gdzie mnie wprowadzili w błąd i zobaczę proces montażu Choć zawsze można powiedzieć, że bardziej chciałam ją kupić niż oni sprzedać

I chyba posłucham Garos'a i pojadę na Rumuńską do alfistów. Może coś z moim paliwożercą zrobią.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do listwy - nie bardzo jestem w temacie, ale jeśli zostałaś wprowadzona w błąd a listwa nie nosi jakiś śladów, które mogłyby ją zdyskwalifikować w oczach sprzedawcy - bez dyskusji powinni oddać Ci pieniądze i przeprosić za pomyłkę ;//