[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Co wyście się tak tych lamp uczepili? A jakie miały by być?
Auto jest zaprojektowane z głową, można mu robić liftingi itp. a nie jak 159, tamtego modelu nie dało się rozwinąć a teraz biznes wygląda tak że co roku musi być jakiś lift bo banda gamoni będzie kręcić nosem i nie kupi.

Nie dało się rozwinąć liftingu 159 bo projekt ten był doskonały :)

BMW z 150 KM dieslem kosztuje w podstawie 144 tys. zł. Obstawiam, że Alfa będzie u nas startować od 139 tys. :)

Nawigacja 6,5 cala jest w standardzie za wyjątkiem bazowej wersji, do Navi 8.8 dopłata tylko 1000 euro. Ksenony 25W dopłata 950 euro.

Ostatnia edycja:
Pitero - oczywiście że nie kupię - juz pisałem, że za cene gołej podstawowej wersji dla jakiegos emeryta, mam nowego mustanga 340 Km mocy!!! Wybór prosty...
I napisałem to w pewnym uogólnieniu - pewnie ktos kupi, ale założe sie, że w Polsce sprzeda sie nie więcej niż 100 sztuk w tym roku...

- - - Updated - - -

Ja widziałem cenniki mustanga od 149k a tam w opcji sa chyba tylko fotele recaro i automat za dopłatą. Tylko ten ecoboost srednio tam pasuje. Osobiscie za jakies 2 lata bede sie zastanawial miedzy Giulia a Mustangiem właśnie.

Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka

BMW z 150 KM dieslem kosztuje w podstawie 144 tys. zł. Obstawiam, że Alfa będzie u nas startować od 139 tys. :)

Nawigacja 6,5 cala jest w standardzie za wyjątkiem bazowej wersji, do Navi 8.8 dopłata tylko 1000 euro. Ksenony 25W dopłata 950 euro.

Licząc cenę netto z włoskiego cennika, dodając VAT 23% i akcyzę 18,6% i kurs euro obecny 4,4 wychodzi 182 tys. :edziahaha:

A gdzie masz informację, że ceny z cennika są netto? Alfa będzie droga ale musi dostosować sie do poziomu niemieckiej konkurencji, nie ma wyjścia. Jeśli akcyza będzie im w tym za mocno przeszkadzała to najwyżej będą chcieli konkurować benzynami, która pewnie będzie startować od podobnej ceny.

Miłość jest ślepa.
Poczułem się trochę wywołany do tablicy..jeżdżę AR 159 , od 2 lat czekałem na jej następczynię, bo żaden inny samochód nie wchodził w grę, jak zobaczyłem Giulię to ręce mi opadły.... kupiłem cytowanego wyżej mustanga- 314 KM, za 160 tys jest prawie wszystko- więc nie golas, a za 170 tys wszystko. O gustach się nie dyskutuje, jedni lubią blondynki drudzy brunetki, wg mnie to co zrobili z Giulią jest żałosne i żadne tłumaczenia mnie nie przekonają ...

To nie chodzi o gust, tylko dopracowanie samochodu. Twój Mustang, choć z wyglądu bardzo fajny, na pewno pod tym względem nie będzie mógł się równać z Giulią jak i nie może się równać z niemiecką konkurencją . Fajnie kiedyś podsumował to Clarkson w Top Gear jak wysiadł z Mustanga pod długiej trasie do Włoch - mówił, że jazda nim była tak męcząca jak starymi samochodami z lat 90-tych. Wibracje i głośność nie spotykana w europejskiej konkurencji.

nie chcę pisać o mustangu bo to forum AR, ale mustang 2015 a stara wersja to 2 różne samochody, natomiast co do wygody to np. w Skodzie superb będzie rewelacyjnie, ale czy o to chodzi?

Dokładnie, Mustang i Giulia to całkowicie dwa różne samochody. Ford ma swój klimat i dla niektórych może być atrakcyjną propozycją. Nie jest to jednak samochód, który może być brany przez Alfistę pod uwagę jako konkurencja dla Giulii. To całkowicie odmienne samochody.

cyt" Nie jest to jednak samochód, który może być brany przez Alfistę pod uwagę jako konkurencja dla Giulii"

no wiec jednak- jak na moim przykładzie- inny samochód może być brany pod uwagę przez alfistę jako konkurencja Giulii.. ten lub inny, czuję się alfistą, niezależnie jaka by była jego definicja, jeżdżę AR od 10-iu lat, kupowałem nie z przypadku, a wszyscy wokół pukali się w czoło, znosiłem przez lata uszczypliwości znajomych i narowy mojej belki, i nie myślałem, że kupię jakikolwiek inny samochód poza nową alfą... ale nigdy nie mów nigdy

Facet zwracał uwagę na niską masę auta i wynikającą z tego doskonałą dynamikę i lekkość prowadzenia.
Chwalił też jakość i ergonomię wnętrza ,.

:) co miał innego powiedziec? ze jest do niczego:)? wywaliliby go z pracy:)) ale Ty naiwny jestes:) Boże.

- - - Updated - - -

Bardzo dobrze . W swiat idzie informacja,ze Alfa droga jest i przeciętnego kmiota na nią nie stać . Cóż by to była za wyższa półka co kosztuje jak Skoda?

nic nie rozumiesz? Marchione chce sprzedawać 400 tysiecy aut rocznie, w takich cenach nie osiągnie nawet połowy.

Podane wyżej ceny dotyczą Włoch. W Polsce będą one na pewno niższe - tak jak w przypadku Giulietty. Trzeba też pamiętać o rabatach w salonie, minimum 10% zawsze się dostanie.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

A gdzie masz informację, że ceny z cennika są netto? Alfa będzie droga ale musi dostosować sie do poziomu niemieckiej konkurencji, nie ma wyjścia. Jeśli akcyza będzie im w tym za mocno przeszkadzała to najwyżej będą chcieli konkurować benzynami, która pewnie będzie startować od podobnej ceny.

jak sądzę "Listino detax" to ceny bez VAT czyli najtaniej ~28393Euro. jak dodasz akcyzę i VAT PL to wychodzi jak napisałem wyżej.

- - - Updated - - -

mnie akurat diesle nie interesują, ale patrząc na preferencje polskiego klienta - akcyza zabije Giulię w dieslu i przez akcyzę cena będzie wyższa niż BMW 3. Zresztą, problem akcyzy widać na przykładzie BMW - gdzie w salonie ciężko o wersję 30d do testów - nawet w serii 5 testówki są 525d (diesel 2,0 bodajże 231koni) i jest to główna sprzedaż serii 5, natomiast w serii 3 główna sprzedaż to co najwyżej 320d (obecnie 190 koni).
Natomiast ludzie nie przekonali się do wersji 28i (obecnie nazywają się 30i) zarówno w seriach 3 i 5, większość woli diesla, głównie z uwagi na spalanie.

Podobnie będzie w Giulii - 2,0 turbo benzyna 200km będzie bardzo fajnym autem, ale będzie w mieście palić 11-12 litrów zapewne, a diesel 180 koni spali max 8 w mieście i na trasie będzie pewnie podobna różnica - 2/3 litry na 100km.

A większość ludzi kupuje samochody z kalkulatorem oraz liczy się ergonomia, a nie czy auto jest ładne czy brzydkie.

Martwisz się, że Giulia w Dieslu w Polsce będzie się słabo sprzedawać ? Bo ja wcale :) Mam nadzieję, że benzyn będzie sprzedawać się dużo więcej.
Rożnica w spalaniu 2-3 litry przy cenie samochodu 150 tys. - przy normalnych przebiegach nie ma większego znaczenia. Diesle kupują floty oraz klienci którzy patrzą na samochód jedynie pod kątem użytkowym ale wtedy Alfy raczej nie wybiorą :)

Martwisz się, że Giulia w Dieslu w Polsce będzie się słabo sprzedawać ? Bo ja wcale :) Mam nadzieję, że benzyn będzie sprzedawać się dużo więcej.
Rożnica w spalaniu 2-3 litry przy cenie samochodu 150 tys. - przy normalnych przebiegach nie ma większego znaczenia. Diesle kupują floty oraz klienci którzy patrzą na samochód jedynie pod kątem użytkowym ale wtedy Alfy raczej nie wybiorą :)

martwię się, że Giulia ogólnie będzie sprzedawała się słabo, bo diesel będzie za drogi a benzyna będzie dużo palić ;) takie będzie rozumowanie potencjalnych klientów.
Ja też nie rozumiem po co kupować diesla jeżdżąc rocznie 20tys km, ale spróbuj wytłumaczyć to tym, którzy to robią ;) Ale jest spora grupa klientów, którzy dużo jeżdżą a jednocześnie chcieliby mieć fajne auto - szukają diesla, ale nie wybierają Skody Superb, tylko BMW 3 itp. I takich klientów mogłaby Giulia przechwycić, gdyby nie akcyza. A senacki projekt obniżenia akcyzy utknął :/
Swoją drogą ciekawe jak będzie się kształtowała cena benzyny 2,0.

:) co miał innego powiedziec? ze jest do niczego:)? wywaliliby go z pracy:)) ale Ty naiwny jestes:) Boże.

- - - Updated - - -

nic nie rozumiesz? Marchione chce sprzedawać 400 tysiecy aut rocznie, w takich cenach nie osiągnie nawet połowy.
Na jakiej podstawie wywaliliby go z pracy? To dopiero naiwne.
Cena jest najważniejszym czynnikiem w Polsce ale np w Niemczech już nie do końca. Ile AR sprzeda sztuk globalnie to raczej rozstrzygnie się poza Polską. U nas raczej liczą na wysoką sprzedaż Fiata Tipo, taka prawda.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót