Efekt zależy od proporcji 'smaru' do nafty bo na ogół taki jest skład większości tanich 2T. Jeden będzie lepiej czyścił - tam gdzie więcej nafty i słabszy/tańszy mineralny olej bazowy a inny będzie lepiej smarował, w którym jest lepsza baza olejowa a także mniej rozpuszczalnika.
Nie liczę, że przestanie całkiem dymić ale jeśli się choć trochę zmniejszy to już duży plus. Przypominam, że na orlenowskim 2T silnik dymił bardziej a to jak dla mnie go dyskwalifikuje. Zresztą skoro ktoś robił testy i na różnych olejach była różnica w dymieniu, kulturze pracy, czy zapychaniu katalizatora to chyba warto poszukać tego najlepszego oleju? Stąd moje pytania bo tu ludzie jeżdżą na raptem kilku 2T, które wcale nie były w czołówce testów niemieckich.
A to nie jest spowodowane tym że jak się na początku go zaczyna stosować to on zaczyn czyścić i stąd to dymienie?? u mnie z tego co pamiętam to było coś podobnego na samym początku ale nie na dłuższą metę .
Wyjeździłem tak z 10 baków i dymienie było cały czas. Po odstawieniu dolewek dymienie ustało.
Przebrnąłem przez 125 stron wątku i nie przypominam sobie żeby ktoś na dłuższą metę stosował Kleen-Flo smar do oleju napędowego (953) - http://kleenflo.pl/smar-do-silnik%C3%B3w-diesla
A może mi pamięć szwankuje? Co o tym sądzicie? U mnie do dostania za 58 PLN za niecałe 2 litry (proporcja jest dużo mniejsza niż przy 2T, więc proszę nie krzyczeć, że drogo). Przymierzam się do zalania czegoś do paliwka, bo jeden z wtrysków ma korektę +2,38 i chciałbym mu troszkę umilić żywot ;-)
Dodatkowo, jako, że wątek zaczął się w 2013 roku, trochę kilometrów już nastukało, to może użytkownicy mixolu, 2t i innych ulepszaczy pochwalą ile kilometrów zrobili, na którym środku. Ja w pamięci mam 2 konkretne wyniki z tego wątku, ale żaden z nich to AR:
1. Megane 1.5 dCi, 73 kkm, 2t - użytkownik zadowolony.
2. Vectra B (ale nie wiem jaki motor), 100 kkm, 2t jeśli dobrze pamiętam i tu też bezproblemowo.
ja osobiście stosuję 2T Orlen czerwony (biała przezroczysta butelka) w proporcji 250 ml na zbiornik paliwa
przejechane około 25 kkm poprawiły się znacząco korekty wtrysków (przed stosowaniem 2T jeden wtrysk miał +2) jest lepsza (ładniejsza) kultura pracy silnika, zauważyłem delikatny spadek apetytu w belliprzed stosowaniem 2T średnie spalanie 5,4-5,7 od czasu stosowania 2T średnie spalanie 5,1-5,5 co do dymienia to od czasu do czasu puści bąka. Generalnie jestem zadowolony problemów nie stwierdziłem
Alfa Romeo 147 JTD 16v ------ powered by @sdero - conmir.pl
Generalnie to 2t jeśli wycisza wtryski to wiadomo, że są już zużyte, a olej powoduje nagar
Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.
Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?
Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
Zrobić kompleksową diagnostykę ?
Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
Załatwimy nawet programowo !
Zapraszam na nasz warsztat.
Nagar powoduje także sam ON więc bym nie generalizował że przy takich proporcjach to się zwiększy.
Zgadzam się z gennosuke. Przy takich proporcjach olej nie powoduje nagaru poza tym lepsze oleje praktycznie nie wytwarzają jego.