Alfa Romeo Collection 1:18

A 155 po lifcie w wersji cywilnej (nie wyścigowa) ktoś robi?

Wszystko zależy od producenta, np. modele firmy MR nawet w skali 1:43 są niesamowite, także w sferze szczegółów (niestety mają swoją cenę).
Jednak wybór modeli jest prawie pełny.

Kurcze, szcześciarz z Ciebie, że zbierasz "gotowce". Ja kleje modele, głównie samoloty, ale myślałem o złożeniu jakiejś alfy. A tu bida z nyndzom, plastikowych Alf do składania praktycznie nie ma. Ot, parę modeli w większości tych starszych. A myślałem, że sobie "swoją" 156 złożę :(

No i piękna kolekcja, pozazdrościć :D

A 155 po lifcie w wersji cywilnej (nie wyścigowa) ktoś robi?

Jakieś tam 155 w wersji cywilnej są, ale w dizlu tylko :P :sarcastic:

235.jpg

Cywilną 156, cywilna :D. Ta druga to chyba clicker (nie trzeba kleju, składa się na wcisk), no i już malowana/obklejana jest. Ta pierwsza to i w polskich sklepach jest dostępna. Nie jestem aż tak zdesperowany, żeby przerabiać rajdową 156 na cywilną :P

155 stradale awizowało Laudoracing w 1:18,
inne dostępne w tej skali to auta z DTM, (różnych firm, Autoart, HPI, UT-MINICHAMPS),
w 1:24 póki co też tylko sportowe z Tamii,

156 - podobnie, w 1:18 jest z Ricko w wersji GTA oraz sportowa z ETCC nr 3 Lariniego z 2003,
1:24 to Bburago albo (lepsze) Hangwell/Motorama/Cararama - stradale,
jako modelarz możesz pobawić się w konwersję, dopracować - a raczej stworzyć środek - tyle, że problem stanowią koła, zwłaszcza z Bburago nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, a te z Hangwell'a to "kapsle" na stalówkach - ale odpowiadają oryginałom;
a ta sportowa 156 z linka to Bburago kit ma kilka śrubek i kalkomanie :)

co do modeli redukcyjnych aut to jest kilka firm - Revell (ale chyba nadal bez Alfy, bo ich Spider był metalowy - mam go w kolekcji w 1:18), Smer ma Alfettę 159 - podobno słaba, ale jest też coś takiego

http://www.profil24-models.com/mode...alfa-romeo-giulietta-sz-le-mans-1963-n36.html

no i modele Revivala w 1-20 P3 i Alfetta 159 (metalowe i plastikowe) równie drogie jak ten z linka,

były też redukcyjne z Fujimi - np. 33 stradale - ale na ebay osiąga zawrotne ceny i jest unikatowa,

a za jakieś 50 euro jest tam Giulietta 1600 Spider - Protara

Ostatnia edycja:
malin2k5, ja pytam o polift a Ty pokazujesz przedlift i to w dodatku w dieslu.

Moja kolekcja na razie liczy tylko 11 sztuk i i w ostatnich dniach nabyłem dwa kolejne modele 1-18
- Spider
- 147

Jak tam Panie Michale, coś rośnie :)

Bo u mnie i owszem :o, ale nie mam czasu na pokazanie - Juniory GTA #33,35 i 40 z MINICHAMPSA,

A propos redukcyjnych to nabyłem właśnie Gtv-kę w 1-24 z TAMIYII, przy okazji posłuży jako wzór przy konwersji Spidera z MAISTO w 1-18,

Przydałaby się kopiarka 3D :D

Ostatnia edycja:
Jak tam Panie Michale, coś rośnie
Nie, na razie te dwa modele przyjechały z Niemiec i stanęły na półce, po obserwacjach to może coś w weekend bym upolował :) Chociaż zastanawiam się nad Alfetta w promocji jest w skali 1:24
Ostatnio widziałem ciekawy zestaw 147 wraz z podjazdem na przednie koła i leżącym mechanikiem ludkiem :P

Nie no Twoja kolekcja jest nie do doścignięcia :)

Przydałaby się kopiarka 3D
Przydał by się również worek pieniędzy na to hobby :D

To jakie są kolejne modele w planch? :)

Nie, na razie te dwa modele przyjechały z Niemiec i stanęły na półce, po obserwacjach to może coś w weekend bym upolował :) Chociaż zastanawiam się nad Alfetta w promocji jest w skali 1:24
Ostatnio widziałem ciekawy zestaw 147 wraz z podjazdem na przednie koła i leżącym mechanikiem ludkiem :P

Nie no Twoja kolekcja jest nie do doścignięcia :)

Przydał by się również worek pieniędzy na to hobby :D

To jakie są kolejne modele w planch? :)

Ja właśnie wybieram się do Reichu, gdzie czeka na mnie przy okazji biała GTA #98 1-18 z Autoarta :)

a i Twoja kolekcja urośnie zanim się obejrzysz ;)

Alfetta 1-24 z serii na stulecie jest ok (mam), ale możesz też zapolować na tą 1-!8 z Autoarta, kiedyś w Rybniku ktoś miał ją w niezłej cenie,

co do zestawu z ebay-a to czekam kiedy go przygniecie :P

a co do planów, cóż... poszukam chyba drugiej 156 GTA - na części do GT... V6 (chcę zrobić replikę swojej, jedyny problem to nie identyczne felgi, stąd ta kopiarka 3D :))

Pozdrawiam

no powiem tak zaje****a kolekcja :D a możesz powiedzieć gdzie zakupowałeś modele? Bo mam z bburago jeden model alfe 156 gt ale z chęcią sprawił bym sobie 147 :)

Ostatnia edycja:
Ja właśnie wybieram się do Reichu, gdzie czeka na mnie przy okazji biała GTA #98 1-18 z Autoarta

a i Twoja kolekcja urośnie zanim się obejrzysz

Alfetta 1-24 z serii na stulecie jest ok (mam), ale możesz też zapolować na tą 1-!8 z Autoarta, kiedyś w Rybniku ktoś miał ją w niezłej cenie,

co do zestawu z ebay-a to czekam kiedy go przygniecie

a co do planów, cóż... poszukam chyba drugiej 156 GTA - na części do GT... V6 (chcę zrobić replikę swojej, jedyny problem to nie identyczne felgi, stąd ta kopiarka 3D )
Biała GTA to chyba jakiś rodzynek? Poza czerwoną i chyba czarną nie widziałem nic :P Raz przegapiłem bo była okazja nowego Spidera 1:18 w wersji całkowicie czarnej obniżonej, dosyć fajnie się prezentował no ale mój błąd...

Co do poszerzenia kolekcji to spokojnie nie śpieszy mi się ważny aby raz na jakiś czas jakiś model przybywał :) Na razie chce się skupić na skali 1:18 i 1:24, z tego co widzę to jednak większość modeli jak nasze duże samochodu - pochodzi z Reichu :)

Ja akurat swoja GT mam wraz z felgami jak i tym co pod maską idealnie odwzorowaną, 147 ładnie też ma tristary wykonane ale już w 156 to jest masakryczna jakość tych felg..

Ładna kolekcja. Ja zbieram tylko czerwone dwu lub trzy-dżwiowe Alfy w skali 1:43. Mam już 10 i narazie chyba nic nie dopnę, ponieważ uważam, że kolekcja powinna zawierać modele z jednej firmy (ja zbieram włoskiej M4 - nie za drogie, ale przystępnej jakości). Każda firma ma inną jakość, inne detale i modele postawione jeden przy drugim mogą znacznie się różnić. No i inne gablotki.
Ale pasja mnie wciągnęła i mam dodatkowo jeszcze 75 wersje sportową próbną (bez numeru), a w planach Romeo 2 (też dwudżwiowa, czerwona ;) i myślę nad rozpoczęciem kolekcji modeli wyścigowych (próbne, bez numerów i oczywiście czerwone). Również dużo się nagimnastykowałem, żeby to skompletować (był pomocny właśnie pansamochodzik, models4you, alfa-models, allegro i włoskie sklepy modelarskie). Wieczorem postaram się wrzucić fotki.

- - - Updated - - -

Żeby nie było, że tylko gada :) Od lewej: Giulietta Sprint Speciale 1959, 33.2 Stradale 1967, 2006 Sprint Stradale 1962, 1750 GTAm 1967, Giulia 1600 GTA 1965, Montreal 1973, 2000 GTV 1976, GT, Brera 2005, 8C Competizione 2007. Oraz 75 Turbo Evoluzione 1988.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0167.jpg
    DSC_0167.jpg
    125 KB · Wyświetleń: 281
  • DSC_0168.jpg
    DSC_0168.jpg
    136.8 KB · Wyświetleń: 282
  • DSC_0169.jpg
    DSC_0169.jpg
    117.4 KB · Wyświetleń: 276
  • DSC_0170.jpg
    DSC_0170.jpg
    115.3 KB · Wyświetleń: 273
  • DSC_0171.jpg
    DSC_0171.jpg
    130 KB · Wyświetleń: 285
  • DSC_0172.jpg
    DSC_0172.jpg
    137.3 KB · Wyświetleń: 286
  • DSC_0174.jpg
    DSC_0174.jpg
    121.1 KB · Wyświetleń: 284
Ja zbieram tylko czerwone dwu lub trzy-dżwiowe Alfy w skali 1:43. Mam już 10 i narazie chyba nic nie dopnę, ponieważ uważam, że kolekcja powinna zawierać modele z jednej firmy (ja zbieram włoskiej M4 - nie za drogie, ale przystępnej jakości). Każda firma ma inną jakość, inne detale i modele postawione jeden przy drugim mogą znacznie się różnić. No i inne gablotki.
Ale pasja mnie wciągnęła i mam dodatkowo jeszcze 75 wersje sportową próbną (bez numeru), a w planach Romeo 2 (też dwudżwiowa, czerwona ;) i myślę nad rozpoczęciem kolekcji modeli wyścigowych (próbne, bez numerów i oczywiście czerwone). Również dużo się nagimnastykowałem, żeby to skompletować (był pomocny właśnie pansamochodzik, models4you, alfa-models, allegro i włoskie sklepy modelarskie). Wieczorem postaram się wrzucić fotki.

Gratulacje Ciekawie i z pomysłem.

"Romeo 2 (też dwudrzwiowa, czerwona ;)" - mam tą "coupetę" z M4 w kolekcji... nie moja skala, ale mnie ujęła, to ją kupiłem.

Michał
"Biała GTA to chyba jakiś rodzynek? Poza czerwoną i chyba czarną nie widziałem nic
tongue.png
Raz przegapiłem bo była okazja nowego Spidera 1:18 w wersji całkowicie czarnej obniżonej, dosyć fajnie się prezentowa".

ta biała GTA to konwersja, z Ricko (oryginalnie czerwona jak u mnie lub grafitowa) - często zmieniaja kolor, koła, czasami dodają diody; efekty bywają różne... za to cena winduje, bo są to pojedyncze sztuki. Dlatego warto - jeśli nie dla zabawy, to dla ceny pobawić się samemu - bo ten Spider był najpewniej z Welly (czerwony, srebrny i czarny), ewentualnie może być z Norev'a (rubinowy z dwoma rodzajami felg).

Ostatnia edycja:
A z ciekawości to gdzie i za ile kupowałeś to Romeo 2? :)

W Niemczech bawią się czasem w dioramy (jak przy samolotach), często wykorzystując to co "zostaje" po wykorzystaniu innych części - i robią coś w rodzaju "odkrycia w stodole po latach" lub "odbudowywania auta w warsztacie".
U mnie na coś takiego czeka 6C 1750 (kupiona za 5 euro jako niekompletna; przypomina stare czasy zabawy z modelami redukcyjnymi).

Amortyzatory
Powrót