Remont V6

Damian1989

Nowy
Auto
Kiedyś 156 3.0 V6 aktualnie 159 1.9 16v
Przy wymianie swiec zmierzylem kompresje i wyszlo:
12,5 7,9 7,9
11 10 11
Zapomnielismy o probie olejowej, ale zrobimy za 1000 km przy wymianie oleju. Silnik lekko sie poci i nie wiem ile dokladnie spala oleju. Podejrzewam wypalone gniazda przez zle wyregulowane lpg u poprzedniego wlasciciela. Chcialbym zrobic kapitalke gory i dolu zeby miec spokoj na kilka lat. I tutaj pytanie do tych, ktorzy remont V6 maja za soba. Jaki warsztat polecacie i na jakie mniej wiecej koszta sie szykowac?

Napisz do kubicze. Mam alfe od niego i robił silnik. W domu gdzieś mam rachunki więc wieczorem mogę zerknąć.

Nie przesadzam, tyle kosztuje kompletny remont tego silnika, jeden z kolegów na forum robił i z tego co pamiętam to 11ooo z groszami go to wyniosło, niestety nie pamiętam nicka. Możesz jeszcze spytać kolegów Qba albo fr33.

jestem dobrej mysli. mam nadzieje, ze chociaz polowa elementow silnika jest w zadowalajacym stanie. Zrobie probe olejowa niedlugo i zobaczymy co dalej.

Koledzy dobrze piszą, jesli chcesz zrobić SENSOWNĄ kapitalke to szykuj tyle KASY ile zostało wspomniane.
Kuba i Maciek robili nie jedną kapitalke, porozmawiaj z nimi to Cię uswiadomią jakie są koszta.

pozdrawiam

kolego kup lepiej drugi silnik, koledzy przy wymianie tego silnika zamieniaja go na 3.0 nie ma z tym wiekszego problemu

Coś tam chyba przesadziliście, ta remontowana V6 to była jakas padaczka kombinowana stąd taka kwota, wymiana pierścieni czy zaworów plus uszczelki silnika z rozrządem 10 kawałkow kosztować na pewno nie będzie

Dla mnie kapitalka góry i dołu znaczy jedno, kompletny remont a taki tyle wyjdzie.

Dobra moze z ta kapitalka przesadzilem. Nie mam zamiaru wymieniac calych bebechow silnika tylko zuzyte czesci. Licze na 6000 - 7000. Jezeli znajde 3.0 z pewnego zrodla to zastanowie sie nad zakupem calego silnika tylko musialby to byc naprawde pewny silnik.

Licze na 6000 - 7000.

Tyle to czasami Twin Spark 2.0 wychodzi...

Weź pod uwagę, masz dwie głowice przy kapitalnym remoncie wypada zrobić je na igłę bo po LPG na bank będzie w średnim stanie, z doświadczenia wiem że zawsze trafią się np. wywalone popychacze, podkrzywione zawory, podjechane krzywki i różne tego typu zonki... wywalony łańcuch napędu pompy oleju który kosztuje nie mało.
Zliczając wszystko grosz do grosza można się niemiło zdziwić.
Ogólnie mając odłożone 7000 zł na remont bądź przygotowany że kwota może znacznie wzrosnąć po rozebraniu i oględzinach silnika.
Nawet jeśli złożysz silnik z pominięciem czegoś co według mechanika nadaje się do wymiany to mechanik nigdy nie weźmie na siebie odpowiedzialności za remont o ile w ogóle podejmę się roboty.

Wyżej opisane prawdopodobieństwo mieliśmy np. w przypadku alfy z linku poniżej tyle że akurat klient praktycznie w ogóle nie szczypał się z kosztami, polecenia były proste: co do wymiany to wymieniać.

http://www.flar-ital.pl/index.php?o...-164-30-v6-24v&catid=40:ciekawostki&Itemid=98

Ostatnia edycja:
Jedno pewne trzeba miec na to wor pieniedzy,sama liczylam do swojej belli 24 szt.popychaczy w hurcie i wyszlo 960 zl.to niestety remont bedzie duzo drozszy.

Wyżej opisane prawdopodobieństwo mieliśmy np. w przypadku alfy z linku poniżej tyle że akurat klient praktycznie w ogóle nie szczypał się z kosztami, polecenia były proste: co do wymiany to wymieniać.
Dopiero kupilem auto za 12000 i troche nie na reke mi wlozyc w nie kolejne 12000. Napewno jest to lepsze rozwiazanie niz za 5000-6000 przelozyc jakis inny silnik.

Ostatnia edycja:
Jedno pewne trzeba miec na to wor pieniedzy,sama liczylam do swojej belli 24 szt.popychaczy w hurcie i wyszlo 960 zl.to niestety remont bedzie duzo drozszy.

Odezwij się na priv, załatwie taniej ;) wystawiam paragon lub FV

QBA jesli masz taniej taką szklankę z INA to jesteś mistrz!

- - - Updated - - -

Mnie zakup kosztuje 1szt. 44zł.brutto.

- - - Updated - - -

W tej chwili.

BA jesli masz taniej taką szklankę z INA to jesteś mistrz!

- - - Updated - - -

Mnie zakup kosztuje 1szt. 44zł.brutto.

- - - Updated - - -

W tej chwili.
Przypomnij sie w poniedziałek, sprawdzę dostępność i ewentualną cene.

Tyle to czasami Twin Spark 2.0 wychodzi...

Weź pod uwagę, masz dwie głowice przy kapitalnym remoncie wypada zrobić je na igłę bo po LPG na bank będzie w średnim stanie, z doświadczenia wiem że zawsze trafią się np. wywalone popychacze, podkrzywione zawory, podjechane krzywki i różne tego typu zonki... wywalony łańcuch napędu pompy oleju który kosztuje nie mało.
Zliczając wszystko grosz do grosza można się niemiło zdziwić.
Ogólnie mając odłożone 7000 zł na remont bądź przygotowany że kwota może znacznie wzrosnąć po rozebraniu i oględzinach silnika.
Nawet jeśli złożysz silnik z pominięciem czegoś co według mechanika nadaje się do wymiany to mechanik nigdy nie weźmie na siebie odpowiedzialności za remont o ile w ogóle podejmę się roboty.

http://www.flar-ital.pl/index.php?o...-164-30-v6-24v&catid=40:ciekawostki&Itemid=98

Ja jak podliczam koszty, to czasem dostaje propozycje odkupu samochodu.

Amortyzatory
Powrót