Kurde nie wiedziałem że przednia też jest niebieska... Dobrze że powiedziałeś bo jak tylko odpalę auto to jadę na wymianę i pewnie pojawi się problem :/
Kurde nie wiedziałem że przednia też jest niebieska... Dobrze że powiedziałeś bo jak tylko odpalę auto to jadę na wymianę i pewnie pojawi się problem :/
Fotki wrzuce w weekend bo pracuje i nie mam czasu... Alfa nie wiem czy była na allegro ale jest z wieliczki od spodu sprawdzałem na satcji diagnostycznej i jest w stanie rewelacyjnym miala jakieś przygody z tego co mi powiedział ten gość ale widać ze była robiona w dobrym warsztacie nic nie stuka nic nie puka mam do wymiany jedna tulejkę z przodu ale powiedzial ze sie nie śpieszy i bez problemu podbił mi dowódA mam takie pytanko jeszcze czemu w motoryzacyjnym za świece powiedział mi ok 500zł a na allegro sa za 100zł gdzie kryje sie podstęp???
Na takich za 500 pojeździsz ze 100 000 (czyli twój 16V TS raczej tego nie wytrzyma [tfu, tfu przez lewe ramię]). Na takich za 100zł możesz wcale nie pojeździć. Poszukaj gdzieś na forum o świecach. Jak na mój gust nie ma co się pchać w najdroższy towar bo twoje auto to wątpliwa inwestycja (mimo zenderowskiego pakietu).
Zastanawiam sie właśnie nad taka rzecza albo pakowac w nia kase i założyć gaz na wiosne albo sprzedac nie wiem co mam zrobic autko jest w bardzo dobrym stanie... Kazdy mi gdera za uchem ze te silniki sa chu** warte ze lipa itd chciałem właśnie podpytac na forum co mam zrobic autko moze i swoje lata ma ale jazda nim to sama przyjemność a jeździłem wieloma samochodami!!! z wygladu ładna zawias ok silnik do sprawdzenia oddam do mechanika bo nie wiem co słychac z rozrzadem... olej w miare ładny kolor widac ze nie była heblowana na maksa w środku czysto i w miare ok wiec mam bardzo wielki dylemat![]()
Powiem Ci co ja bym zrobił. Sprawdził u mechanika ciśnienie oleju i na wszelki wypadek zmienił panewki. No i oczywiści zainteresowałbym się na poważnie rozrządem. Jak masz w ładnym stanie to trzymaj bo wątpię żeby opłacało Ci się ją sprzedawać...
No właśnie żal sprzedawać! a jak założe gaz to szlag jej nie trafi ???
- - - Updated - - -
Aha i jeszcze jedna sprawa co z tymi panewkami? ile mniej wiecej kosztuje wymiana panewek jak nie sa "przekręcone" to jest niepotrzebny remont silnika czy jak bo podobno jak sie przekreca to koszty sa duze ?
Kosz panewek to hmmm... ze 300zł + pewnie wymiana z 50zł. Czyli moim zdanie do przełknięcia. Jak się przekręcą to nie opylka robić. No chyba że sam to zrobisz. Trzeba wyciągnąć silnik, rozebrać go, oddać wał do szlifierni, zamontować nowe panewki, a potem wszystko złożyć. Dodatkowo jak masz już silnik wyciągnięty to zmieniasz wszystkie uszczelniacze, wypada zrobić remont głowicy, wymienić pierścionki, itd, itp...
Jak masz sprawną pompę olejową i wsadzisz nowe panewki to wszystko (moim zdaniem, a nie jestem specjalistą) powinno hulać. Wiem, że tak ludzie robią i jeżdżą.
Dodatkową bolączką tych silników są wariatory zmiennych faz rozrządu (to dzięki nim auto dostaje kopa od ok 3,5k obrotów). No i czasem elektryka coś świruje. A tak poza tym to całkiem sympatyczne autko. Sporo osób po awarii silnika zmienia go na wersje 8V które się nie psują. Są też przynajmniej dwie 155-tki na tym forum które mają wstawione 3.0 V6 (w serii największy był 2,5).
Zrobie tak zamroze autko w garażu do stycznia chyba i bede powolutku go poznawał i wymieniał podjade do mechanika obczaic ten silnik co z nim jest jak powie ze gitara to inwestuje ! Wrzuce zdjecia do wgladu w weekend bedziesz wiedział mniej wiecej o czym rozmawiamy wizerunkowoPozdrawiam Dzieki za rady
![]()
Człowieku, zmień rozrząd jak jest taka potrzeba i jeździj obserwując czy oleju nie bierze. Jak nie, to gitara, jeździc. Po co wymiany panewek bez żadnych objawów, po co pchac się w koszty? Pojeździj i poznaj samochód, jego wady i zalety.
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
O jakich objawach mówisz?