Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Pompka samochodowa

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie Pompka samochodowa

Szukałem na forum i jakoś nie znalazłem nic związanego z tematem który zakładam. Czy posiadacie pompkę samochodową? Czy wozicie ją zawsze ze sobą?

Sam do niedawna nie posiadałem pompki samochodowej. Miałem ją już kupić jakiś czas temu, ale za namową człowieka, który zrobił (podobno) kilkaset tysięcy km tego nie zrobiłem. Jego argumenty były takie, że na każdej stacji benzynowej znajduje się kompresor poza tym jeśli powietrze zejdzie ponoć zupełnie to i tak taką nożną pompką nie dam rady go napompować, bo potrzebne jest podobno tzw. uderzenie ciśnienia ;//

Nie kupowałem do czasu... kiedy, pojechałem na stację STATOIL zatankowałem i jak zwykle sprawdziłem i uzupełniłem ewentualne ubytki powietrza w kołach swojej BESTII. Zacząłem od przedniego lewego koła i na nim skończyłem. Po podłączeniu węża okazało się, że mam niecałe 2,2 atm więc postanowiłem, że dopompuję do 2,4 atm. Z niewiadomych przyczyn pomimo pompowania wskazówka manometru kompresora prawie nie drgnęła więc nie ruszałem pozostałych kół i zniesmaczony pojechałem do domu. Traf chciał, że dużo autem nie jeździłem a po tygodniu postanowiłem zakupić jednak pompkę i to nie jakąś chińszczyznę, ale polską. Jakie było moje zdziwienie, gdy po nałożeniu końcówki węża pompki na zawór w kole pompowanym na stacji benzynowej manometr pokazał 5,5 atm. W pozostałych zaś kołach w okolicach normy czyli ok. 2,2 atm. W pierwszym momencie pomyślałem, że kupiłem jakąś lipną pompkę, ale po sprawdzeniu ciśnienia pożyczonym od sąsiada manometrem ujrzałem to samo co na pompce.

Po tym zdarzeniu doszedłem do wniosku, że warto dać te 45 zł za pompkę i wozić ja ze sobą na wypadek nie oczekiwanych sytuacji na trasie. Pompeczka, którą kupiłem posiada ponadto redukcję na końcówke dzięki, której można podpompować rower ze standardowym zaworem :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

grzelutek
    Gość

Domyślnie Re: Pompka samochodowa

Cytat Napisał as
    Czy posiadacie pompkę samochodową? Czy wozicie ją zawsze ze sobą?
    W zasadzie to sam sobie odpowiedziałeś na te pytania
    Ja mam i wożę ze sobą.Nie waży przecież tony i nie zajmje dużo miejsca,a zawsze jest pod ręką.Nawet jak mój oponiarz coś robi przy moich gumach i potem pompuje,to ja i tak sprawdzam jeszcze "po swojemu".Chodzi o ten "błąd" manometrów.Zawsze lepiej sprawdzać jednym trym samym.

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

A co powiecie na temat mini kompresorów których jest pełno na allegro, nadaje się to czy lepiej zainwestować w normalną pompkę??
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Pompki nie ma to nie woże Ale mam koło zapasowe w sprayu....Mam pytanko jakie cisnienie powinno być w kołach w 1.9JTD sedan.?? 2,5??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kln
    Mieszka w
    ZGR
    Auto
    156 1.9JTD16V '03 FL

Domyślnie

2,4-2,5

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Ja też woże, nożną. Ostatnio dojazdówkę u mamy pompowałem do 4.2 atmosfery- wbrew pozorom lekko poszło, albo mięśnie nogi mam już takie, że lekko poszło.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

maserati
    Gość

Domyślnie

Ja właśnie obserwuję pompki 12V na Allegro po tym jak dobiłem na trasę do 2,4 na BP i się okazało na miejscu, że wg. Statoil miałem 1,7... nie wiem czy te na stacjach, zmasakrowane prawie wszystkie, jeszcze są w stanie wskazać właściwie.

Myślę, więc o czymś takim:

http://allegro.pl/item718661363_pomp...2v_kurier.html

wygląda najsolidniej (metalowa końcówka) z tych dostępnych, a takiej za 30 pln to lepiej chyba unikać.

Używałem podobnej kiedyś pożyczonej, też zakupionej na Allegro i bardzo fajnie działała..

Jeszcze nie kupiłem tej pompki, jak ktoś z Was ma przypadkiem to proszę o opinię.
    Ja jak kupię to tu napiszę swoje zdanie o niej.
    Ostatnio edytowane przez maserati ; 02-09-2009 o 14:14

cin_ek
    Gość

Domyślnie

pompki nie mam więc nie wożę. Koła zawsze pompuje na Orlenie, mają kompresory z elektronicznym ustawianiem ciśnienia. Wskazówkowe na BP zawsze kłamią. Ale ostatnio na Orlenie się zdziwiłem. Po tym jak przebiłem oponę, wulkanizator założył nową i nabił 2.2 bara. na drugi dzień pojechałem na orlen sprawdzić jak wyglądają inne koła. 3 miały nabite 2.3 czyli tyle ile zawsze im nabijam, a ta nowa 1.7 najlepsze to że nie wyglądała na taką która ma mniej powietrza. Ustawiłem na 2.3 i dobiło. od teraz wożę stary manometr ojca z lat 50 i zawsze pokazuje prawdę - nie ma to jak stare dobrer polskie urządzenia.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Tak, jak już wcześniej pisałem - kupiłem i zawsze wożę pompkę w samochodzie. Spośród bogatej gamy produktów wybrałem chyba jedną jedyną polską pompkę, jaką udało mi się spotkać. Producentem jest f-ma START. Na chwilę obecną jestem zadowolony jednak podczas pierwszego pompowania nieco się rozczarowałem, bo urwałem plastikowy zaczep blokujący pompkę w pozycji złożonej. Nowy zaczep dogiąłem ze szprychy rowerowej i wygląda jak oryginał

Co do elektrycznych kompresorków raczej nie polecam! Spotkałem się z wieloma krytycznymi opiniami na ich temat. Bywały przypadki, że nawet jednego koła ktoś nie zdążył napompować :/
    Ostatnio edytowane przez as ; 03-09-2009 o 14:47
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

maserati
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Co do elektrycznych kompresorków raczej nie polecam! Spotkałem się z wieloma krytycznymi opiniami na ich temat. Bywały przypadki, że nawet jednego koła ktoś nie zdążył napompować :/
    No właśnie też słyszałem kilka negatywnych opinii dlatego się wciąż zastanawiam. Aczkolwiek, znajomy, który ma takowy kupił wcześniej za 30 pln i wszystko się rozszczelniło po kilku tygodniach. Teraz kupił za ponad stówkę i jest zadowolony od dłuższego czasu.

Jedyne co to skupiłbym się na elementach. Jak przeważa plastik to ostrożnie z zakupem, ale jak są metalowe złączki, przewody czy korpus to szanse na nie kupienie bubla rosną

Czytałem komentarze tych co kupili akurat tą pompkę i wygląda ok.
    Popytam kilka osób wyrywkowo - mailowo i dam znać co mi o tym napisali.