Mixol + ON - dlaczego dolewamy oleje 2T do ropy? - w pigułce.

• Autor wątku Autor wątku Avari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wszystkie oleje 2T nie można wrzucać do jednego worka.
Każdy ma inne właściwości, jeden lepsze, drugi gorsze. Orlen ma bardzo słabiutkie właściwości smarujące. Dlatego Niemcy robili badania laboratoryjne i tam zdecydowanie jednym z najlepszych 2T wyszedł Mannol. Sam przejeździłem na kilku, ale na Mannolu mam najlepsze efekty, dymienia większego też nie zauważyłem.

Który to dokładnie produkt Mannola? Bo maja parę rodzajów oleju 2T

Witam, też planuję zacząć używać oleju 2T. w moim samochodzie nie ma DPF i wyprogramowany jest EGR (a to podobno zwiększa temperaturę zapłonu w cylindrze) Jaki olej byłby najefektywniejszy w takim zestawieniu? 2T chcę zastosować ze względu na podwyższoną jedną z korekt ok +0,8 do 1.

Nie wiem czy wrzucałem to tutaj czy na FB.
Fiat Croma 1.9 JTDm 150 koni przebiegu z licznika 230, realnie ponad 300 tyś.
Najzwyklejszy mixol z orlenu.
To efekt po 3 tankowaniach.
Tak było w dniu zakupu auta (szarpało, dławiło się, ale mocy nie brakowało)
168747-mixol__dlaczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy__pigulce_-wtryski.png

Po 3 tankowaniu do pełna sprawdziłem korekty - efekt mnie zaskoczył, zakładając, że auto zdecydowanie poprawiło kulturę pracy, nie ma już telepania na jałowym - jeździ z kulturką tak jak moja druga 156 z JTD.
Korekty jak na screenie
168753-mixol__dlaczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy__pigulce_-wtryskiii.jpg

Obecnie - ostatni bak również z 2T wszystkie korekty mieszczą się w przedziale +/- 1[mm3/l]

Kolega mnie przekonał :D Tym razem spróbuję Mixol. U mnie jest nawet ten sam silnik, więc pewnie pomoże :) Teraz mam zatankowane zwykłe paliwo i dopiero teraz widzę o ile lepiej było jak miałem olej 2T. Obroty strasznie falują, silnik klekocze - różnica mocno zauważalna.

Kolega mnie przekonał Tym razem spróbuję Mixol. U mnie jest nawet ten sam silnik, więc pewnie pomoże Teraz mam zatankowane zwykłe paliwo i dopiero teraz widzę o ile lepiej było jak miałem olej 2T. Obroty strasznie falują, silnik klekocze - różnica mocno zauważalna.
Bajacz - szczerze przy 156 średnio wierzyłem w te całe czary 2T chociaż efekty jakieś też były i to bardzo zadowalające, bo korekty spadły. Jednak nie do końca wiedziałem czy to kwestia tylko oleju 2t, bo było wtedy czyszczone sporo innych rzeczy + nałożyły się inne elementy.
Ale jak dostałem Cromę w ręce i to jeszcze z takimi objawami - poszedłem w ciemno po olej na stacje i zacząłem tankować - czary mary zadziałało. Tutaj nie było zmienione nic poza dolaniem 2T do ropy i tankowaniu Orlenowskiej ropy.
Od ostatniego screena przejechałem jeszcze jeden bak i zacząłem czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania, dolotu, klapy gaszącej wymiany overboosta. Po tym wszystkim korekty znow zmierzone i nadal utrzymują się na poziomie własnie poniżej +/- 1. Spalanie spadło, po wypaleniu DPF do poziomu 12% kultura pracy jest na super poziomie.

Jaki teraz olej 2T polecacie dostępny na stacjach ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ktoś tu wrzucał linka do forum mercedesa, na której były podane kryteria oceny oleju m.in. pod względem zmniejszenia dymienia. Niektóre oleje 2t nie powodowały zmniejszenia a inne powodowały znaczne zmniejszenie. Czy ktoś z naszego forum ma jakieś obserwacje na ten temat? Jaki z dostępnych olei powoduje zmniejszenie dymienia? Próbował ktoś elfa moto 2hp?

Ja probowalem i zdecydowanie polecam..

Wysłane z mojego GT-I9506

Zamówiłem 5 litrów z allegro. Powinno starczyc na kilka miesięcy :)

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Chodziło mi o ogólne dymienie. Niemcy posegregowali te oleje pod różnymi kryteriami i ten elf m.in. miał zmniejszać wyraźnie dymienie. Najlepszy jest monzol 5c stworzony specjalnie jako dodatek do diesla ale jego koszt to 200 zł za 5 litrów, więc nie uśmiecha mi się tyle wydawać na próbę. Elf jest zaraz za monzolem.

U mnie w ogóle nie dymilo ale mam dpf wiec nie powinno dymic

Wysłane z mojego GT-I9506

Chodziło mi o ogólne dymienie. Niemcy posegregowali te oleje pod różnymi kryteriami i ten elf m.in. miał zmniejszać wyraźnie dymienie. Najlepszy jest monzol 5c stworzony specjalnie jako dodatek do diesla ale jego koszt to 200 zł za 5 litrów, więc nie uśmiecha mi się tyle wydawać na próbę. Elf jest zaraz za monzolem.

Dajesz tak małą dawkę oleju, że pewnie nie zauważysz zwiększonego dymienia ;) Nie zawracaj sobie głowy dymieniem :P

Czy ja pisze niewyraznie? Nie chodzi o zwiekszenie dymienia po dolaniu 2t tylko o efekt zmniejszenia dymienia po jego dolaniu. Wedlug niemcow niektore oleje maja powodowac zmiejszenie dymienia w stosunku do jazdy bez dolewek. Moj dieselek lubi zakopcic czasem na czarno i sie zastanawialem czy ktorys olej by tego nie poprawil. Wiem tylko, ze na orlenie bylo gorzej ale to podobno kiepski olej.

A możesz napisać o jakiego Elfa dokładnie chodzi? Właśnie skończyłem bańkę LM i muszę coś kupić na dolewkę.

Elf moto off road 2t

Czy ja pisze niewyraznie? Nie chodzi o zwiekszenie dymienia po dolaniu 2t tylko o efekt zmniejszenia dymienia po jego dolaniu. Wedlug niemcow niektore oleje maja powodowac zmiejszenie dymienia w stosunku do jazdy bez dolewek. Moj dieselek lubi zakopcic czasem na czarno i sie zastanawialem czy ktorys olej by tego nie poprawil. Wiem tylko, ze na orlenie bylo gorzej ale to podobno kiepski olej.

Ja stosuje Orlen od dłuższego czasu i nie narzekam na niego, dymienie się zmniejszyło i to sporo nawet jak żona pojeździ :), co prawda innego nie stosowałem prócz orlenowskich(2T Semisynthetic, 2T Platinum i teraz 2T RiderScooter) i nie mam porównania jak działają innej marki ale nie zamierzam zmieniać, poza tym mam odczucia że jest lepiej na tym ostatnim :)

Amortyzatory
Powrót