radosuaf
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21
Większość znanych mi samochodów ma negatyw, a tu jest pozytyw. Może wyjaśnisz, ekspercie?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Większość znanych mi samochodów ma negatyw, a tu jest pozytyw. Może wyjaśnisz, ekspercie?
myślisz, że w Giulii "tak im wyszły" te koła, czy robił to ktoś kto się na tym zna i zrobił to najlepiej jak się dało?![]()
Radek tu akurat nie ma związku z negatywem. W giuli ze zdjęcia jest zwykła kolumna McPhersona. Skręcone koła będą zawsze tak się ustawiały - im większy kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy tym pochylenie większe (tak jak w rowerze) a im większy KWSZ tym kierownica szybciej wraca do położenia środkowego i to jest wszystko.
Muszę to sobie rozrysować chyba.
Chłopie nie kombinuj - dajesz zdjęcie zawieszenia ustawionego prawdopodobnie na tor (na slickach) na którym dokładnie nie widać kątów i chcesz to porównywać do zawieszenia drogowego - nie kompromituj się
Chodzi o to, w którą stronę koło atakuje zakręt. Taka podstawa projektowania zawieszeń do sportu. Nie chcę udawać jakiegoś specjalisty, ale skoro wszystkie RWD z aspiracjami sportowymi tak mają to jest to lepsze rozwiązanie od pionowej kolumny. Górne mocowanie amortyzatora jest cofnięte maksymalnie do tyłu i do środka.

Pokaż załącznik 190607
W przypadku gdyby kwsz (kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy) miał 0 to skręcone koła nie zmienią kąta położenia względem jezdni ale wtedy kiera nie wróci nam do położenia środkowego. skręcasz, puszczasz kierownice a ta nadal pozostaje skręcona, nie wraca.
W przypadku pozytywu, tzn McPerson masz pod kątem (do siebie) to skręcając kierownicą kolumna automatycznie zmienia kąt koła względem jezdni... i dzięki temu kierownica szybko wraca do położenia jazdy na wprost.
W przypadku pozytywu, tzn McPerson masz pod kątem (do siebie) to skręcając kierownicą kolumna automatycznie zmienia kąt koła względem jezdni ... i dzięki temu kierownica szybko wraca do położenia jazdy na wprost.
Przykleiłem sobie żółtą karteczkę do długopisu, pokręciłem nim i wszystko już ogarniam. Dzięki Panowie!![]()
To pokazuje jak bardzo rzetelne informacje mają programy produkowane przez TVN Turbo. Możecie się tylko domyślać, jak oni zdobywają wiedzę...Tymczasem przed chwilą w raporcie turbo info, że Giulia blado wypadła w testach zderzeniowych i wejście do salonów opóźni się o pół roku...
I komu tu wierzyć?![]()
Tylko jedna mała uwaga. W Giulii (dwa i??) nie ma mcpersona, więc nie ma też wad tego zawieszenia. Np. zwykle w mcpersonie jak będziemy mieli za duży kwsz to skręcając koło zmienia się wysokość zawieszenia (i w ogóle dużo niekorzystnych rzeczy się dzieje). Dlatego tego się nie praktykuje (tzn. niewielki kwsz). Ford opracował sobie całkiem nową kolumnę do Focusa RS, żeby unikać tych wad.
W wypadku zawieszenia takiego jak w Giulii można sobie pozwolić na duży kwsz, bo cała kolumna nie skręca razem z kołem.
Dzięki, już czekałem, że ktoś nas oświeci, że z tyłu w Giulii jest oś sztywna na resorach
pozytyw jest taki jak w kamazie, po to żeby przy 3 tonach gruzu na pace się wyrównało, a negatyw zapobiega wyrywaniu kiery z rąkNiby forum samochodowe, ale poziom analfabetyzmu technicznego taki, że głowa boli...![]()