[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szwagier mówi że na części u nich zamówione jest nieprzekraczalny deathline. Sweterkowiec postawił sprawę na ostrzu noża i będzie egzekwował astronomiczne kary jeżeli nie będzie to zrobione- firmy się podjęły. Ale oczywiście nie ma mowy o jeżdżącym, sprawnym aucie. To nierealne jeżeli jeszcze są części nie zaprojektowane a zostało ciut ponad pół roku :sarcastic: System nawiewu wnętrza jaki zaczęli projektować to na czerwiec 2015 może powstanie w jednej prototypowej sztuce :sarcastic:

Nie wiem jak wygląda kwestia amortyzatorów, jeżeli zaczęli wcześniej, to ok, ale w nieco ponad pół roku nie jest możliwe zaprojektowanie i wdrożenie do produkcji nowego produktu. Nawet gdyby pominąć walidację prototypów i zwalidować dopiero seryjny design (cholernie ryzykowne) nie dałoby rady. O tyle są szanse, że prace nad tym autem trwają od dawna więc jest szansa, że wstępne projekty już były

Ale to tacy kierowcy mają $$$ na kupno nowego auta i często rezygnują z RWD na rzecz FWD lub AWD. Dla nich prowadzenie auta w sensie sportowym jest nie ważne.
I Alfa myślę, że nie będzie skierowana do nich. Bo skoro ma wrócić do korzeni, do sportowej charakterystyki to dla mnie jest musem RWD a nie FWD. A jak ktoś będzie chciał nadal Alfę i będzie bał się napędu to wybierze w opcji 4x4.

Nie mam doświadczenia w tym temacie za bardzo ale słyszałem sporo głosów, że przy dzisiejszej elektronice, różnice między FWD i RWD są niezauważalne przy normalnej jeździe. Jeśli to prawda, to cała ta dyskusja traci sens. Prawda to?
Też tak myślałem, ale rozmawiałem ostatnio z koleżanką co ma nową E klasę i bardzo narzeka na napęd zimą, dopóki nie ma śniegu jest ok, ale potem już nie da się jeździć.

Gulia:
Pewnie pokażą jeden egzlemplarz w czerwcu 2015 z informacją, że można już zamawiać a pierwsze sztuki dotrą do klientów pod koniec roku. No chyba, że Sergio udało się tak w tajemnicy trzymać projekt i będzie wielki come back Alfy już za pół roku! :) Muły na pewno jeżdżą po ulicach, myślę, że technologicznie są mniej więcej przygotowani, pozostaje doszlifować design i złożyć całość do kupy :)

Dobrego muła właściwie nikt nie rozpozna. Taka jest prawda. Ja też uważam, że pewnie zaprezentują auto zgodnie z planem, w czerwcu, a do salonów wiedzie pod koniec roku.

Jeśli na być powrót do korzeni, jak obiecują, to RWD musi być i nie ma co dyskutować. A czy będzie? To już inna para kaloszy.

obawiam się, ze jesli robią wszystko na szybko, to zrobią wielką kupę...
po tylu latach czekania, przesuwania terminów i innych zabaw, byłaby to masakra.

Nie koniecznie. Nie zapomnij, że prace nad tym projektem trwają od dawna. To, że przykładowo karoseria poszła do kosza i projektanci rysowali od nowa nie oznacza, że np. fotele nie są gotowe a zawieszenie na ukończeniu. Cześć komponentów może być nawet od jakiegoś czasu gotowa do wdrożenia do produkcji.

Szczególnie ta część, która pochodzi od chryslera lub widelca ;)
Możliwe, że zawieszenie, płyta podłogowa i inne podstawowe elementy będą wspólne dla innych aut koncernu, lub nieco zmodyfikowane na potrzeby AR
Gama silników będzie się pewnie składać z rozwiniętego 1,75TBi, 2.0jtdm, do tego dojdzie coś opartego na v6 pentastar, który jest w Stanach uznawany za bardzo dobry silnik

Otóż to. Płyta podłogowa najpewniej juz jest gotowa. Silniki też. Jeśli tak, to zawieszenie może być na ukończeniu, zostaje ostateczne dostrojenie. Cześć elementów wnętrza tez na pewno będzie wspólna z innymi autami. Mule cary mogą jeździć w karoserii Maserati, wtedy nawet nie trzeba by ich maskować

Alfa bez improwizacji, no to nie przejdzie, czegoś by brakowało :).

Pierwsza Giulietta Coupe Sprint dostała "na szybko" scudetto z ciężarówki i przeszło - i to jak :D.

A 4C w 2011 też była zaskoczeniem dla wielu - i szpiegowskich materiałów (z tego co pamiętam) nie było zbyt wiele do premiery.

Będzie dobrze... chyba ;)

(...)
Gulia:
Pewnie pokażą jeden egzlemplarz w czerwcu 2015 z informacją, że można już zamawiać a pierwsze sztuki dotrą do klientów pod koniec roku. No chyba, że Sergio udało się tak w tajemnicy trzymać projekt i będzie wielki come back Alfy już za pół roku! :) Muły na pewno jeżdżą po ulicach, myślę, że technologicznie są mniej więcej przygotowani, pozostaje doszlifować design i złożyć całość do kupy :)

No ale jeżdżą ... przecież były zdjęcia pokieraszowengo Ghibli ... zatem nie ma co się bać o to, że zawiecha i napęd nie będą dopracowane. Bardziej bym się obawiał o wnętrze i nadwozie.

Ostatnia edycja:
No ale jeżdżą ... przecież były zdjęcia pokieraszowengo Ghibli ... zatem nie ma co się bać o to, że zawiecha i napęd nie będą dopracowane. Bardziej bym się obawiał o wnętrze i nadwozie.

Właśnie to samo mialem napisać. Co jakiś czas wypływają fotki zamaskowanego auta. Ni to Alfa ni Maserati. Coś jest na rzeczy. Coś testują, bo w przeciwnym razie nie byłoby takiego halo. Już dawno nie było takiego szumu wokół nowej Giulii jak jest teraz. Nawet 4 lata temu. Ot pokazali nowa Giulię zapowiedzieli że będzie model o tyle. A teraz non stop coś i coś. Będzie dobrze. Akurat jak wyjdzie nowa Giulia to opijemy ją na zlocie w czerwcu :D

Dokładnie tak jest. Nowe auta kupują lekarze, prawnicy, managerowie. Zapytajcie lekarzy dlaczego nie lubią BMW i Mercedesów. Oczywiście nie wszyscy. Ale część odpowie, że zimą nie da się jeździć, strach wyjechać gdzieś w góry.

Przede wszystkim to większość ludzi nie wie co to FWD i RWD. Słynna jest już ankieta zrobiona przez BMW - 90% właścicieli tej marki nie wiedziało że ma napęd na tył.
Dzięki elektronice w codziennej, zwykłej jeździe zacierają się różnice między FWD i RWD.

ale wiecie.. z reguły firma sama puszcza przecieki do mediów, aby wzbudzić zainteresowanie autem.... a tutaj nic. No chyba, ze wieloletnie przesuwanie terminu ma być tym przeciekiem:))

Może po prostu wzięli się do roboty zamiast gadać.

straszne pitu pitu
facet przejrzał net, coś tam sklecił, mało wie i mało sie zna ale pewnie skasował wierszówkę
nic, musimy czekać
ale ... jak długo:))?

ale wiecie.. z reguły firma sama puszcza przecieki do mediów, aby wzbudzić zainteresowanie autem.... a tutaj nic. No chyba, ze wieloletnie przesuwanie terminu ma być tym przeciekiem:))

Wydaje mi się, że jakiś szum wokół marki jednak robią, w Top Gear Perfect road trip 2 aż 3 alfy były, a chłopaki mało sie nie zaślinili od pochlebstw.

To też napisałem :) Że technologicznie są przygotowani, a pozostaje wygląd dopieścić:
"Muły na pewno jeżdżą po ulicach, myślę, że technologicznie są mniej więcej przygotowani, pozostaje doszlifować design i złożyć całość do kupy :)"

Myślę, że szum wokół marki i tak będzie bez większego wysiłku ze strony koncernu, bo to nie jest prezentacja kolejnego facelifta Passata (i sztuczne nagłaśnianie, wymyślanie przeciegów, itp.) tylko wielki powrót Alfy - od tego będzie zależeć jej przyszłość.

Amortyzatory
Powrót