[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Widzisz sam, większość udzielających sie w temacie to zwykle marudy. Wsiedli by do swoich Alf i podelektowali sie jazda. Zamknąć temat do czasu aż Julka pojawi sie w polskich salonach.

W końcu coś się ruszyło na oficjalnej polskiej stronie http://www.alfaromeo.pl/pl/modele/giulia
"Luksusowy samochód sportowy".Zaraz się pewnie sypnie fala hejtu od naszych forumkowych miłośników Mazd, BMW i C5 :)
A ten kolor na Giuli na stronie głownej....o ja Cię, piękny jest :)
Można zapisać się na jazdę testową, szkoda tylko, że w moim mieście nie ma salonu Alfy :(

Ja już się zapisałem na jazdę testową Gulią QV. Jeszcze nie mają jej w salonie w Łodzi, ale to kwestia kilku dni. Mają się odezwać na początku tygodnia i umówić na konkretny dzień.
Poprzednio jak u nich byłem w ponad rok temu to zapraszali na wakacje na jazdę Gulią. Szkoda, że rok im się pomylił. :)

czytac sie tego nie da. polaczkowosc typowa. na gulie nie stać to hejtują aby innym obrzydzić aby broń boże nie kupili inni bo oni sami nie kupią. Alfy jeszcze nie ma w salonie a rozpisujecie się jak by większość byla po testach i jazdach próbnych. 769 stron z czego raptem kilka jest na temat reszta jest udowadnianiem kto ma racje. tragedia, dajcie na wstrzymanie i poczekajcie to pierwszych testów jazd próbnych czy zakupów kogoś z naszego forum...

Mam kilka uwag do cennika Giulii i nie chodzi mi o wysokość cen:

- w porównaniu do Giulietty nie ma wiele nowego wyposażenia - doszło chyba podgrzewane koło kierownicy, systemy bezpieczeństwa oraz kamera cofania. Jeśli chcą powojować z Niemcami to muszą szybko rozbudować siatkę opcji.
- nawet w w wersji super trzeba dopłacać do nawiewu na tylną kanapę
- są dwa poziomy audio ponad standard, obydwa z subwooferem.
- w super w standardzie jest półskóra ale w wersji eko.

W Polsce nie. Ale nasz rynek nie ma dla przyszłości AR ż a d n e g o znaczenia.
.

owszem ma znaczenie, tak, jak każdy inny rynek. Polska siła nabywcza idzie jednak w górę, rynek jest bodaj szóstym czy siódmym w Europie
wynik sprzedażowy jest sumą sprzedaży na rynkach
znaczenia więc kluczowego oczywiście nie ma ale jakieś tam ma

dziwne masz podejście, trudno je pojąc

Ale glupoty piszecie odnosnie marginalnosci polskiego rynku.
Popatrzcie tylko ile jezdzi mazd 6, bmw serii 3 oraz 5 najnowszych,ze nie wspomne o mnogosci suvow typu rav 4. Wszystkie te auta sa cenowo na poziomie giulii lub drozsze ,wiec ?

Ale glupoty piszecie odnosnie marginalnosci polskiego rynku.
Popatrzcie tylko ile jezdzi mazd 6, bmw serii 3 oraz 5 najnowszych,ze nie wspomne o mnogosci suvow typu rav 4. Wszystkie te auta sa cenowo na poziomie giulii lub drozsze ,wiec ?
A ile z nich kupiono w polskich salonach? 10%?

Skad czerpiesz tak fachowa wiedze ze akurat 10%?? Mozna sprawdzic statystyki sprzedazy aut nowych.. i nie pisac takich glupot.
To sprawdź i podaj, skoro wiesz, że piszę głupoty. Roczna sprzedaż w Polsce nowych aut w tym segmencie ma się nijak do ilości tych aut ściąganych zza granicy jako używki. To samo dotyczy Alfy Romeo. Gdzieś do 2010 roku 159-ka była unikatem na naszych drogach, choć do produkcji weszła w 2005. To samo będzie z Giulią i zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże. To nie będzie auto na kieszeń polskiego kierowcy przynajmniej przez 5 lat.

Ze 159 mam podobne obserwacje a jak kupiłem Mito półtora roku po premierze to ludzie oglądali to auto jak UFO. Gulii na drogach będzie jak na lekarstwo przez pierwsze 3-4 lata

To sprawdź i podaj, skoro wiesz, że piszę głupoty. Roczna sprzedaż w Polsce nowych aut w tym segmencie ma się nijak do ilości tych aut ściąganych zza granicy jako używki. To samo dotyczy Alfy Romeo. Gdzieś do 2010 roku 159-ka była unikatem na naszych drogach, choć do produkcji weszła w 2005. To samo będzie z Giulią i zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże. To nie będzie auto na kieszeń polskiego kierowcy przynajmniej przez 5 lat.
Widzisz, mamy zupelnie inne doswiadczenia zyciowe, co wplynelo na postrzeganie otaczajacej nas rzeczywistosci... wsrod ludzi ktorych znam to auta uzywane stanowia 10%. I jest conajmniej kilku, ktorzy z ciekawoscia przygladaja sie Giulii.

Dużo będzie zależało od oferty leasingowej. W Polsce 2/3 aut kupują firmy. Prywatne zakupy zazwyczaj nie są w takim przedziale cenowym.

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Widzisz, mamy zupelnie inne doswiadczenia zyciowe, co wplynelo na postrzeganie otaczajacej nas rzeczywistosci... wsrod ludzi ktorych znam to auta uzywane stanowia 10%. I jest conajmniej kilku, ktorzy z ciekawoscia przygladaja sie Giulii.
Wcześniej podpierałeś się statystykami, teraz swoim doświadczeniem życiowym, a ja odniosłem się jedynie do wypowiedzi rybakmj, który szacował sprzedaż Giulii w Polsce na podstawie ilości popularnych samochodów marek premium jeżdżących w naszym kraju, co uznałem za bezsens i napisałem dlaczego. Jak będzie, czas pokaże.

A ile z nich kupiono w polskich salonach? 10%?

zaskoczyłbyś się - BMW sprzedało w PL 8tys nowych aut w 2015 roku, Mazda też podobnie.
Twoje wyliczenia sugerują, że 80tys Mazd czy BMW zostało sprowadzonych. A tymczasem w 2015r. sprowadzono 50tys szt. BMW a Mazda jest poza 10 (czyli wychodzi mniej niż 29tys szt. Przy czym patrząc po statystykach rocznikowo to większość tych aut pochodzi sprzed 2010 roku - czyli wniosek można wysnuć taki, że większość nowych, obecnie produkowanych modeli BMW czy Mazdy pochodzi z Polskich salonów.

- - - Updated - - -

Ze 159 mam podobne obserwacje a jak kupiłem Mito półtora roku po premierze to ludzie oglądali to auto jak UFO. Gulii na drogach będzie jak na lekarstwo przez pierwsze 3-4 lata

Z tym, że problemem nie jest cena Giulii - tylko problemem są salony, ich podejście do klienta, marketing, wizerunek marki itd. Mam wrażenie, że Alfa Romeo jest traktowane w Polsce przez FCA jak na przyczepkę do salonów Fiata. Może wraz z pojawieniem Giulii coś się zmieni.

W 2015 roku sprzedano ok 5000 szt nowych samochodów segmentu D premium z czego 60% to BMW 3 i Merc C. Tylko ok. 5% to klienci indywidualni.
Torcik jest spory, więc niech marketingowcy FCA myślą jak wzbudzić w społeczeństwie potrzebę posiadania Gulii.

Dokladnie tak,indywidualni klienci to promil . Potrzeba dobrego ,elastycznego leasingu ,podobnego do bmw i audi. Fiat pod tym wzgledem kuleje,choc ma ciekawe propozycje serwisowe dla dostawczakow. Miejmy nadzieje,ze alfa nadrobi braki w ofertach dla firm,bo tylko tak moze walczyc z konkurencja.

Amortyzatory
Powrót