Olej chlapie jak z fontanny po odkreceniu korka.

• Autor wątku Autor wątku Piotr Kopytko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr Kopytko

Guest
Witam wszystkich.
Ostatnio kupilem Alfe 156 ale kompletnie nie znam sie na samochodach :( i jestem laikiem w tych sprawach. Gdy dzisiaj odkrecilem korek od oleju to zaczelo tryskac jak z fontanny. Z tego co wiem, to nic dobrego nie wrozy.
Jakie sa przyczyny i jak je mozna usunac? Prosze o pomoc!!!!!

No jak wałek się kręci to i chlapnąć musi ;)

Gdy dzisiaj odkrecilem korek od oleju to zaczelo tryskac jak z fontanny. Z tego co wiem, to nic dobrego nie wrozy.

Teoretycznie masz rację, ale to też zależy od typu silnika. Nie wiem jak jest w TSach, ale spotkałem się z czymś takim w nissanie primerze (nie pamiętam jaki to był motor) - ten typ tak ma, ja o tym nie wiedziałem i kurtka była do prania. Na szczęście zeszło.

Nie masz się co martwić, bo zaraz pod wlewem korka oleju jest wałek rozrządu z krzywką i nie ma bata chlapać na włączonym silniku będzie :D

Slyszalem,ze to moze miec zwiazek z przedmuchami.

Ale jak to sobie wyobrażasz? Że sprężona mieszanka w cylindrze wychlapuje przez korek wlewu oleju olej? :P Idąc Twoim tokiem - po co byłaby pokrywa zaworów? Wyjaśnienie już ktoś napisał - chlapie olej, bo obracający się z prędkością 1000obr/min wałek rozrządu wychlapuje go przez korek. :D

Amortyzatory
Powrót