[Giulia] Alfa Giulia- 2015

?? kupisz wersję 500 KM?
nie?
czy wszystkie benzyny mają 500 KM?
o czym my mówimy?
a co z biegami w rajdowych autach? rajdowe jadą na automacie?

1. KRS ale to ty pisałeś ,że dla mocnego auta jeno manual a prawda taka ,że w mocnym aucie automat to dopiero jest bajer.
2. Nie wszystkie benzyny mają 500KM co nie zmienia faktu ,że i w 150KM jest wygoda :P
3. Czemu rajdowe?? Jeździsz rajdówką ? Piszemy o autach codziennego użytku a wpadacie w skrajności ( od rajdówek po wszędobylskich drifterów ) .
Nikogo nie trzeba przekonywać do automatu na siłę bo każdy jeździ czym lubi ale zauważyłeś żebym w jednej swojej wypowiedzi napisał " manual jest do bani "? Ty kwitujesz tak automaty , po co? Jakie masz doświadczenia z takimi skrzyniami ?
Ja miałem kilka poczynając od starego hebla E36 ,którym szło i pobujać się bokiem i spalić gumy i fakt , nie wyobrażam sobie ich bez opcji wbijania samemu biegów ale tu tylko w kwestii -redukcja , but przy wyprzedzaniu "na styk" . W każdej innej kwestii wszystko na plus. I szczerze nie znam osoby ,która by nie porzuciła swych obaw przed automatem po przejażdzce . A jeżeli chodzi o kobiety to już wogóle - zakochane w prostocie jazdy .

Ostatnia edycja:
Nazar, są osoby których nie przekonasz. Mój wujas jest też taką osobą, dla której automat to czyste zło - tylko manual i amen. Ale nigdy automu nie miał i automatem nie jeździł ;)

wątek teraz sie przerodził manual vs automat ;)

automat daje o wiele wiekszy fun z jazdy moim skromnym zdaniem, szybki automat w trybie sport, redukcja z miedzygazem, staly moment, zmiana w dol o kilka biegow to moment klikasz kilka razy jeden po drugim lopatkami i w locie masz nizsze biegi, a jak ktos nie lubi klikac tylko deptac to zalatwia to "z buta", zupelnie inaczej operuje sie gazem wyczuwa sie moment pierwszego kick-downu i moment max przyspieszenia/redukcji. Na tym filmie w mesiu to jakos wolno sie odbywa - pewnie kierownik nie robi teog w trybie sport bo tak szybko to zmienia biegi nawet poczciwy aisin, a do demonów szybkosci nie należy ;)
Manual nie ma startu do dobrego automatu.
Mocne auto takie jak Giulia musi być w automacie.

Kiedys tez bronilem manulnych skrzyn (pkt 1. pewnie na zasadzie kazdy chwali to co ma ;) dzis kompletnie nie rozumiem dlaczego - patrz pkt 1 :) manual odbiera wg mnie fun z jazdy. Z kazdym razem jak sie przesiadam z automatu do manualnego spidera (cytujac pewnego klasyka) powiem, że mam absmak ;)

Ostatnia edycja:
Nazar, są osoby których nie przekonasz. Mój wujas jest też taką osobą, dla której automat to czyste zło - tylko manual i amen. Ale nigdy automu nie miał i automatem nie jeździł ;)

Daj mu sie przejechać. Moja żona jak zapierała się przed wejsciem za kiere tak jak wybadała ,że jakkolwiek nie wcisnie gazu to nie zgasnie jeno ruszy i pod jakkolwiek stromą górke by stała to sie nie stoczy do tyłu no i jazda w miescie bez klepania w pedały i targania w korkach lewarem . No i kwestia tempomatu. Wiem ,manual też ma ale automat sobie pod gorki i z górki sam zmienia biegi w trasie na tempomacie a manual doopa. Są sytuacje może nie do konca legalne ale ja jadąc AT potrzebuje w zasadzie jednej reki i jednej nogi. Moge jesc w czasie jazdy nie puszczajac kiery do zmiany biegu ,nielegalnie rozmawiac przez fona lub co przyjemniejsze -trzymac kobite za udo a nie zimną gałke lewarka ;-P

Z PDF:
"Production Date: Late second quarter 2016 as a 2017 model"

Więc jak ktoś tu coś ignoruje to na pewno nie ja.

To co jest napisane w tym dokumencie a realia to trochę inna sprawa. Oficjalnie FCA USA i jej dość istostny przedstawiciel Ralph Kisiel potwierdzają, że klienci dostaną samochody końcem drugiego kwartału lub początkiem trzeciego. Więc skoro fizycznie mają być wtedy w salonach, to ich produkcja/montaż musi się odbyć 1-2 miesiące wcześniej biorąc pod uwagę transport drogą morską, odprawy celne i inne procedury.

Manual sam nie zmienia biegów - no kurcze argument nie do podważenia ;).

Drift-r chodzi mi o to ,że jadąc trasą zaczyna się wzniesienie -automat redukuje nie tracąc prędkosci a manual najzwyczajniej puchnie :-P
PS. Jak jechałem trasą Łódz- Gdańsk to praktycznie non-stop tempomat . Dotknąłem przez 300km trzy razy hamulca bo się muły wyprzedzały :-)

Ostatnia edycja:
Nazar... przy aktywnym tempomacie to nawet i hamować byś nie musiał ;) A przecież Giulia będzie mieć taką zabawkę.

Drift-r chodzi mi o to ,że jadąc trasą zaczyna się wzniesienie -automat redukuje nie tracąc prędkosci a manual najzwyczajniej puchnie :-P
PS. Jak jechałem trasą Łódz- Gdańsk to praktycznie non-stop tempomat . Dotknąłem przez 300km trzy razy hamulca bo się muły wyprzedzały :-)

QV to chyba nikt nie będzie kupował, żeby tłuc autostrady :).

Nazar... przy aktywnym tempomacie to nawet i hamować byś nie musiał ;) A przecież Giulia będzie mieć taką zabawkę.

Jeszcze trochę i w poliftowej Giulii będzie opcja "Jan" czyli wsiadasz i zapodajesz "Janie zawieź mnie do np. Gdańska" i rozkładasz fotel do drzemki :-) ewentualnie projektor do leżakowania zapodaje ci tańczące doopy na suficie hehehe.

Z tego co pamietam to Giulia QV może mieć manual,lub automat

Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka

Wg. specyfikacji na Alfa Romeo USA QV ma mieć manuala od ZF, 6 przełożeń.
Innej skrzyni w broszurach QV nie podali.
Wiem, że ma być tylko RWD, a co do skrzyni wiadomo jw.
W podpisie trochę info.

No właśnie teraz dopiero zauważyłem, że coś nie pasuje. Kilka stron wcześniej mieliśmy specyfikację QV z opcjami. Wszędzie piszą o manualu, a tam jest przecież tempomat aktywny... Jak oni chcieliby to połączyć?! I jeszcze ma mieć start&stop to już w ogóle nie widzę tego... :)
Wydaje mi się w takim razie, że QV będzie też z automatem. Albo dali w specyfikacji opcje również dla innych wersji.

Start&Stop z manualem się nie wykluczają- wiele aut ma ten system i normalną skrzynię.
Aktywny tempomat i manual już tak.

No... chyba, że w pewnym zakresie obrotów/prędkości. Ale nie jest to aktywny tempomat, który będzie działał od zera do jakiejś tam ustalonej maksymalnej prędkości (a o takim myślę).

Start&Stop z manualem się nie wykluczają- wiele aut ma ten system i normalną skrzynię.
Aktywny tempomat i manual już tak.
Pomyliłem się z nazwą. Powinno być "Stop And Go" :) dla aktywnego tempomatu (czyli np. poruszanie się w korkach) co teoretycznie ma Giulia QV.

radosuaf, dzięki za znalezisko. Rzeczywiście jest takie połączenie!
Chociaż dla mnie dziwne to to.. O ile zrozumiem jeszcze funkcję ostrzegania przed kolizją i hamowanie (korzysta się z tego samego radaru) to zwalnianie i przyspieszanie, przy ręcznej zmianie biegów już nie.. Z drugiej strony mając 500KM i od groma momentu wydaje mi się, że na 6tym biegu bez problemu auto będzie się rozpędzać już od 60km/h (oczywiście nie mówię o sprincie). Czyli w zakresie 60-300km/h można jeździć na jednym biegu ;)

Są już dane

Silniki benzynowe:
- 2.0 GME T4 200 KM, 8-biegowa skrzynia automatyczna, napęd na tył,
- 2.0 GME T4 250 KM, 8-biegowa skrzynia aut., napęd 4x4,
- 2.0 GME T4 280 KM, 8-biegowa skrzynia aut., napęd na tył,
- 2.0 GME T4 280 KM, 8-biegowa skrzynia aut., napęd 4x4.

Silniki turbodiesle:
- 2.2 JTDM 150 KM; 6-biegowa skrzynia manualna; napęd na tył,
- 2.2 JTDM 150 KM; 8-biegowa skrzynia aut., napęd na tył,
- 2.2 JTDM 180 KM, 6-biegowa skrzynia man., napęd na tył,
- 2.2 JTDM 180 KM, 8-biegowa skrzynia aut., napęd na tył,
- 2.2 JTDM 210 KM, 8-biegowa skrzynia aut., napęd 4x4.

V6 twin-turbo:
- 2.9 V6, 510 KM, 6-biegowa skrzynia man., napęd na tył,
- 2.9 V6, 510 KM, 7-biegowa dwusprzęgłowa skrzynia, napęd na tył,
- 2.9 V6, 490 KM, 8-biegowa skrzynia aut., napęd na tył.

2.0 GME T4 to pewnie chrysler hurricane

Clarkson???
hmm Giulia -
It's a four-door saloon called the Giulia and it will be much worse than the BMW 3 series.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
normund, jak już cytujemy to proponuję całość. Zwłaszcza gdy chodzi o Jeremyego który jest znany z tego, że jeśli na wstępie oblewa jakieś auto pomyjami to znaczy że mu się to auto podoba. Oba cytaty pochodzą z jego oficjalnych rubryk w The Sun.

Nie wiem natomiast skąd pochodzi długi cytat, bo google nie prowadzi do żadnej strony gdzie takie słowa będą podpisane oficjalnie przez JC, a jedynie do blogów i for alfowskich gdzie są szeroko cytowane. Nie to żebym się nie zgadzał z tymi słowami, ale przykleić komuś słowa w internecie jest bardzo łatwo.

Amortyzatory
Powrót