[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja zawsze piszę, że prestiż mogą mieć samochody RWD :) (no chyba, że Citroen C6). FWD to taki oszukany prestiż.

Ostatnia edycja:
Och słabej wiary jesteście :)
Aczkolwiek rozumiem Waszą irytację...

Tak na marginesie- wiemy, że trwają prace nad Giulią i 6C... ale czy ktoś coś słyszał konkretnego nt. SUV? I innych modeli (następcy 166 np?).
Bo ja szczerze mowiac nie...

Znaczy się co? Zmieniają się numerki wersji i tyle... Jak widzę Audi na ulicy, to nie jestem w stanie się zorientować, czy ma 9 lat, czy 9 miesięcy...

No możemy sobie kpić (ja też nie lubię tych czterech czy ile to ma kółek i także mam wątpliwości z rozróżnieniem modeli niektórych), ale jednak co by nie mówić, paletę wozów mają szeroką, od A1 po R8 (plus masę wersji wyposażenia) od silniczków i wersji super-cywilnych po udział w sporcie samochodowym. Wielu z nas by sobie życzyło takiej palety w Alfie. To samo lub lepiej - BMW.
Ale żeby Alfa choć tyle oferowała co Mazda aktualnie (jedynie z mocniejszymi silnikami) to już by było nie lada osiągnięcie. A tak to odchodzą kolejni klienci.

Szerokość oferty - owszem, natomiast takie R8 jest produkowane od 2006 i nikt jakoś nie pieje, że "stary model"...

Szerokość oferty - owszem, natomiast takie R8 jest produkowane od 2006 i nikt jakoś nie pieje, że "stary model"...

Ale co to szkodzi że "stary" ? Niechby Alfa miała pół takiego R8. Niechby rozwijała _konsekwentnie_ jakiś model/koncepcję.
Wspomniane audi oferuje od lat coś pokroju RS z osiągami poniżej 5s do setki - jak daleko była i jest Alfa. I nie w pojedynczych egzemplarzach bo RSów całkiem sporo jeździ.
Ale nie będzie miała, bo do tego trzeba zaplecza ludzi, technologii, rozwijanej stopniowo drogą ewolucji, badań własnych pozyskiwanych z masowej sprzedaży (vide BMW i8). Rozwoju wizerunku marki - zaistnienia w świadomości ludzi (kia PICANTO (!) ma puchar, golf ma puchar, subaru , mitsu evo , masa marek kojarzonych ze sportem istnieją w świadomości przez swą obecność w tym sporcie, nawet VW, a Alfa CO ?).
A nie hop siup, nagle znikąd sztab inżynierów wyskoczy i zbuduje znienacka całą gamę modeli wracających do korzeni Alfy, od popularnych żeby sprzedać te 400tysięcy jak i wysmakowanych zabawek dla chętnych na nie.
Ja bardzo nad tym boleje, żeby nie było że szkopom kibicuję, ale nie możemy mieć klapek na oczach i nie dostrzegać tego upadku, bo ktoś gdzieś, coś naobiecywał.

Tak jeszcze w temacie 4C... otoz Spider... spójrzcie na zdjęcia... zwracam uwagę na radio. Moim zdaniem to już jest przesada lekka :/ Jak w moim starym Seacie :D

Drogi @AirAjti - Ty chcesz słuchać radia czy silnika, na torze słuchanie radia to profanacja, w lansie po Monte Carlo liczy się też co innego więc po co radio.

Tak, bo to auto kupuje się tylko i wyłącznie do jazdy na tor... a dźwięk 1.75TBi ma najlepszy dźwięk ze wszystkich znanych mi silników... ;)

Poza tym nie chodzi jak ono gra, tylko jak wygląda. W każdej chwili mogę iść do MediaExpert i kupić coś podobnego za 200zł. Nie przystoi po prostu Alfie, znanej z wysmakowanego designu, takiego chłamu...

Sergio jest dobry w masówce, fiata faktycznie, stawiał na nogi. W markach wymagajacych czegoś wiecej, jest cieniasem. Cieniasem z wielką władzą. Cztery lata temu zapowiadał doklądnie to samo, co teraz, i równiez planował na najbliższe cztery lata.
Teraz robi to samo.
I jego profesjonaliźmie swiadczy fakt: podawał w wywiadzie, kilka lat temu, pół miliona aut docelowo rocznie, a po tygodniu Harald Wester ogłaszał, ze będzie to 400 tysięcy.
Bagatela:) co to jest sto tysięcy aut.... Dziś alfa sprzedaje poniżej 40 tysięcy. To nie produkcja, to błąd statystyczny.:)
Sergio od lat sprzedaje nam bajki i wizje.
Nie produkuje jednak samochodów. Pod jego rządami sprzedaż alfy romeo spadła do najniższego poziomu od czasów przedwojennych.
Goła prawda, panowie.

Fiata stawiał no nogi? Nie żartuj, gdzieś słyszałem że w Polsce już Dacia wyprzedziła Fiata. A Polska to kraj gdzie jednak u wielu (starszych) osób wciąż ma sentyment do Fiata.

Dodano po 15 minutes:

Tak, bo to auto kupuje się tylko i wyłącznie do jazdy na tor... a dźwięk 1.75TBi ma najlepszy dźwięk ze wszystkich znanych mi silników... ;)
Poza tym nie chodzi jak ono gra, tylko jak wygląda. W każdej chwili mogę iść do MediaExpert i kupić coś podobnego za 200zł. Nie przystoi po prostu Alfie, znanej z wysmakowanego designu, takiego chłamu...

Niech ona sobie ma to 1.75 TBi, do tej masy wystarczy, odpycha się nieźle, brzmienie też nie jest takie złe.
Mnie boli jedno: że to auto jest takie słabe w środku. Boli tym bardziej że z zewnątrz jest przepiękne.
Lepsze materiały, lepsze spasowanie nie oznacza zwiększania masy. Niech sobie przez to będzie droższe o te 10tyś - przy tej cenie to niewielka różnica.
Alfa to też detale, smaczki, dizajnerskie elementy, których tu zabrało - a są chociażby w Giuliettcie.

Ostatnia edycja:
Można by się długo spierać o wnętrze 4C... ale po pierwsze chyba powinniśmy przerzucić się z tą dyskusją na inny wątek... a po drugie wydaje mi się, że taki był zamysł konstruktorów- surowo.
Jednak złe spasowanie rzeczywiście nie tłumaczy troski o masę, tylko udowadnia bylejakość Włochów... no i to radio woła o pomstę do nieba!

Swoją drogą złe spasowanie od razu bym reklamował.

Na szczęście Giulia powinna być wolna od takich niedociągnięć... wszak to auto dla elegancików będzie :)

Fiata stawiał no nogi? Nie żartuj, gdzieś słyszałem że w Polsce już Dacia wyprzedziła Fiata. A Polska to kraj gdzie jednak u wielu (starszych) osób wciąż ma sentyment do Fiata.
Też tak myśłałem, ale okazuje się, że dzięki całej nowej linii 500-tek (L, XL, itp) Fiat w niektórych segmentach jest już liderem sprzedaży, a w innych coraz lepiej prosperuje. Oczywiście nie mówię tutaj o Polsce tylko o krajach zachodnich, bo auta te już nie są najtańszymi opcjami w danym segmencie jak to było kiedyś.

Ja jestem dobrej myśli, Sergio wie co robi ;)

Ostatnia edycja:
Martwi mnie trochę ostatni akapit... mam nadzieję, że to tylko ściema. Alfa Romeo SUV ma być pierwszym modelem z turbodieslem V6 :/

Martwi mnie trochę ostatni akapit... mam nadzieję, że to tylko ściema. Alfa Romeo SUV ma być pierwszym modelem z turbodieslem V6 :/

Tam jest napisane ze z turbo dieslem v6 z nowej rodziny silnikow. Ja to rozumiem tak ze chca wprowadzic nowe silniki do traktorow...

No chyba, że tak... nowy w sensie inny niż w Jeep'ie czy Maserati. To akceptuje.

o tym wiadomo od dawna, sam link pochodzi z 31.03.2014 ;)

Amortyzatory
Powrót