[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Co za problem odłożyć wzięcie nowego leasingu o kilka miesięcy? Nawet jeśli Ci się Giulia w realu nie spodoba to chociaż warto się będzie nią przejechać i porównać z modelem który masz na myśli. Chociażby po to, żeby za 3 miesiące nie pluć sobie w brodę jak już pokaże się w salonie . Przecież masz czym jeździć :)

Ok, miałem nie pisać bez potrzeby o tym, ale odpowiem: jeśli miałbyś wybór pomiędzy Maserati Ghibli SQ4 a Giulią 2,2D Q4 (moooże jeśli wypuszczą) 3,0D Q4, to domyślam się, że bez Wahania nie czekałbyś tych kilka miesięcy na Giulię, tylko od razu wybrał Ghibli. Dobrze się domyślam? :)

Bałem się, że bierzesz jakiegoś Jeepa pod uwagę. Z Maserati będziesz rozgrzeszony :)

Niestety pracuję w dużej korporacji i istnieje jakieśtam prawdopodobieństwo, że może się to wszystko skończyć na odmowie (co do Maserati). Jeśli się nie zgodzą na widelca, to zobaczymy bliżej kwietnia ile Serdżio będzie nam jeszcze kazał czekać na Julię i co da w ofercie. Jeśli trzeba będzie czekać jeszcze pół roku od kwietnia, to dam sobie spokój i pewnie skończy się wszystko na Cherokee 2,2d.

A dlaczego w Alfie bierzesz pod uwagę tylko Diesla? Przecież benzynę 2.0 też planują wypuścić z napędem na 4 koła.

A sam nie wiem. Faktycznie masz rację. Wiesz, po prostu zobaczymy jak się prezentuje oficjalna oferta i kiedy planują rozpoczęcie sprzedaży. Dla mnie się liczy napęd na cztery koła i czasy wyprzedzania. Wewnątrz MP3, tempomat i ogrzewanie foteli. Czy to będzie benzyna czy diesel to dla mnie nie ma różnicy.

Jeśli nie zaczną sprzedaży do lata tego roku, to dla Alfy ten rok będzie stracony a na to chyba nie mogą sobie pozwolić. Pytanie tylko, czy od początku będą dostępne wersje z napędem na cztery koła, bo to dla Ciebie kluczowa sprawa. To teraz trudno przewidzieć, więcej będzie wiadomo pewnie po marcowych targach w Genewie czyli już całkiem niedługo...

"At the moment, Fiat Chrysler, which can no longer count on outsize profits from Ferrari, a business it recently spun off, remains almost entirely dependent on its Jeep brand for sales-volume gains."

Czyli co, Fiat jedzie na Jeepie jedynie? Przerażające trochę.

Nie, chodzi o to, że prawie całość WZROSTÓW opiera się na Jeepie, bo ten faktycznie w Europie notuje ostry wzrost. Ale dojną krową marka na razie nie jest ;). I raczej nie będzie.

Bo Serdżio to taki kreatywny księgowy, cyferki są niezłe ale jak przyjrzeć się brandom to praktycznie każdy leży - Fiat puścił Tipo ale poza tym cała jego linia modelowa jest na wykończeniu, same "starocie", Alfy nie ma, Maser szedł jak zły ale ileż można, osiągnął pewne nasycenie i zwolnił, itd. itp. Z tego powodu tłumaczyłem kiedyś jednemu koledze z forum że cyferki a rzeczywistość to często dwa różne światy.

Ja jeszcze Ghibli na ulicy nie widziałem, a o Panamerę to się można potknąć i nie zwrócić uwagi, tyle tego jeździ...

Po Wrocławiu jeździ , no może powiedzieć,ze kilka sztuk to przesada, ale od czasu do czasu widać . Plus pojawiające się dosyć często egzemplarze na czeskich blachach. a Panamery faktycznie-dużo

Już skończcie to serdżio serdżio, bo jest jeszcze rada nadzorcza i akcjonariusze, która na to pozwala.

Niestety chyba FCA chyli się ku upadkowi. Jeep ok, ale sam fiat z totalnie bezpłciową i przestarzałą gamą modeli + Alfa Romeo - jaki koń jest każdy widzi. Nic nowego, a tym bardziej ciekawego poza Giulią na horyzoncie nie widać. Fiat swojego czasu bardzo fajnie się sprzedawał, na przykład Grande Punto - ale ile można trzepać ten sam model? Gdzie jest nowy?! Freemont w starciu z konkurencją w tej samej cenie ma jedną ,bardzo dużo wadę - to fiat. Pięćsetką i pandą długo nie pociągną. Tipo ma mieć fajne ceny, zobaczymy jak się będzie sprzedawał. A gdzie są typowo rodzinne auta? Ze swoimi cenami fiat by mógł trochę zawojować W porównaniu z konkurencją to bieda, bieda i jeszcze raz bieda.

A oni zamiast rozszerzać gamę modeli o coś, na czym da się zarobić walczą z jakimś kabriolecikiem. Jak nie będzie sporo tańszy od mx-5 to nie wróżę sukcesu. No ale na F1 kasę mają, to jakaś totalna komedia.

Wygląda na to, że koncern Fiat z jednego z głównych graczy chce się na własne życzenie zmienić w niszowego producenta samochodów.

Ostatnia edycja:
Ghibli raczej konkuruje z MB E-klasą, audi 6, BMW 5, jaguar xf. Z panamerą o rynek walczy quatroporte.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tipo ma być bodaj rozbudowane o kilka różnych wersji. Coś jak Octavia... czyli golf, golf z dupą, golf kombi itp itd.

Amortyzatory
Powrót