[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Nie zgadzam się. Śp. J. Kaniewski mówił w wywiadzie:
Tradycją marki Alfa Romeo było robienie samochodów nienawiązujących do tradycji. Poszukiwanie czegoś nowego, tak jak to było z pierwszym samochodem elektrycznym w historii, już ponad 100 lat temu, który przekroczył 100 kilometrów na godzinę i nazywał się Jamais Contente - „nigdy nie usatysfakcjonowany”, I to jest właśnie nowoczesność.
Ja się z tym zgadzam. Alfa zmienia się co generację lub dwie. Bardzo mi się to podoba. W przypadku Giulii wszyscy spodziewali się jakiegoś chryslera w nowej budzie. Byłoby to nawiązanie do 159 która jest takim oplem. Giulia jest czymś zupełnie innym i to jest właśnie "alfowskie".

Nie znam całej wypowiedzi, ale z ten fragment odnosi się pewnie jedynie do stylistyki, bo nie do DNA alfy. To, że wygląd ewoluował, nie jest żadnym novum i designerskim odkryciem, to że concept cary alfy zwiastowały zmiany w modzie designu też. Nie możesz mieć silnej tożsamości jako marka i generalnie nie mieć jakiś powtarzalnych rozpoznawalnych cech swoich produktów. Wystarczy chociaż spojrzeć na scudetto. To że marka jest innowacyjna, inwestuje w technologie jest też tradycją i znakiem rozpoznawczym. Alfa była dość niezmienna w swojej filozofii budowania aut o dobrym stosunku masy do mocy, wyważenia, przyjemności z prowadzenia przez większość czasu swojej ponad 100 letniej tradycji. Jeśli dla kogoś historia marki to ostatnie +/- 20 lat to jasne, Giulia jest inna, ale dla mnie to jak najbardziej typowa, powracająca do korzeni marki, alfa.

Uporządkujmy to tak (jasne, można się sprzeczać, że wnętrze Brery jest zupełnie inne niż 159, ale nie jest, podobnie jest ze 147 i GT) i mamy 9, więc "kilka" :). Dodajmy do tego, że większość samochodów tych przeszyć nie miała przez cały okres produkcji modelu. Nie chce mi się szukać dokładnych informacji, ale bez problemu można znaleźć zdjęcia Spidera 105, Alfetty i 164 bez przeszyć, 147 przed liftem ich nie miała, podobnie 145 i 916 jak widzę - może to jest taki patent na lifting wg Alfy, więc się doczekasz za 3 lata :).
Ja na ten przykład miałem lub mam 4 Alfy - 147 przed FL, 75, Giuliettę 2011 oraz Giuliettę 2015 i w ŻADNEJ tego nie mam... Statystyka - 0% :). Bardziej można by się chyba czepiać poprzeczek w scudetto, które w Alfie pojawiły się chyba wyraźnie w modelu 1900 w roku 1950 i raczej częściej były, niż ich nie było... Mnie się nowe nie podoba.
Można by się czepiać, że nie ma Twin Sparków żadnych, Alfa pierwszy raz użyła tej technologii w 1914 roku (!) - skoro Mazda uparcie robi Wankle, Subaru tłucze boksery, to Alfa by mogła robić Twin Sparki - byłoby oryginalnie przynajmniej :D.

Idąc takim tokiem stwierdzimy, że telefony to też felga nie alfowa, bo większość alf wyprodukowanych, takowych felg nie miała, albo że BRG to nie jest kolor charakterystyczny dla Brytyjczyków, bo procent Jaguarów i Astonów było malowane w ten kolor i w dodatku nie miałem takich samochodów w tych kolorach więc statystyka - 0% :)

Fajnie, ze w odroznieiniu od 159/Brery nie trzeba 19 calowych felg, zeby nie wygladala jak myszka.

Idąc takim tokiem stwierdzimy, że telefony to też felga nie alfowa, bo większość alf wyprodukowanych, takowych felg nie miała, albo że BRG to nie jest kolor charakterystyczny dla Brytyjczyków, bo procent Jaguarów i Astonów było malowane w ten kolor i w dodatku nie miałem takich samochodów w tych kolorach więc statystyka - 0% :)

Nie no, kolory zostały ustalone już dawno temu i czerwony jest włoski, chociaż pewnie w Rosso Alfa Giulietty sprzedało się ze 20% (biały 60% chyba, jeśli dobrze pamiętam). Trochę Ci przyznaję rację z tymi przeszyciami, ale chyba jednak felgi telefony są bardziej charakterystyczne, a coś w stylu cannelloni pewnie występuje w innych markach.

Trochę Ci przyznaję rację z tymi przeszyciami, ale chyba jednak felgi telefony są bardziej charakterystyczne, a coś w stylu cannelloni pewnie występuje w innych markach.
Nie no jednak skórzane canneloni jest dosyć charakterystyczne dla Alfy.
Nawet gdzieś widziałem starego spidera i też miał to canneloni.

Rowniez ubolewam,ze nie ma zadnej polskiej relacji.
Giulia droga,ale Tipo

W Raport Turbo dużo relacji z Genewy ale o Alfie nawet 1s. Skody, Seaty, Kie.
O Fiacie też zero.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie orientuje sie Ktos czy bedzie Giulia ma motorhow w Poznaniu 31.03-3.04 ? Fajnie by było zobaczyć ja w końcu na żywo [emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

La nuova Giulia 2.0 benzina 200cv con trasmissione automatica ad 8 marce accelera da 0 a 100km/h in 6,6 sec.
Alfa Romeo Giulia 2.0 benzina AT8 200cv/330Nm 6,6 sec.
Jaguar XE 20t A/T 200cv/320Nm 7,7 sec.
BMW 320i Steptronic 184cv/270Nm 7,3 sec.
Audi A4 2.0TFSI ultra S tronic 190cv/320Nm 7,3 sec.
Mercedes Benz C200 Automatic 184cv/300Nm 7,3 sec.

Dane za facebook tipo 949.
Co powiecie na te osiągi? Jak dla mnie lepiej niż bardzo dobrze ;)

La nuova Giulia 2.0 benzina 200cv con trasmissione automatica ad 8 marce accelera da 0 a 100km/h in 6,6 sec.

Moze z ta niska masa jednak nie przesadzili. Jesli czas jest realny,to mamy petarde w podstawie.
Diesel 180 km tez ma zejsc ponizej 7s.
Szybkie auto sie szykuje. Automat musi byc bardzo sprawny.

Jak dla mnie osiągi benzyny są mało realne a diesli to już czyste science fiction :) Podejrzewam, że wykorzystali podobny trick co w Giulietcie TCT - 240 konne auto dzięki kontroli startu łapie setkę w podobnym czasie jak 30-40 KM mocniejsza konkurencja. Bez tego trybu traci więcej jak pół sekundy. Na coś przydały się znajomości w Ferrari ;) Tam przecież wiedzą najlepiej jak taką kontrolę startu skonfigurować żeby robiła robotę.

Wszystko cacy ale w realnym świecie stosunku mocy do masy nie uda się oszukać.

Jak dla mnie osiągi benzyny są mało realne a diesli to już czyste science fiction :) Podejrzewam, że wykorzystali podobny trick co w Giulietcie TCT - 240 konne auto dzięki kontroli startu łapie setkę w podobnym czasie jak 30-40 KM mocniejsza konkurencja. Bez tego trybu traci więcej jak pół sekundy. Na coś przydały się znajomości w Ferrari ;) Tam przecież wiedzą najlepiej jak taką kontrolę startu skonfigurować żeby robiła robotę.

Wszystko cacy ale w realnym świecie stosunku mocy do masy nie uda się oszukać.
Nie wypowiem sie co do benzyny,ale dieslem 191/ 411 przy masie 1380 kg ( 156) robilem powtarzalne 7.3s mierzone profesjonalnym urzadzeniem.
Przy plaskim momencie 450 nm z dolu,dobrym automacie i procedurze startu,przy 180 km i 1400kg jestem w stanie uwierzyc w 7 s.

Po to jest launch control właśnie w automatach, żeby dobrze wystartować, ale tutaj dodatkowo napęd 4x4 też pomaga. Druga sprawa, że rzadko kiedy korzysta się z procedury startowej na codzień, co jednak nie zmienia faktu, że osiągi zacne.
Właśnie, czy pokażą w Poznaniu Giulie...?

Pytałem o Giulie na targach AR Polska tydzień temu. Nie potrafili odpowiedzieć. Obiecali info zwrotne. Nadal nic nie dostałem.

Żeby mieć takie osiągi bez jakichś sztuczek, to naprawdę by musiała być lekka.

Szybka skrzynia, stosunkowo mala waga, 4x4 i launch control.. co tu się dziwić?? Nie rozumiem malkontentow

Amortyzatory
Powrót