[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dalej uważam, że np. odpuszczenie małej szybki przy słupku C (zostawienie jednej tafli, jak w Ghibli) zmieniłoby odbiór samochodu, a raczej nie miałoby wpływu na to, jak Giulia jeździ...

Tutaj najpierw zrobili platformę, która ma bardzo dobre właściwości a dopiero potem to opakowali najładniej jak się dało. Podobne do innych (dla mnie tylko może do BMW ale z racji sylwetki), ale jeździ jak żaden inny
A skąd wiesz, to tylko Twoje domysły.
Nikt w miarę niezależny nie miał okazji spróbować tego miodu i porównać z tym co na rynku jest dostępne i uznane za dobre.

Zastanówmy się, gdyby tak 10 lat temu wystartować najpierw ze 159 GTA a dopiero potem ze zwykłą 159 ............

Dzięki, spowodowałeś, że się rozmarzyłem niezmiernie... :)

... 159 GTA?? ....Nie mogę sobie nawet tego wyobraźić :D ...zmiażdzyła by wszystko

Ostatnia edycja:
^^^ Gdyby wsadzili do niej V8 od Ferrari, tak jak planowano, to by faktycznie była rakieta :) szkoda, że się tak nie stało.

Ile razy trzeba tłumaczyć, że wygląd auta jest rezultatem optymalnego rozłożenia masy, napędu i innych technicznych rozwiązań, a NIE ODWROTNIE.
Odwrotnie mieliście w 159: tam zrobili najpierw piękne auto a potem dopiero włożyli napęd - niepodobne do innych, ale jeździło jak każde. Tutaj najpierw zrobili platformę, która ma bardzo dobre właściwości a dopiero potem to opakowali najładniej jak się dało. Podobne do innych (dla mnie tylko może do BMW ale z racji sylwetki), ale jeździ jak żaden inny :)

Nie znam się na motoryzacji, ale tego to już nawet ja, laik nie dam sobie wmówić. Z całą pewnością dałoby się zaproponować inne reflektory z przodu i lampy z tyłu - coś co by z automatu wyróżniło samochód.

- - - Updated - - -

Sprzedano prawie ćwierć miliona tak nielubianej na tym forum alfy 159.....
Zobaczymy, czy Gulia pobije ten wynik. Nie jestem taki pewien.
159 była autem przepięknym, niepodobnym do żadnego, tymczasem Gulia w oczywisty sposób przypomina beemę.
Zrobiono ją pod gust kupujących auta niemieckie, bo mają one wysoką sprzedaż i prestiż.
Próbuje się ten klops nadrobić pisaniną o znakomitych rozwiązaniach, silnikach.... Jak realnie to wyjdzie, zobaczymy.
Wiadomo, że pokazane auto z silnikiem 510 KM będzie rzadkością na szosach, a pomysł na zaprezentowanie na początek akurat tej wersji, był pomysłem trafionym.
Tylko, że czas oczekiwania, jak piszecie, rok (!!) na realne możliwości kupna modelu to jest jakiś, brak mi słów, żenujący żart.

Pełna zgoda. Nic dodać, nic ująć.

... ale przecież taki był plan. Wstawić 4,2V8 od Ferrari. Ponoć nie mogli go upakować, choć ostatecznie im się to udało.

attachment.php

Program zarzucono przez kryzys.

Załączniki

• alfa_159_gta_motore_01.jpg
    alfa_159_gta_motore_01.jpg
    95.7 KB · Wyświetleń: 435
A skąd wiesz, to tylko Twoje domysły.
Nikt w miarę niezależny nie miał okazji spróbować tego miodu i porównać z tym co na rynku jest dostępne i uznane za dobre.
Pewnie, ale w tej chwili każdy tutaj jedzie na domysłach. Na żywo auto widziało tylko kilka osób z forum i chyba wszystkim im Giulia się bardzo podobała i mówili, że wygląda jeszcze lepiej niż na obrazkach, reszta natomiast wnioski wysuwa tylko na podstawie zdjęć.
Dlaczego więc nie można się zachwycać nad autem tylko trzeba żalić, że to słupek nie taki, że lampa nie taka?! :)

Dla mnie to nieistotne szczegóły w porównaniu z postępem jaki zrobili w napędzie i prowadzeniu. I jestem skory im wybaczyć te niedociągnięcia, jeśli rzeczywiście auto będzie się tak prowadziło jak zapowiadają bo tutaj jest właśnie przełom, a nie w designie.

Dalej uważam, że np. odpuszczenie małej szybki przy słupku C (zostawienie jednej tafli, jak w Ghibli) zmieniłoby odbiór samochodu, a raczej nie miałoby wpływu na to, jak Giulia jeździ...

A jak by się niby wtedy ta szyba odsuwała? Wyszedł by bubel identyczny, jak w niektórych citroenach... Szyba jest ale nieruchoma... Przyciemni się szyby i będzie jednolity wygląd:)

- - - Updated - - -

I gdzie tu niby jest to V8?

Jest 3/4 fał ósemki:)

Pewnie, ale w tej chwili każdy tutaj jedzie na domysłach. Na żywo auto widziało tylko kilka osób z forum i chyba wszystkim im Giulia się bardzo podobała i mówili, że wygląda jeszcze lepiej niż na obrazkach, reszta natomiast wnioski wysuwa tylko na podstawie zdjęć.
Dlaczego więc nie można się zachwycać nad autem tylko trzeba żalić, że to słupek nie taki, że lampa nie taka?! :)

Dla mnie to nieistotne szczegóły w porównaniu z postępem jaki zrobili w napędzie i prowadzeniu. I jestem skory im wybaczyć te niedociągnięcia, jeśli rzeczywiście auto będzie się tak prowadziło jak zapowiadają bo tutaj jest właśnie przełom, a nie w designie.

Nikt z nas chyba nie powiedział, że auto jest brzydkie. Piszemy o podobieństwie do innych samochodów a nie o brzydocie Giulii.

Do narzekających na wygląd.
Spójrzcie na to z drugiej strony, w erze konsumpcjonizmu trzeba się wyróżnić, tak? Więc po co od razu robić ładne auto skoro za rok, dwa można zrobić lifting. To zostało przytoczone w kontekście 159 - jej nie dało się poprawić i wcale na dobre AR na tym nie wyszła, auto jest ładne ale opatrzone i koniec. Teraz patrząc na rynek motoryzacyjny śmiem twierdzić że wielu producentów celowo wypuszcza średniaki żeby je potem upiększyć i sprzedawać jeden model przez wiele lat przez kilka liftingów.

Nie wyszło im to na dobre, bo zapomnieli o promocji 159-ki a nie dlatego że była za ładna. Badania rynku jasno to pokazały.

Wpadł mi w ręce dzisiaj listopadowy numer TG (edycja polska). Panowie redaktorzy postanowili zrobić ranking wszystkich samochodów uznanych za "cool" w całej historii TG.
W sumie ujęli w zestawieniu 147 najfajniejszych ich zdaniem aut na świecie(jest w tym 9 modeli Alfy Romeo).
I wiecie co, Gullię QV ad 2015 umieścili na TRZECIM miejscu listy (po dwóch niemieckich bardzo,bardzo niszowych modelach).
Komentarz do Gulli był krótki-"chcemy ją mieć ! "

Jak widać sympatia do marki jest wielka .Fajnie!

Opinia Top Gear o Alfie Romeo jest perfekcyjna i uważam, że mają w 100% rację: Każdy prawdziwy kierowca petrolhead ma w swoim życiu Alfę Romeo.

Zostawią tylko GTA. Wyprodukują limitowane 1000szt tak jak 8C i koniec produkcji.
Fiat nie ma pomysłu na Alfę i Lancię.

Zostawią tylko GTA. Wyprodukują limitowane 1000szt tak jak 8C i koniec produkcji.
Fiat nie ma pomysłu na Alfę i Lancię.
Skąd masz takie info?

Pomysł na ALfę ma juz od ładnych kilku lat i to oficjalnie prezentowany... ale podejrzewam nie ma na niego kasy, są inne priorytety :(
Trzeba trzymac kciuki za postawienie kolosa FCA na nogi, wtedy i na alfę znajdą się pieniądze...
Już Merc kiedys się poparzył na tej współpracy i oby to się nie powtórzyło...

Juz Merc kiedyś poparzył się na tej współpracy? Jestem niedoedukowany a to ciekawe odniesienie. Czy możesz kolego rozwinac myśl?

Skąd masz takie info?
Pewnie z jakiegoś Sci-Fi.

Juz Merc kiedyś poparzył się na tej współpracy? Jestem niedoedukowany a to ciekawe odniesienie. Czy możesz kolego rozwinac myśl?
Nie wiem czy pytanie ma jakieś drugie dno czy pytasz po prostu o to:
https://en.wikipedia.org/wiki/Daimler_AG#Merger_with_Chrysler
https://pl.wikipedia.org/wiki/Daimler_AG

Można poczytać sporo o tym przedsięwzięciu, nie ma prostej odpowiedzi co zawiodło. Ciekawy wywiad kiedyś czytałem, w którym jeden z managerów opowiadał, że takie fuzje są super sprawą dla zarządu, dyrektorów i innych managerów, bo mogą sobie wypłacać duże premie za pomyślne połączenie firm. Mimo, że ostatecznie wszystko może się zawalić. Taka ciekawostka – bo dotyczy to też słynnego portu lotniczego w Berlinie, sporo osób wiedziało, że pewne elementy są źle zaprojektowane, ale brnęli w to dalej, bo to oznaczało zlecenia, premie i inne profity. Taka dziwna niemiecka cecha, o której mało wiemy, a jednak powszechna. Ale to już jest całkiem OT.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót