[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Noo, widać że gruba podsufitka w wersji z szyberdachem, róznie może być . Pamiętam że w Bererze z dachem szklanym musiałem się kulić (>190).
Co do tej lekkości Mazdy 6 to wcale taka aż super lekka nie jest - 1460kg bez kierowcy, z połową baku - identycznie jak 156SW z połową baku i bez kierowcy. A znacznie znacznie cichsza niż 156.
I wcale nie jest słabo wyciszona, mity jakieś lub nadmuchane wymagania. Ale to nie dla tego samego klienta auta , Mazda to koń/wół roboczy. Alfa dla zaspokojenia próżności i zachcianek. Ale żeby wyciszona była za bardzo to ja np. bym nie chciał. Tak jak między 156 a 159 jest różnica wyciszenia - ta ostatnia mało motoryzacyjna przez to jest. Jak tam pogodzili to wszystko ciekawe.

Porównanie Giulii do Mazdy 6 czy innych Opli to kiepski żart - wystarczy popatrzeć na filmy z Genewy i widać od razu, że ten model będzie grał w najwyższej lidze razem z "trójcą niemiecką".
Podejrzewam, że cena podstawowych wersji nie będzie niższa niż 120 tys. zł.

Za malo informacji,zeby moc ja porownac z premium lub sredniakami.
Faktem jest natomiast,ze giulia nadal bedzie ledwie aspirowala do wdarcia sie w pierwsza trojke,a nie w niej byla.
To jak z lexusem- niby premium,a i tak nikt go nie bierze powaznie.
Premium,to nie tylko naped,to takze silniki,opcje,konfigurator,kredytowanie,siec dielerska,obsluga,podejscie do klienta,gwarancja.
Nie widze jeszcze alfy w premium.
Zawsze byla nisza i teraz tez tak bedzie,ale tym razem czuc powiew egzotyki.
120 k za diesla, bylo by cena dosyc przystepna jeszcze.

Mazda 6 jest gorzej wyciszona od 159 jesli chodzi o diesle.

No tutaj to jest tragedia. Nawet gorzej niż Opel, jak znam życie. A na pewno gorzej niż Ford.

W poznańskim Pol-Car na przykład serwują herbatę w plastikowym kubku, co psuje moje ogólnie niezłe o nich zdanie - to są drobne ale naprawdę ważne sprawy.

Nie mity a fakty o Mazdzie 6. (chociaż podobno w polifcie trochę poprawili) Jadąc ponad 120km/h na autostradzie szum wiatru jest zdecydowanie większy niż np. w takiej Insignii, nie wspominając o Audi A4.
Ma być dobrze wyciszona (to też oznaka premium), bo co to za przyjemność słuchać szumów, czy warkotu silnika przy dużych prędkościach przez kilka godzin, albo jakiś hałasów, robót drogowych, tramwajów w mieście. Wsiadasz, zamykasz drzwi i cisza. Włączasz swoją ulubioną muzyczkę i jazda. A jak koniecznie chcesz hałasu to opuszczasz najwyżej szyby ;)

Co do podsufitki i szyberrachu to kwestia regulacji siedzeń. Zobaczcie jaki szeroki zakres w 3er, czy A4 jest (dla przednich siedzeń). Znajomy (185-190cm) z usztywnioną nogą normalnie jeździł A4.

Noo, widać że gruba podsufitka w wersji z szyberdachem, róznie może być . Pamiętam że w Bererze z dachem szklanym musiałem się kulić (>190).
\

Dla mnie Brera jest mega dziwnym samochodem, bo ja i moje 190 cm się tam ledwo mieścimy, a w zasadzie nie mieścimy, a kolega-właściciel, 2-metrowy chłop jeździ nią na co dzień i się jakimś cudem mieści tam. Nie mam pojęcia jak.

- - - Updated - - -

Jakby kto chciał zdjęcia- duży album: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1122673464430724.1073741879.456180184413392&type=3

- - - Updated - - -

Z fąpaża Tipo 949: 2.2 mjet będzie ważył 1374 kg, a 180-konna wersja bedzie robiła setę w 6.9 sekundy...! :D

Schyla się? Lub leży ? nie wiem. Ja próbowałem lege artis ustawić wszystko - czyli oparcie pionowo na łopatki itd. i nijak . Oczywiście fotel najniżej. Zresztą w 156 też szału nie ma.
Co do lokowania Alfy w segmentach - bo ja wiem czy ona do szkopskiej sztampy - trojki chce się pchać ? nie wiem, lepiej żeby nie, to taka oddzielna gałąź raczej i fajnie jakby taką została. Kubki mogą być papierowe w serwisie lub mogę i z własnym termosem przyjść, niech tylko nie psują wozów w ASO i niech się nauczą je obsługiwać! to wystarczy, nikomu niepotrzebne sztuczne umizgi personelu, żałosne to czasem wręcz.
Wyciszenie ? 159 wg mnie za bardzo wyciszona, za bardzo izoluje od otoczenia kierowcę. Ale ja jestem ufiksowany na 156tce z Vką , szumiącej dość mocno i wszystko przez jej pryzmat oceniam ;) wóz powinno być słychać, czuć jak pracuje itd. Ale ja nie jeżdżę biznesokorpodługichdystansów z milionem telefonów po drodze i audio w wozie ma znikome znacznie. A wątpię abym był jedyny taki. Mazda 6 - mity i szukanie problemów w wozie który ich nie ma, cośtam o niej wiem. Tak czy siak to kompletnie inne auto. Alfa ma być do jazdy i prowadzenia - a nie do przewożenia i bycia wożonym raczej, przynajmniej tak cała kampania przebiegała i fajnie jakby tak było prawda. Niech sobie szumi, minus to dostanie wielki jak się okaże że wcale taka lekka nie jest jak zapowiadają.

edit
o kurde, co za połączenie w zwykłym wozie, no świetne to ! :
https://www.facebook.com/AlfaRomeoS...180184413392/1122674011097336/?type=3&theater

Ostatnia edycja:
Które manetki - łopatki biegów ? są idealne! muszą być duże żeby móc zmieniać biegi nie tylko trzymając kierownicę na wprost.

Podoba mi się, że pedał hamulca, w wersji z automatem, nie jest taki wielki jak m.in. w 159, bo ja akurat lubię trzymać lewą nogę bardziej wyprostowaną na podłodze obok hamulca, a nie na podnóżku.

10.jpg

Nie mity a fakty o Mazdzie 6. (chociaż podobno w polifcie trochę poprawili) Jadąc ponad 120km/h na autostradzie szum wiatru jest zdecydowanie większy niż np. w takiej Insignii, nie wspominając o Audi A4.
Ma być dobrze wyciszona (to też oznaka premium), bo co to za przyjemność słuchać szumów, czy warkotu silnika przy dużych prędkościach przez kilka godzin, albo jakiś hałasów, robót drogowych, tramwajów w mieście. Wsiadasz, zamykasz drzwi i cisza. Włączasz swoją ulubioną muzyczkę i jazda. A jak koniecznie chcesz hałasu to opuszczasz najwyżej szyby ;)

Co do podsufitki i szyberrachu to kwestia regulacji siedzeń. Zobaczcie jaki szeroki zakres w 3er, czy A4 jest (dla przednich siedzeń). Znajomy (185-190cm) z usztywnioną nogą normalnie jeździł A4.

Piszesz jak przysłowiowy posiadacz vieśwagena. Alfa bee, nie kupuj panie ona się psuje, lawetę dają w zestawie?
Mazda 6 to samo słowo "PONOĆ" głośna, nie mity a fakty...

Chłopie nie wierz we wszystko co ci mówią.
Akurat tak się składa, że mam jedno i drugie wspomniane w tym wątku.

Alfa GTA po przejechaniu 350km z radością wysiadam i nie od "warkotu silnika" (skąd ty wziąłeś takie określenie), a od bólu pleców.
Mazdą zajechałem na raz w Alpy 1100km i wysiadłem, zapiąłem narty i jeździłem do popołudnia.

Alfa ma charakter - 159 jest piękna, ale nie czujesz czym jedziesz.
156 to kwintesencja quore sportivo - a jak ma się pod maską V6 to już poezja.
Ilekroć kogoś przewożę zawsze ten sam teks. Wyłącz radio. To o jakim tu wyciszeniu piszesz.

Mazda 6 w benzynie moim zdaniem jest autem prawie doskonałym. Latam tym ponad 200km/h i jakoś tego sławnego słabego wyciszenia nie zauważam. Jeździłeś w ogóle Mazdą, że piszesz takie bzdury? To nie trabant, że wszystko słychać z zewnątrz. Alfa jest głośniejsza.

8/10 klientów powiedzmy auta z półki średniej wyższej wybierze niemiecki produkt, a tylko 2 coś innego. Bo jest lans na audi. Auto piękne w pakiecie sport, mocne jak zapłacisz, awaryjne jak nigdy dotąd. No, ale Audi. Wszędzie w prasie najlepsze :D

1/10 wybierze Giulię- i dobrze, bo alfy się psują...

1/10 jak ja, nie doczeka na premierę i wybierze alternatywę np. Mazdę 6.

I żeby nie było. Jeździłem wieloma autami od nowości, używanymi. Najbardziej mi utkwił w pamięci Passat sławny 1.9 TDI. Fotele wygodne, silnik wrażenia akustyczne zabrakło by maty do wyciszenia, zawieszenie leciało tak, że to w alfie to wieczne. Mimo wszystko bardzo miło wspominam ten samochód.

Nadmienię, że latałem 600KM M5 gdzie pod maską jak wiadomo jest V8 biturbo, a dźwięk masz dogrywany z głośników premium. Świat idzie na kompromisy.

Każdy wybierze co mu pasuje, ale błagam nie pisz tekstów szwagier kolegi ze strony matki mówi, że ponoć jego znajomy ma i mówi...

Giulię kupią osoby zdecydowane, reszta pójdzie do konkurencji.

Porównanie Giulii do Mazdy 6 czy innych Opli to kiepski żart - wystarczy popatrzeć na filmy z Genewy i widać od razu, że ten model będzie grał w najwyższej lidze razem z "trójcą niemiecką".
Podejrzewam, że cena podstawowych wersji nie będzie niższa niż 120 tys. zł.

Długo jeszcze Alfa nie będzie grała w jednej lidze z trójcą niemiecką. (jeśli w ogóle kiedykolwiek) Póki co z jednym modelem można zacząć aspirować do premium.

same wielkie chlopy tutaj +190cm kazdy :), chyba musicie poczekac na druga planowana duza limuzyne, nastepce 166.

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.ne...=77185718145a5e3e66cdea7c233b79bd&oe=57684095

Te manetki nie wiem dlaczego takl duze, jak stery w samolocie. Oszpecaja wnetrze. No ale we wloskiej stylistyce zawsze musi byc odrobina kiczu.

To nie kicz... Przejedź się innymi autami, w których manetki nie ruszają się z kierownicą i wyjaśni Ci się, dlaczego manetki muszą być większe.

Moze i nie kicz ale rzecz gustu mi chyba tez sie bardziej podobają małe łopatki które obracają sie z kierownica

Góra drzwi i deski rozdzielczej obszyte skórą?! Chcęto!!!

Alfa-Romeo-Giulia-Geneva-2016-27.jpg

Klasa, jak ogólnie nie cierpię drewna w samochodach, to wersja matowa wygląda całkiem całkiem...

\

Dla mnie Brera jest mega dziwnym samochodem, bo ja i moje 190 cm się tam ledwo mieścimy, a w zasadzie nie mieścimy, a kolega-właściciel, 2-metrowy chłop jeździ nią na co dzień i się jakimś cudem mieści tam. Nie mam pojęcia jak.

Nie zajmuje poprawnej pozycji za kierownicą, ot co. Jeśli by chciał usiąść normalnie to nie mialby takiej możlowiści.

W 156, dało się całkiem całkiem normalnie usiąść, w 159 było ok, tutaj - sam ciekaw jestem.

Amortyzatory
Powrót