[QUOTE=Zeteck;1286133]I to nie ma roznicy dla samochodu i jazdy jezeli zalozy sie opone o wiekszej nosnosci? Wyższy indeks może by-masz po prostu za dobraopone do swojego samochodu ,niższy ewentualnie o jeden stopień ale nie powinien
[QUOTE=Zeteck;1286133]I to nie ma roznicy dla samochodu i jazdy jezeli zalozy sie opone o wiekszej nosnosci? Wyższy indeks może by-masz po prostu za dobraopone do swojego samochodu ,niższy ewentualnie o jeden stopień ale nie powinien
Lepiej jest mieć większy niż mniejszy !!
Przy większym indeksie opona jest sztywniejsza lepiej zachowuje się na zakrętach i jest bardziej "przyklejona" do drogi i jak dobrze pamiętam jest bardziej półokrągła czy jakoś tak
Klamka zapadła zamówiłam juz Uniroyal plus 77 ( na opony.com.pl - dzięki za pomoć osobie którą poleciła mi ten sklep !)
Co do parametrów mam 185/65R 88T - I teraz tak własnie myśle czy to nie za mały indeks dla Alfy 147 1.9 JTD ... No ale tak podane jest na obecnych oponach... W instrukcji nie mam podajego tego modelu auta w ogole..
Panowie przekopałem się przez temat i mam do wyboru w granicach do +/- 200 zł:
- Dayton DW510 185/65 R15
- Yokohama W.drive V903 185/65 R15
- Dębica Frigo 2 185/65 R15
- ewentualnie Nokian WR G2 185/65R15
Generalnie jeździmy tak w stosunku 50 do 50 śnieg błoto pośniegowe![]()
Strony internetowe, pozycjonowanie, reklama w internecie, wizytówki, loga - Zapraszam wszystkich Alfaholików!
"Sex z Merkell to jak jazda Octavią, sex z Bellucci to jak jazda Alfą Romeo..." a Ty - czym jeździsz?
featmilka, sprawdź za ile możesz mieć Sava Eskimo S3+, lepiej zachowuje się na błocie niż Frigo 2. Nokian WR G2 miałem, w śniegu słabo. Dayton? Już chyba lepiej wziąć Mabor-y, tylko lamelki w jednych i drugich jakieś takie płytkie. Takie moje zdanie![]()
Ja w ten weekend zamontowałem na 15'' stalówkach Fuldy (nie pamiętam modelu) w bardzo dobrym stanie 195/65R15 i powiem wam... masakra jeżeli chodzi o rozpędzanie na mokrym. Po prostu ta opona się ślizga i w ogóle mocy nie czuć. Za to miałem wcześniej te same opony w Galaxy i na śniegu bez żadnych problemów nawet w ekstremalnych sytuacjach. Tak więc na ostrą zimę jak najbardziej polecam ale na deszczowe dni - lipa
Ja miałem i zresztą mam te oponki przelatałem cały sezon zimowy na nich
Opona spisywała sie idealnie jestem z nich bardzo zadowolony, mieszkam na wsi wiec drogi często w zaspach i opony super dawały sobie radę mam ciężką nogę również w zimę i nigdy mnie nie zawiodły a mam manię przejechania przez każda zaspę![]()
No to trochę wbiliście mi klina bo już kompletnie nie wiem co kupić ;]
Strony internetowe, pozycjonowanie, reklama w internecie, wizytówki, loga - Zapraszam wszystkich Alfaholików!
"Sex z Merkell to jak jazda Octavią, sex z Bellucci to jak jazda Alfą Romeo..." a Ty - czym jeździsz?
Featmilka ,ja już zakupilem na zimę nowe Daytony DW510maja bardzo dobre opinie i dobrze wypadają w testach,mi na oponeo miesiąc temu udało sie je wyrwać za 166zl/szt ,teraz z tego co widziałem na oponeo są już za 195 zl/szt , a jeszcze zimy nie ma