Przyznam się, że mam opony Mabor Winter Jet 2 (195/65-15). Opony dostałem razem z autem. Mają prawie trzy lata. Prawdę mówiąc nie mam żadnych uwag do nich. W śniegu sięgającym prawie reflektorów lekko się zakopałem (na szczęście nie trzeba było odkopywać czy pchać, umiejętne strzały ze sprzęgła załatwiały sprawę), przy ok. 150 km/h w temp. ok. -15stC na czystym asfalcie jak przyklejone - tak samo na ostrych łukach, przy przyspieszaniu ślizgają się gdy jest kilka centymetrów śniegu na jezdni, nie czuć pływania, hamowanie bez zarzutu. Na zaśniezonym asfalcie (zaraz po gęstych opadach śniegu) - śnieg lekko ujeżdzony, grubość gdzieś z 5-10 cm przy prędkości ok. 100 km/h żadnych problemów, wyprzedzanie też pewne (choć ja niepewnie sie czuję przy takich manewrach w takich warunkach). Nie wiem, nie znam się, nie mam zbytnio porównań.... jestem zadowolony i jużCena nówek to jakieś 200 zł, także nie nadwyrężą kieszeni. Opony mają nabite Made in Germany. Mabor podobno należy do Continentala (tak piszą na forach). Głośność - słychać je ale nie jest to uciążliwe. Opory toczenia - średnie spalanie wychodzi identyko jak na letnich. Alfa 147 JTD 140KM.