[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja nie mam takich ambicji żeby na mój widok wszyscy uciekali z lewego pasa.
159-tką możesz sobie porządzić na lewym pasie do czasu pojawienia się co lepszego Audi albo BMW co na A-2 trwa do około 10 minut.
Po tym czasie Ty zjeżdżasz z lewego ;)

Aha, a za kolejnych 10 minut podjedzie Fabianka z pedałem wciśniętym w podłogę i wyprzedzi wszystkich. Mocne silniki sprawdzają się właśnie tylko i włyącznie na krajówkach albo powiatówkach.

Il V6 Ferrari-Maserati raggiungerà i 480 CV nelle sue applicazioni Alfa Romeo.

No to ładnie się zapowiada. Dodatkowo napisano, że nie będzie on w Gulii a w nowym modelu który ma być pokazany 24 06.

Ostatnia edycja:
To jest dokładnie to co już było wspomniane stronę wcześniej i dwie strony wcześniej. Nowy model najprawdopodobniej nie będzie się nazywał Giulia tylko jakoś inaczej.

To po piwerwsze, po drugie polityka śilnikowa FIATA zawsze była dla mnie zagadką. Chcecie najnowszą bułeczkę?! no to proszę:

W nowych Jeepach Cherokee jest tylko jeden silnik diesla w dwóch odmianach mocowych (140 i 170 kM) więc jak dla dwutonowego pojazdu całe nic ... ale uwaga! - firma poszła po rozum do głowy i postanowiła wzmocnić gamę silników o nowy, większy silnik wysokoprężny - 2,2 CRD.

Jak to wygląda od strony klienta? Ano tak, że dostaje tylko troszkę mocniejszy silnik za znacznie większą cenę (akcyza kilkanaście procent wyższa). Gdzie tu logika? Nie wiadomo.

W Alfach było podobnie. W 159-kach tylko nieliczne silniki miały sens, reszta to mniejsza lub większa porażka.

Musiałem to z siebie wyrzucić, bo już mnie krew zalewa :mad:

Jak to wygląda od strony klienta? Ano tak, że dostaje tylko troszkę mocniejszy silnik za znacznie większą cenę (akcyza kilkanaście procent wyższa). Gdzie tu logika? Nie wiadomo.

W Alfach było podobnie. W 159-kach tylko nieliczne silniki miały sens, reszta to mniejsza lub większa porażka.

Musiałem to z siebie wyrzucić, bo już mnie krew zalewa

Spoko kolego spoko!!

Kilkanaście procent akcyzy po przekroczeniu pojemności 2 litrów to zdaje się tylko polski wynalazek skarbowy, więc dla sprzedaży AR malutki promil bez znaczenia.
Uwzględniając obecny pęd do zmniejszania pojemności ,ilości cylindrów, a podnoszenia mocy to wydaje mi sie ,że to 2,2 CRD może być w różnych wersjach nawet do 250KM.
Powyżej mają gotowe V6 wkładane do Jeepa i Maserati.
Ważniejsze dla mnie jest to aby pracowały kultularnie,i nie generowały jakiś niespodzianek serwisowych.

PS.Cieszmy się że nie obiecują konstrukcji 3 cylindrowych jak np BMW,VW

Ostatnia edycja:
Oczywiście, tyle że różnica jest taka, że Niemcy w swoich modelach oferują szeroką gamę silników (praktycznie każdy model może być wyposażony w śilnik od 100kM aż po silniki 300kM i więcej (mam tu na myśli szeroką gamę a nie konkretne moce), podczas gdy właśnie na przykład w Cherokee jest tylko jeden diesel i jedna benzyna. Kupujesz albo nie kupujesz - masz dwie opcje :)

Nie liczmy na to że nagle powstanie pierdylion wersji silnikowych. U włochów zawsze było tylko kilka silników i to nie dla każdego modelu.

Oczywiście, tyle że różnica jest taka, że Niemcy w swoich modelach oferują szeroką gamę silników (praktycznie każdy model może być wyposażony w śilnik od 100kM aż po silniki 300kM i więcej (mam tu na myśli szeroką gamę a nie konkretne moce), podczas gdy właśnie na przykład w Cherokee jest tylko jeden diesel i jedna benzyna. Kupujesz albo nie kupujesz - masz dwie opcje :)
W Giuliettcie może też masz mało wersji silnikowych? Obecnie 10.
Narzekanie dla samego narzekania...

Wyglada na to że nowa gama AR będzie bardziej sportowa(zapowiadany jako podstawowy tylny napęd + Q4), niż to co było w ostatnich latach tzn: przednionapędowe 156, 147, 159-sporadycznie Q4, Mito ,Gulietta.
W związku z powyższym naturalna wydaje się troska o gamę silników bezynowych powyżej 1,75l.
Grupa Fiata dysponuje wystarczającą gamą silników wysokoprężnych ,przypomnę:
1. 1,3 jtdm (75-105KM)
2. 1,6 jtdm (90-120 KM)
3. 2,0 jtdm (140-170KM)
4. 2,2 CRD zapowiadany na 2015,moim zdaniem prawdopodobnie 170 do 220 KM
5.3,0 V6 CRD (190-275KM)

Ważne ,że są to konstrukcje udane i sprawdzone w codziennej ekspoloatacji ,bez fajerwerków technologicznych,ale nie rodzące bólu w czasie serwisu.
Pomysły z dwoma lub trzema turbosprężarkami (np BMW,nowe VOLVO)) są medialne, ale bardzo bolesne w serwisowaniu,szczególnie w polskich realiach ekonomicznych.
Fiat miał taki silnik 1,9 jtdm Twin Turbo(190 KM) montowany w Lanciach i chyba w Saabach,ale na szczęście wycofał się z tego póki co.

Tak więc proponuję, zbierzmy wszystkie informacje i może " pogdybajmy" na temat silników benzynowych.

Ostatnia edycja:
Fiat miał taki silnik 1,9 jtdm biturbo(190 KM) montowany w Lanciach,AR 147, i chyba w Saabach,ale na szczęście wycofał się z tego póki co.

a to ciekawostka za tą 147 :cool: zaszalałeś kolego

miałem okazję jechać Deltą z tym silnikiem. Cudeńko.

Ostatnia edycja:
W 147 na pewno nie było 1.9 TwinTurbo.

W Giuliettcie może też masz mało wersji silnikowych? Obecnie 10.

wymień proszę te 10 obecnych "wersji silnikowych", bo mi jakbym nie liczył wychodzi 7, przy czym tak naprawdę jest ich 5 :)

Ostatnia edycja:
a to ciekawostka za tą 147 zaszalałeś kolego
Rzeczywiście ,trochę sie zagalopowalem.Sorry!!
Od czerwca 2008 w 147 montowana była wersja 170KM.
1,9 TwinTurbo widziałem w Sabbie na parkingu Cinosoftu.

Nie liczmy na to że nagle powstanie pierdylion wersji silnikowych. U włochów zawsze było tylko kilka silników i to nie dla każdego modelu.

W przytoczonym przeze mnie Cherokee (ach jak ja sę go uczepiłem, ale to dlatego, że myślę o zakipue takowego) jest tylko jeden silnik diesla w dwóch mocach. Naprawdę nie wiem jaki problem dodać drugi silnik np. 3.0CRD jaki problem!? Zatem nie mówię o pierdylionie, tylko o dwóch, po prostu o dwóch.

Czy ktoś zna odpowiedź dlaczego tak nie jest?

W Alfie 159 z kolei brakowało mi jeszcze jednego, może dwóch silników. Jednego benzyniaka ponad 3,2 V6, na przykład 3,2V6 z kompresorem (tak aby miało około 300kM), bo zwykły V6 okazywał sięczasami za cienki na trasie i może jeszcze topowego diesla, na przykład 3,0 właśnie - pewnie znalazł by się dobry zbyt na 159-ki z takim motorem w Europie.

wymień proszę te 10 obecnych "wersji silnikowych", bo mi jakbym nie liczył wychodzi 7, przy czym tak naprawdę jest ich 5 :)
Kolega Haveblue na post, którego odpowiedziałem pisał:
"mam tu na myśli szeroką gamę a nie konkretne moce"
To lecimy:
1.4 TB 105KM
1.4 TB 120KM
1.4 TB 120KM LPG
1.4 TB MR 170KM
1.4 TB MR 170KM TCT
1.8 TBI 240KM
1.6 JTD 105KM
2.0 JTD 150KM
2.0 JTD 170KM