[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Delta szczególnie, piekne auto... ale co z tego:) w salonach bedą jeepy i może kiedyś jakaś Gulia:)

Temat zamykam co najmniej do jutra. Dlaczego? Bo nie mam zamiaru co kilkanaście godzin kasować wieczny OFF TOPIC, jaki się w tym wątku pojawia. Może się niektórzy zreflektują, że jednak niepotrzebne są tutaj gdybania i przemyślenia o wszystkim... Jak ktoś chce sobie "pogawędzić" to zapraszam do HP. Konkrety mile widziane. Jeśli po ponownym otwarciu sytuacja będzie się powtarzać, każdy będzie dostawał punkty karne za tworzenie tasiemca z promilem faktów...

Czytając kolejny kilkanaście stron doszedłem do tego samego wniosku. Niepotrzebne zaśmiecanie tego wątku dywagacjami...

Wrzucam trochę merytoryki :

http://www.fiat500usa.com/2015/10/alfa-romeo-giulia-quadrifoglio-specs.html

pod powyższym linkiem jest całkiem sporo dokładnych informacji. Łącznie z pojemnością bagażnika (480l)

a tu paleta silnikowa : (źródło wikipedia)
[TABLE="class: wikitable"]
[TR]
[TD]2.0 turbo[/TD]
[TD]R4[/TD]
[TD]133 kW (180 KM)[/TD]
[TD]benzyna[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.0 turbo[/TD]
[TD]R4[/TD]
[TD]184 kW (250 KM)[/TD]
[TD]benzyna[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.0 turbo[/TD]
[TD]R4[/TD]
[TD]243 kW (330 KM)[/TD]
[TD]benzyna[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.9 Twin turbo[/TD]
[TD]V6[/TD]
[TD]375 kW (510 KM)[/TD]
[TD]benzyna[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.2 Multijet[/TD]
[TD]R4[/TD]
[TD]99 kW (135 KM)[/TD]
[TD]diesel[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.2 Multijet[/TD]
[TD]R4[/TD]
[TD]133 kW (180 KM)[/TD]
[TD]diesel[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]2.2 Multijet[/TD]
[TD]R4[/TD]
[TD]154 kW (207 KM)[/TD]
[TD]diesel[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]3.0 V6 Twin Turbo[/TD]
[TD]V6[/TD]
[TD]250 kW (340 KM)[/TD]
[TD]diesel[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Nie ręczę za rzetelność tych informacji ale to już jet jakieś pole do dyskusji merytorycznej :cool:

Mnie bardziej poj baku zastanowiła- 58 litrów. Trochę słabo. W 156 mam 63. :P

58 litrów to bak Quadrifoglio. Mnie tam nic nie dziwi. Wersja z redukcją masy gdzie tylko się da.
Tabele mocy i pojemności już kiedyś wklejałem i w zasadzie wszystko się potwierdza.

Tak analizując wymiary nowej alfy trzeba przyznać że jest nad wyraz szeroka jak na swoją klasę.
np. BMW 5 f10 jest szeroka na 1860mm (bez lusterek) a giulia 1873mm (bez lusterek).

Mam takie pytanie do osób które widziały ją na żywo. Czy przekłada się to na szerokość/wielkość wnętrza ?

Tak analizując wymiary nowej alfy trzeba przyznać że jest nad wyraz szeroka jak na swoją klasę.
np. BMW 5 f10 jest szeroka na 1860mm (bez lusterek) a giulia 1873mm (bez lusterek).

Mam takie pytanie do osób które widziały ją na żywo. Czy przekłada się to na szerokość/wielkość wnętrza ?

Fajnie ,że to wypatrzyłeś , mnie jednak bardziej by interesowało czy to przełożyło się na rozstaw kół .

Zapowiada sie ciekawa sylwetka auta.
464 cm dl. 187cm szerokosci i 142 cm wysokosci swiadcza, ze Giulia bedzie prezentowala sie nadwyraz muskularnie. Obnizenie zawieszenia spoteguje jeszcze ten efekt. Taka sylwetka moze byc pieknym polem do popisu powaznych, stylistycznych tunerow.
Przy takiej szerokosci i jednoczesnie pokaznym rozstawie osi ( 282cm) , auto bedzie prowadzilo sie jak gokart.
To najszersze auto w stosunku do swojej dlugosci w historii tej klasy samochodow.

Co do silnikow dieslowskich, to pojemnosc 2.2 wyglada kontrowersyjnie, ale zapowiada to duzy moment obrotowy. Ciekawe jak bedzie ze spalaniem i czy mechanika we wszystkich wersjach bedzie ta sama.
3.0 d to klasa sama dla siebie i ta jednostka moze okazac sie silnikiem roku. Tam moment bedzie potezny.
Benzyniaki rowniez wygladaja zachecajaco.
Moc optymalna i kazdy cos dla siebie znajdzie.
Pytanie tylko jaka bedzie masa tej nieforemnej limuzynki. Oby jednak mniejsza niz 159. Wnetrze tez jawi sie raczej nieprzepastnym,ale w tym aucie, akurat chyba nie o przestronnosc chodzi, aczkolwiek rozstaw osi jest o 12 cm wiekszy niz w 159, do tego bagaznik 480 l tez brzmi niezle. Ciekawe jakim cudem osiagneli takie parametry, przy tak skromnej dlugosci karoserii i napedzie na tyl.
To bedzie bardzo oryginalne auto na miare egzotyki alfy romeo.

Ostatnia edycja:
3.0 na podwójnej turbinie i 340 km, tak wiec z pewnoscia nie bedzie to silnik z ghibi, tylko jego ewolucja zapewne.

Skąd wiesz jaka to jednostka? To będzie to samo co w Ghibli?

Ja dostałem info od dealera, że QV bedzie do obejrzenia w salonie pod koniec 2015/ początek 2016. Następne będą dostępne diesle 135KM/180KM (2.2 - początek 2015) i 340KM (3.0). Na końcu pojawią się wersje benzynowe 2.0 200KM i 280KM. Jestem bardzo ciekaw jak auto wygląda na żywo i jakie będą silniki poza QV, ponieważ info od dealera różni się od tego co jest dostępne w sieci (2.0TBI 180/250/330KM info z sieci a dealer podaje 200/280KM, 2.2d w dwóch wersjach według dealera a w sieci info o 3 wersjach). No i na koniec jak będzie wyglądało finansowanie w wynajmie długoterminowym dla Giulii, rata finansowa i całkowita z serwisem/ubezpieczeniem. To ostatnie jest oczywiście bardzo ważne dla mnie, bo zdecyduje czy wogóle będę mógł zamówić Giulię i czy będzie to konkurencyjne w stosunku do innych porównywalnych aut.

Masa masą, ale może o napęd na 4 też chodzi? Ja mam w CW bak 50l, i to bynajmniej nie dlatego żeby masę oszczędzać ;)

Ale to są dane baku z wersji Q! Ona nie ma napędu na 4 koła. Inne wersje będą miały na 90% większy bak. Widziałeś zdjęcie podłogi bagażnika z tej wersji? Tam jest całkiem inny spód niż będzie miała reszta.

- - - Updated - - -

Ja mam 188 cm i ważę 90 kg. Wsiadłem z przodu bardzo wygodnie a z tyłu jeszcze mi w tym układzie zostało miejsce na kolana! Na szerokość też nie ma co narzekać ale ile razy takim autem jeździ 5 dorosłych osób?:)

- - - Updated - - -

Ja dostałem info od dealera, że QV bedzie do obejrzenia w salonie pod koniec 2015/ początek 2016. Następne będą dostępne diesle 135KM/180KM (2.2 - początek 2015) i 340KM (3.0). Na końcu pojawią się wersje benzynowe 2.0 200KM i 280KM. Jestem bardzo ciekaw jak auto wygląda na żywo i jakie będą silniki poza QV, ponieważ info od dealera różni się od tego co jest dostępne w sieci (2.0TBI 180/250/330KM info z sieci a dealer podaje 200/280KM, 2.2d w dwóch wersjach według dealera a w sieci info o 3 wersjach). No i na koniec jak będzie wyglądało finansowanie w wynajmie długoterminowym dla Giulii, rata finansowa i całkowita z serwisem/ubezpieczeniem. To ostatnie jest oczywiście bardzo ważne dla mnie, bo zdecyduje czy wogóle będę mógł zamówić Giulię i czy będzie to konkurencyjne w stosunku do innych porównywalnych aut.

To chyba był dealer ale jakichś dopalaczy:)
Początek 2015 to rozumiem literówka ale nie ma szans, żeby można było te wersje dostać wcześniej niż późną wiosną. Chyba, że poprzez dostępność rozumiesz tylko ich obecność w niektórych salonach, bo do zakupu to jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie niestety.

Ale to są dane baku z wersji Q! Ona nie ma napędu na 4 koła. Inne wersje będą miały na 90% większy bak. Widziałeś zdjęcie podłogi bagażnika z tej wersji? Tam jest całkiem inny spód niż będzie miała reszta.

Nie liczył bym na to. Niestety downsizing objął także zbiorniki paliwa. Są teraz liczone pod spalanie "katalogowe" czyli są o 1/3-1/2 za małe.
Przykład. Jeździłem ostatnio Aurisem 1.6 Pb 130KM, spalanie przy dynamicznej jeździe 11-12,5L (silnik 1.6 !!!), żeby jechał trzeba go dusić do odcinki na każdym biegu bo te 130KM na papierze a w realu to dwa krańce galaktyki. Przy jeździe autostradą zbiornik starczał na 280-300km, jadąc jak emeryt, najoszczędniej jak się dało osiągałem 550km zasięgu ale była to męczarnia. Dla mnie osobiście to kpina, jadąc w trasę ca. 1200km tankowałem auto 5 razy.

Co więcej, nie zdziwi mnie jeśli w pozostałych wersjach zbiornik będzie mniejszy. Każdy producent dodaje do flagowego silnika większy bak bo auto musi swoje spalić.

Ostatnia edycja:
Dla mnie 58 nie jest mało. Ale wersja Q ma całkiem inny spód w okolicy baku (inny dyferencjał, podłoga, zawieszenie, wydech itd) Więc podejrzewam, że seryjne mogą mieć większy lub taki sam. Zresztą jeśli średnie spalanie realne wyniesie 7L ON to wcale nie jest tragedia. Poza tym jakiż to problem tankować sportowe auto co 400-500 km? Ja mam w GTA niby 63 a w trasie ledwo na 450 km wystarczy... Przecież nawet w super wygodnym aucie nikt nie robi przerw tak rzadko. Nie przesadzajmy. Co z tego, że w 156 JTD mogłem zrobić 1050 na baku, skoro i tak było by to niewykonalne bez postojów.

Ostatnia edycja:
Belfer cewnik,mata masujaca pod 4 litery, jakies jedzonko, picko i autostrada mysle, ze dalbys rade :D. Gorzej jakbys musial to drugie zrobic to juz by sie trzeba zatrzymac :D

Gorzej jeśli stajesz na stacji na autostradzie i czekasz 15 minut żeby zatankować auto zanim każdy zaleje swoje, pójdzie do klopa, weźmie kawę i oczywiście co najważniejsze zeżre hotdoga kiedy auto cały czas blokuje dystrybutor. Auto sportowe można tankować często jednak cywilne to już irytujące, robię 80kkm rocznie więc wiem co mówię. W ON faktycznie nie powinno to być problemem jednak w Pb turbo może być już kiepsko.

To zobaczcie sobie jaki zbiornik paliwa daje Mercedes do nowej C klasy - 41 litrów !! Ale nie martwcie się! Za dopłatą dostaniecie większy ;)

kasztelan dobrze pisze. To nie chodzi o zasięg tylko o wygodę. Nie muszę zjeżdżać na tą konkretną stację bo nie dojadę do następnej pomimo, że 1/4 baku... Druga sprawa to mniejszy bak = częstsze tankowanie. Nie uśmiecha mi się co 3-4 dni tankować auto... Wolę raz a porządnie. Najlepiej jakby dali 70l, ale zapewne skończy się na 60-63l bo teraz taka moda.

(..) Ja mam 188 cm i ważę 90 kg. Wsiadłem z przodu bardzo wygodnie a z tyłu jeszcze mi w tym układzie zostało miejsce na kolana! Na szerokość też nie ma co narzekać ale ile razy takim autem jeździ 5 dorosłych osób?:) (...)

- - - Updated - - -

Ok, dzięki za informacje. Nie myślałem o jeździe w 5 dorosłych osób tylko dwóch dorosłych i dwoje dzieciaków.
W 159 jest stykowo jeżeli chodzi o tylną kanapę.
Rozstaw osi ,szerokość oraz Twoja organoleptyczna opinia nowej Giuli wskazuje na to że auto jest odczuwalnie większe w środku od 159.

jakby ktoś nie widział to wrzucam całkiem ciekawy mini test nowej alfy :
https://www.youtube.com/watch?v=Dv60K8UsMO0

jak ktoś nie zna dobrze angielskiego to informuje że Youtube posiada funkcję tłumacza (napisy PL)

Nie muszę zjeżdżać na tą konkretną stację bo nie dojadę do następnej pomimo, że 1/4 baku...

Dlatego właśnie wybrałem opcje bi-fuel. Jeden zbiornik do zera i jedziemy na drugim.

A w temacie QV - tyle było miejsca to taki zbiornik wrzucili. Chyba dobrze, że punktem wyjściowym dla projektowania innych elementów nie jest jak największy zbiornik paliwa.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót