Strona 13 z 15 PierwszyPierwszy ... 3456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 147

Temat: Jakie opony zimowe polecacie ??

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał arekgr Zobacz post
    featmilka, sprawdź za ile możesz mieć Sava Eskimo S3+, lepiej zachowuje się na błocie niż Frigo 2. Nokian WR G2 miałem, w śniegu słabo. Dayton? Już chyba lepiej wziąć Mabor-y, tylko lamelki w jednych i drugich jakieś takie płytkie. Takie moje zdanie
    Przyznam się, że mam opony Mabor Winter Jet 2 (195/65-15). Opony dostałem razem z autem. Mają prawie trzy lata. Prawdę mówiąc nie mam żadnych uwag do nich. W śniegu sięgającym prawie reflektorów lekko się zakopałem (na szczęście nie trzeba było odkopywać czy pchać, umiejętne strzały ze sprzęgła załatwiały sprawę), przy ok. 150 km/h w temp. ok. -15stC na czystym asfalcie jak przyklejone - tak samo na ostrych łukach, przy przyspieszaniu ślizgają się gdy jest kilka centymetrów śniegu na jezdni, nie czuć pływania, hamowanie bez zarzutu. Na zaśniezonym asfalcie (zaraz po gęstych opadach śniegu) - śnieg lekko ujeżdzony, grubość gdzieś z 5-10 cm przy prędkości ok. 100 km/h żadnych problemów, wyprzedzanie też pewne (choć ja niepewnie sie czuję przy takich manewrach w takich warunkach). Nie wiem, nie znam się, nie mam zbytnio porównań.... jestem zadowolony i już Cena nówek to jakieś 200 zł, także nie nadwyrężą kieszeni. Opony mają nabite Made in Germany. Mabor podobno należy do Continentala (tak piszą na forach). Głośność - słychać je ale nie jest to uciążliwe. Opory toczenia - średnie spalanie wychodzi identyko jak na letnich. Alfa 147 JTD 140KM.

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

ZAKŁAD BIEŻNIKOWANIA OPON JANUSZ WALESIAK
    WRZESINA 46
    11-042 JONKOWO jestem zadowolony kupiłem wysyłkowo i na suchym asfalcie ok nie jest jakoś super,ale przy normalnym jeżdżeniu nie mam nic przeciwko,natomiast jazda po lodzie i trudnych warunkach to przyjemność mam w furgonie i biorę do Alfy miękka guma dają radę

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja ostatnio smigałem JTD 200km/h po "autobanie" także dla mnie bieżnikowane zupełnie odpadają. Miałem kiedyś firmy glob-gum i na mokrym zachowywały się jak nowe chińczyki czyli tragedia - strach w oczach
    Dlatego celuje w półke premium. Aktualnie poszukuje na zime opon Continental (ostatnio wygrywają testy) nie wiem jaki dokładnie model, lecz ktoś już tutaj wspominał o takich oponach tej firmy.
    Poszukuje rozmiaru 15 lub 16 (jeszcze nie wiem jakie felgi zakupie). Rozmiarowo nastawiam się na 205/60R15 ub 205/55R16.
    Także jak ktoś aktualnie użytkuje opony zimowe firmy Continental to proszę o opinie i jaki konkretnie to jest model opony.

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

majster, po co chcesz kupować 205/60R15? Szkoda kasy, 195/65R15 będzie zdecydowanie tańsze. Przynajmniej tak ja zrobiłem, zostałem na standardowej 15" i kupiłem komplet nowych letnich i nowych zimówek w rozmiarze 195/65R15.

Za Contiwintercontact TS850 / Bridgestone Blizzak LM-32 195/65R15 zapłacisz porównywalną kasę jak za Savę Eskimo S3+ 205/60R15, którą to właśnie sam kupiłem (w rozm. 195/65R15) i sobie póki co chwalę, kulturalna opona.
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Moje wymagania opisane są wyżej. Mało tego stosuje się do zaleceń producenta. Producent nie przewidział w modelu 156 przy oryginalnych felgach rozmiaru 195/65/15.

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie

W zeszłym roku kupiłem Conti TS 850. Performance tej opony jest niesamowity. Teraz już nie mogę się doczekać śniegu. Jazda na tych oponach to czysta przyjemność i totalny spokój. Wrażenie jest takie, że wszyscy inni jadą chyba na letnich, a we mnie widzą szaleńca.
    Gdy mocniej sypnie, nawet już nie chce mi się wtedy brać większych, wygodniejszych aut firmowych (mam taką możliwość) na Blizzakach i innych w sumie całkiem niezłych oponach, bo zwyczajnie nie chcę się denerwować. Nie żałować kasy tylko brać Conti.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Zależy gdzie się więcej jeździ. Mi np. te Conti by się nie przydały bo częściej latam po mokrych drogach z ewentualnym błotem niż po śniegu a te Conti o których piszesz rzeźbę mają typowo na śnieg.

Użytkownik Embrion
    Auto
    GP 1.9

Domyślnie

Dokładnie tak. Gdybym jeździł tylko po Warszawie, to poza nielicznymi przypadkami mam wrażenie, że dał bym radę zimę na letnich się przeturlać. Jednak sporo jeżdżę za miasto w miejsca gdzie ''służby'' nie bardzo chcą czymkolwiek sypać i tam taka opona jest bezcenna. Osobna historia to np. zeszły piątek jak sypnęło na S8. Turlające się Q7 i inne terenowe wynalazki 60-70 dych, lewy pas nagle pusty bo bielusieńki. A ciąć można było po tym spokojnie z dozwoloną prędkością.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Dobrze że takie akcje rzadko się zdarzają Osobiście przejeździłem jedną zimę na letnich bo robiłem mało km i w Wawie dałem radę nawet na zaśnieżonych parkingach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Ja mogę polecić SOTTOZERO 2 w rozmiarze 215/55/16. Na świeżym śniegu spisują się bardzo dobrze, na suchym i mokrym również bez zastrzeżeń. Hamowanie rewelacja. Jedyną wadą, którą zauważyłem jest to, że są dość głośne.