[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Może nie zdążą wprowadzić Giulii na rynek, bo marka się zwija - tylko 37 tys. Alf sprzedanych w Europie w pierwszych 8 miesiacach 2015 r.

Po dziewięciu 43493 szt,do końca roku może dojdzie do 55-60 tyś. I gdzie tam do planowanych 400 tyś w 2017-2018.
Włosi pracują w takim tempie,że już powinni zacząć prace nad liftem Gulii, żeby zdążyć na ok.2018-2019.

A tak poważnie to wydaje mi się że oni po prostu nie mają dość kasy na nowe linie modelowe i to dotyczy chyba całego FCA.

Bo 99% wiary nie siedzi na forum jak my i nie prowadzi dyskusji na set stron tylko właśnie wychodzi z marketu z zakupami . Oni nie siedzą na forum zanim kupują auto. Jeżeli przez 20-30lat znaczek TDi był obiektem ochów i achów to co wy chcecie im przegadać? To są"mochery" Vaga. Przykład -mój wujek-psychofan Vaga ,który co dzień doopił allahy do Golfa 3tdi ,wyśmiewca Alfy co zjazd rodziny miał pełen zestaw docinek. No i kupił Passata B6 2009 czy 10r 2,0 TDI z przebiegiem koło 150tkm. Pierwszy rok: głowica ,pompa oleju( 1L oleju na 300km!!!), turbo, maglownica nie licząc eksloatacj. Ja kupilem 159 na rowno z nim to rzucił hasłem: Fajna ale to Alfa. Teraz nie porusza tematu motoryzacji . Każdy musi się wyłożyć na stereotypach jak dziecko na swoich błędach. Problem w tym ,że ten proces jest czasochłonny i FCA może tego nie wytrzymać.

Dla przypomnienia to temat o Giulii i fajnie byłoby dla odmiany podyskutować merytorycznie, a nie prowadzić dyskusję czy lepsze niemieckie czy francuskie auta, czy o zarzadzaniu FCA, czy o stereotypach w podświadomości Kowalskiego. Modelu nie bylo - źle, pokazano - źle; czekanie na dostepność - źle itp...
Prośba: dajcie sobie na wstrzymanie z tym narzekaniem do czasu aż Giulia będzie w salonach ok?

Tymczasem macie jakieś info o Giulii to wstawiajcie - smędzenie przez kilkaset stron ciagle o tym samym i wieszczenie upadku marki jest nudne i kwalifikuje sie da wyżal się wątku w Hyde Parku.

A w temacie:
7 biegowy automat ? dziwne że nie 8, ale i tak powinni dać dobra skrzynie automatyczną dwusprzęgłową jesli chcą konkurować w tym segmencie z M'kami.

Ostatnia edycja:
Po dziewięciu 43493 szt,do końca roku może dojdzie do 55-60 tyś. I gdzie tam do planowanych 400 tyś w 2017-2018.
Włosi pracują w takim tempie,że już powinni zacząć prace nad liftem Gulii, żeby zdążyć na ok.2018-2019.

A tak poważnie to wydaje mi się że oni po prostu nie mają dość kasy na nowe linie modelowe i to dotyczy chyba całego FCA.
W Europie... Plan 400 tyś to sprzedaż na całym świecie o ile mnie pamięć nie myli.

Prośba: dajcie sobie na wstrzymanie z tym narzekaniem do czasu aż Giulia będzie w salonach ok?

OK!!-Ale to jeszcze 8-12 miesięcy.
Pożywką dla tych wszystkich dywagacji i tematów zastępczych jest brak dobrej technicznej informacji o szczegółach samochodu(większość to domysły jak choćby sprawa skrzyń biegów,silników itd)

Cały czas pytam kiedy ktoś w miarę bezstronny będzie mógł się tym cudem przewieść i coś o tym napisać? Skoro podobno są zapisy na QV to ludziska kupują kota w worku za 75-90 tyś eur ???

Ostatnia edycja:
Może nie zdążą wprowadzić Giulii na rynek, bo marka się zwija - tylko 37 tys. Alf sprzedanych w Europie w pierwszych 8 miesiacach 2015 r.
Tak, na pewno nie zdążą. Co prawda mają już w 90% gotową wersję QV, ale nie wprowadzą jej do sprzedaży bo sprzedali tylko 37tyś. Giuliett...

Tylko 37 tysięcy... jak popatrzyć na ulicy to w 80 % za kieronicą Giulietty i Mito siedzą kobiety. Auta te były w trakcie akcji promocyjnej były skierowne do kobiet. Pewnie marketingowy uznali, że skoro płci pięknej można wcisnąć krem czy inne nazdło z ze słowem kluczem "serum" to podobnie będzie z samochodami. Niestety samochody kupują w większości faceci i pewnie z tym również nie było by problemu gdyby nie projektant, który totalnie sp..ił przód Giulietty, który nie wzbudza żadnych emocji, może tylko skojarzenia - jak dla mnie z żabą. :) Jak do projektu tyłu nie można się przyczepić nawet są naśladowcy z dalekiego wschodu to przód sorry klapa. Jak widać FL nic tu nie zmieni a wystarczyło "skopiować" światła od choćby Opla :). Przyglądąłem się kilka razy w lusterku na Giluliettę i nie miałem żadnych pozytywnych emocji.

A nie dało się choćby zrobić tak ? [emoji14]

http://steeringnews.com/2017-alfa-romeo-giulietta-quadrifoglio-verde-rendering-11923/

To ciekawe co piszesz. Ja rozmawiałem z pewnym sprzedawcą w pewnym salonie, który sprzedaje najwięcej Alf w Polsce i twierdził że kobiety to jedynie 40% kupujących MiTo.
Co do wrażeń odnośnie Julki to mnie się nie podoba ten przód z tego rendera co go wkleiłeś za to podoba mi się obecny przód Julki - i co Pan na to?:)
I Opel mi się nie podoba... Jak widzisz to kwestia gustu.

kolega wyzej pisal o kobietach za kierownica a nie o kupujacych :-)

Tak, na pewno nie zdążą. Co prawda mają już w 90% gotową wersję QV, ale nie wprowadzą jej do sprzedaży bo sprzedali tylko 37tyś. Giuliett...

Włosi na pewno liczyli się z tym,że jeśli nie wprowadzą nowego modelu to sprzedaż starych będzie mocno spadać. Alfy 159 sprzedano w ostatnim roku produkcji raptem kilkanaście tysięcy także nie ma co się dziwić, że Giulietta nie bije już rekordów sprzedaży.

Czy Audi A4 jest konkurencją dla Giulii? Bo nie do końca ogarniam te ich numerologię, bo A4 to po prostu Jetta, a A6 to Passat, ale na portalach moto pisali, ze nowa Alfa jest konkurencją dla A4, czyli dla Jetty, ale to Passat czyli A6 jest samochodem, będącym w tym segmencie, co nowa Giulia. Hmm.... :confused:

Ostatnia edycja:
Litości :mad:

Nie no, na pewnym poziomie abstrakcji to nawet zaczyna być zabawne (bo śmieszne jest od dawna).
:D

Ostatnia edycja:
Jetta (Golf) to A3, Passat to A4 (ale naciągane), A6 chyba nie ma odpowiednika u VW, no chyba że CC. Także Giulia będzie konkurentem dla A4.

ja to sie tylko tak zastanawiam bo tyle osob tu steka i wszystko im nie pasuje tylko ile osob z tego forum kupi sobie nowa giulie...moze 10-20?Wiec gdzie sie Wam tak spieszy jak i tak przez kilka lat od pokazania sie auta w salonach bedziecie czekac zeby sobie kupic uzywke

ja to sie tylko tak zastanawiam bo tyle osob tu steka i wszystko im nie pasuje tylko ile osob z tego forum kupi sobie nowa giulie...moze 10-20?Wiec gdzie sie Wam tak spieszy jak i tak przez kilka lat od pokazania sie auta w salonach bedziecie czekac zeby sobie kupic uzywke

Wystarczy sobie poczytać wpisy na forum sprzed 10 lat i teraz, z czerwca bieżącego roku ... wystarczy porównać sobie reakcje ludzi wobec 159-ki i Giulii. Wtedy nik nie miał wątpliwości, że auto jest ładne i że chce się je kupić. Teraz przeważa sceptycyzm i ciągłe wpisy o podobieństwie do beemy. Jeśli by to mówiła jedna osoba, to można by ją posądzać o malkontenctwo, ale jeśli mówi to wiele osób tutaj na forum a nawet pracownicy FCA, to znaczy że coś faktycznie jest na rzeczy.

Zastanówmy się, gdyby tak 10 lat temu wystartować najpierw ze 159 GTA a dopiero potem ze zwykłą 159 to pewnie odniosłaby znacznie większy sukces ... a tak, to wyszło jak wyszło ... i wtedy i teraz.

nisko oceniasz cudze finanse?
masz tak obszerną wiedze na ich temat?
skąd wiesz, ile osób kupi to auto?

- - - Updated - - -

Zastanówmy się, gdyby tak 10 lat temu wystartować najpierw ze 159 GTA a dopiero potem ze zwykłą 159 to pewnie odniosłaby znacznie większy sukces ... a tak, to wyszło jak wyszło ... i wtedy i teraz.

Sprzedano prawie ćwierć miliona tak nielubianej na tym forum alfy 159.....
Zobaczymy, czy Gulia pobije ten wynik. Nie jestem taki pewien.
159 była autem przepięknym, niepodobnym do żadnego, tymczasem Gulia w oczywisty sposób przypomina beemę.
Zrobiono ją pod gust kupujących auta niemieckie, bo mają one wysoką sprzedaż i prestiż.
Próbuje się ten klops nadrobić pisaniną o znakomitych rozwiązaniach, silnikach.... Jak realnie to wyjdzie, zobaczymy.
Wiadomo, że pokazane auto z silnikiem 510 KM będzie rzadkością na szosach, a pomysł na zaprezentowanie na początek akurat tej wersji, był pomysłem trafionym.
Tylko, że czas oczekiwania, jak piszecie, rok (!!) na realne możliwości kupna modelu to jest jakiś, brak mi słów, żenujący żart.

Ostatnia edycja:
o widze kolega urazony. Napisalem tak bo raczej zbyt wiele osob na forum sobie nie pozwoli na nowy samochod,a i tak narzeka na wszystko, a zwlaszcza na to, ze auta nie ma jeszcze w salonach. Nikomu do portfela nie zagladam i po tym nie oceniam wiec wyluzuj

Ojj Czarny, ta może ktoś będzie "zmuszony" i jednocześnie chętny kupić drogą brykę, co by leasing w koszty wrzucić :).
Odejmij VAT od wartości Gulii - uzbiera się kilkadziesiąt tys.
Poza tym jak kojarzę, to typowo sportowe wózki rejestrowano jako pomoc drogowa. Nie wiem czy ciągle można, ale Polak zawsze coś wymyśli :).

7 biegowy automat ? dziwne że nie 8, ale i tak powinni dać dobra skrzynie automatyczną dwusprzęgłową jesli chcą konkurować w tym segmencie z M'kami.
A ktoś oferuje już 8-biegowy DWUSPRZĘGŁOWY automat? Zwykłe widziałem (Jeep ma nawet tego ZF 9-cio biegowego), ale jakoś nie kojarze dwusprzęgłowych z tak dużą ilością biegów. Nowe M-ki mają chyba ciągle DCT 7biegów?

Skoro podobno są zapisy na QV to ludziska kupują kota w worku za 75-90 tyś eur ???
Tak samo kupowali 4C ;) Chcesz być pierwszym posiadaczem nowego modelu - kupujesz w ciemno, nie ma innej opcji.

159 była autem przepięknym, niepodobnym do żadnego, tymczasem Gulia w oczywisty sposób przypomina beemę.
...
Próbuje się ten klops nadrobić pisaniną o znakomitych rozwiązaniach, silnikach....
Ile razy trzeba tłumaczyć, że wygląd auta jest rezultatem optymalnego rozłożenia masy, napędu i innych technicznych rozwiązań, a NIE ODWROTNIE.
Odwrotnie mieliście w 159: tam zrobili najpierw piękne auto a potem dopiero włożyli napęd - niepodobne do innych, ale jeździło jak każde. Tutaj najpierw zrobili platformę, która ma bardzo dobre właściwości a dopiero potem to opakowali najładniej jak się dało. Podobne do innych (dla mnie tylko może do BMW ale z racji sylwetki), ale jeździ jak żaden inny :)

I teraz wychodzi komu na forum bardziej zależy na wyglądzie, a komu na właściwościach jezdnych. I kto jest tym prawdziwych Alfaholikiem...?! ;) :)

Amortyzatory
Powrót