Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Może komuś coś pomoże - Yokohama C.drive AC001 - dość miękka mieszanka bieżnika, więc na deszczu spokojnie daje radę, ponadto super stabilna w kategorii "prowadzenia się" w zakrętach - bardzo sztywne boki. Na suchym, jak to na suchym - klei się ładnie, choć nie sprawdzałem jak się zachowa w upale przy agresywniejszej jeździe(stawiam, że troszkę się "podda" i bieżnik poleci w oczach).
Ponadto w rozmiarze 195/50/15 na 33ce mam w gratisie runflata:D - najniższe ciśnienie jakie zdarzyło mi się zanotować to chyba 0,2 bara(wskazówka w zasadzie się nie ruszała, ale wliczam ew. błąd pomiarowy), a opona wyglądała na 1-1,5. ;)

Może komuś coś pomoże - Yokohama C.drive AC001 - dość miękka mieszanka bieżnika, więc na deszczu spokojnie daje radę, ponadto super stabilna w kategorii "prowadzenia się" w zakrętach - bardzo sztywne boki. Na suchym, jak to na suchym - klei się ładnie, choć nie sprawdzałem jak się zachowa w upale przy agresywniejszej jeździe(stawiam, że troszkę się "podda" i bieżnik poleci w oczach).
Ponadto w rozmiarze 195/50/15 na 33ce mam w gratisie runflata:D - najniższe ciśnienie jakie zdarzyło mi się zanotować to chyba 0,2 bara(wskazówka w zasadzie się nie ruszała, ale wliczam ew. błąd pomiarowy), a opona wyglądała na 1-1,5. ;)

Dzięki za opinię, bo biorę te Yokohamy także pod uwagę przy zakupie ;)

No dobra panowie ,ale odp mi na pytanie czy Nexen CP641 dają rade,przede wszystkim na mokrym ,bo moje aktualne BFGoodrich profiler 2 dają dupy jak mocniej popada i chce coś kupić tylko na przednią oś co da rade ,na oponeo same pozytywy ,na ang stronach praktycznie też,wiec warto je brać ,bo cena dobra 155 zł/szt nowe

mialem 3 lata temu w bravo I, 205/40 r17 .... kupilem juz z takimi, nawet to jezdzilo

Dzięki za opinię, bo biorę te Yokohamy także pod uwagę przy zakupie ;)
Jak bierzesz pod uwagę Yokohamy to raczej zwróć uwagę na S.Drive, są ligę wyżej, a cena jeszcze niedawno była bardzo przystępna, C. Drive są za słabe do tego silnika będą znikały w oczach przy jakiejkolwiek próbie deptania

czy ktoś miał doświadczenie z oponami INFINITY 05??? Mam spory dylemat ,niestety nie dysponuje zbyt dużą gotówka /bo ciągle inwestuje w SIWĄ . / A muszę kupić opony, te jakoś tak mi wpadły w oko,....czy lepiej kupić w miare dobrą używkę????Już sam nie wiem?????:::::((((

Kolega miał kiedyś w 145 opony Infinity INF03 bodajże. Poza ładnym wyglądem raczej szału nie robiły. Jedną miał rozwaloną i nie szło kupić nowej takiej samej już nawet :/

Ostatnia edycja:
Ktoś miał styczność z oponami Kumho ECSTA SPT? :)

Używał ktoś już może Yokohama BluEarth? Paramatry mają bardzo przyzwoite:
Efektywność energetyczna: klasa C
Przyczepność na mokrym: klasa B
Hałas: 69 dB.
Do tego można je kupić często w bardzo przyzwoitej cenie. To nowy model, ale może już ktoś ma?

Używał ktoś już może Yokohama BluEarth? Paramatry mają bardzo przyzwoite:
Efektywność energetyczna: klasa C
Przyczepność na mokrym: klasa B
Hałas: 69 dB.
Do tego można je kupić często w bardzo przyzwoitej cenie. To nowy model, ale może już ktoś ma?

Naprawdę sugerujesz się tymi etykietkami? Jak już coś to jakieś test, ADAC itp.
FXX: test tych Kumho masz chociażby w najnowszym teście ADAC - w linku jeden post przed Twoim. (jak ktoś nie zna niemieckiego to można dać stronę do tłumaczenia google translate)

Kupować już teraz opony czy można poczekać do np Kwietnia. Interesuje mnie czy ceny mocno podskoczą. O dziwo aktualnie na oponeo obniżyli ceny. Np Barum Bravuris 2 215/ 45 była w promocji za 350 zł, a teraz normalna cena to 336 zł.

Naprawdę sugerujesz się tymi etykietkami? Jak już coś to jakieś test, ADAC itp.
FXX: test tych Kumho masz chociażby w najnowszym teście ADAC - w linku jeden post przed Twoim. (jak ktoś nie zna niemieckiego to można dać stronę do tłumaczenia google translate)

To niestety nie ten model ;)

Zwracam na nie uwagę. Gdybym się sugerował głównie nimi to bym przecież nie pytał na forum i nie czytał właśnie różnych testów itd. :)

Dla mnie wszystko co ma w nazwie Blue, Green, Natural i Earth, oznacza ze robione na ekologię, czyli niższe zużycie paliwa, co za tym idzie mniejsza emisja i co najgorsze niższe opory toczenia. A to już dla mnie oznacza dłuższą drogę hamowania i pływanie w zakrętach, z tym się spotkałem w zielonych Michelinach, od tej pory omijam takie opony

Ostatnia edycja:
Ja miałem te Nokian V 195/55R15 89 V XL i byłem z nich naprawdę zadowolony super spisywały sie na mokrej nawierzchni, nie ślizgały sie i nie piszczały dużym plusem jest to że były bardzo ciche
Ja miałem je na Vectrze B styl jazdy agresywny

Teraz kolega ma Nokiany zimowe (mazda 6) i jest z nich naprawdę bardzo zadowolony

Amortyzatory
Powrót