[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zapraszam na Kabaty w Warszawie. Królują BMW X6, Volvo XC90, Audi Q7. Ilość fur na wypasie przyprawia o zawrót głowy. Giulietta prawie każda na bogato, dużo QV. U mnie w bloku dużo osób ma po 3 samochody. Nie sądze żeby ktoś te auta sprowadzał - to są wszystko nówki salonówki.
Naprawdę jest się o co bić.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

To jak się Gulia będzie sprzedawała zadecydują korpoludki z korporacji i warunki leasingu :) Ja spodziewam się obejrzeć trochę Gulii w Bielsku bo tu Fiat jest i dadzą tym największym dyrektorom jako auta służbowe.

Jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Ale sam bym się chętnie przejechał :). 4C co najwyżej odpalali na chwilę w salonie.
Niestety okazało się, że nie jest tak kolorowo. Mimo, że na stronie można się zapisać na jazdę testową Gulią QV, to podobno Polski importer nie przewidział dostawy zarejestrowanych wersji QV do dystrybutorów. Tym sposobem do jazd testowych będą udostępnione tylko wersje 2,2 diesel, przynajmniej póki co. W Łodzi mają być dostępne w lipcu.

No właśnie... Ja poczekam, aż wjadą benzyny. Wtedy wypadnie mi pewnie serwis przy 15.000 km, to się przejadę przy okazji :).

W 2015 roku sprzedano ok 5000 szt nowych samochodów segmentu D premium z czego 60% to BMW 3 i Merc C. Tylko ok. 5% to klienci indywidualni.
Torcik jest spory, więc niech marketingowcy FCA myślą jak wzbudzić w społeczeństwie potrzebę posiadania Gulii.

Andrzej , bardziej miarodajne byłyby statystyki rejestracji nowych aut premium w PL , Polacy auta kupują już w całej UE więc dane tylko od polskich dealerów są wypaczone .

Jakoś mi się nie chce w to wierzyć. Ale sam bym się chętnie przejechał :). 4C co najwyżej odpalali na chwilę w salonie.
Powinienes dostac zaproszenie na jazde testowa Giulia od FCA, jako ze widniejesz w bazie danych jako kupiec auta z salonu. Ja w ten sposob dostalem poczta zaproszenie na jazde testowa Maserati Ghibli.

Ja się dzisiaj lekko zdziwiłem bo wczoraj zapisałem się na jazdę testową Giulią, dzisiaj zadzwonili i umówiony jestem już na 10 czerwca w Ganinexie w Katowicach. Myślałem że będzie trzeba czekać do lipca co najmniej a tu taka niespodzianka :)

To sprawdź i podaj, skoro wiesz, że piszę głupoty. Roczna sprzedaż w Polsce nowych aut w tym segmencie ma się nijak do ilości tych aut ściąganych zza granicy jako używki. To samo dotyczy Alfy Romeo. Gdzieś do 2010 roku 159-ka była unikatem na naszych drogach, choć do produkcji weszła w 2005. To samo będzie z Giulią i zaklinanie rzeczywistości nic nie pomoże. To nie będzie auto na kieszeń polskiego kierowcy przynajmniej przez 5 lat.

No kompletnie ale to kompletnie nie masz racji Kolego. Salony dealerskie drogich aut co roku zwiększają sprzedaż i jakoś dobrze funkcjonują na rynku. Sprzedaż NOWYCH AUT W POLSCE ROŚNIE. Poszperaj, poszukaj. A cennik Giulii powalił mnie na kolana, jak sobie skonfigurowałem takiego solidnego dieselka 180 KM. Wyszło mi ponad 170 tysięcy. No nie ma rynku na markę alfa romeo w Polsce za taką cenę, to jest akurat prawda. Sto procent nabywców za takie pieniądze kupi inne marki, sprawdzone, pewne, o dobrej renomie, aktywne na rynku od lat.

Motofocus.pl pisze:
"Łączna sprzedaż samochodów osobowych i lekkich dostawczych w 2015 roku przekroczyła barierę 400 tysięcy sztuk i była najlepsza od lat. Co ciekawe, miesiącem najlepszej sprzedaży pojazdów był grudzień. Był to też jedyny miesiąc w roku, w którym sprzedano ponad 40 tysięcy aut.

W grudniu 2015, według danych Carmarket.com.pl, zarejestrowano 43 687 samochodów osobowych i lekkich dostawczych. To o prawie 24% więcej niż w listopadzie i o ponad 25% więcej niż w grudniu roku 2014. Był to zarazem rekordowy wynik w skali roku, aż o ponad 5 tys. sprzedanych egzemplarzy lepszy niż zanotowany w marcu, kiedy to sprzedano 38 341 aut. Powodem tak dużego wzrostu sprzedaży w grudniu mogły być oferty wyprzedaży modeli z rocznika 2015. Ogromną większość nabywców pojazdów w grudniu, jak i w całym roku 2015 stanowiły firmy.
Sprzedaż samochodów w 2015 roku była wyjątkowo wysoka."

- - - Updated - - -

No właśnie... Ja poczekam, aż wjadą benzyny. Wtedy wypadnie mi pewnie serwis przy 15.000 km, to się przejadę przy okazji :).

a kiedy one wjadą?

No kompletnie ale to kompletnie nie masz racji Kolego. Salony dealerskie drogich aut co roku zwiększają sprzedaż i jakoś dobrze funkcjonują na rynku. Sprzedaż NOWYCH AUT W POLSCE ROŚNIE. Poszperaj, poszukaj. A cennik Giulii powalił mnie na kolana, jak sobie skonfigurowałem takiego solidnego dieselka 180 KM. Wyszło mi ponad 170 tysięcy. No nie ma rynku na markę alfa romeo w Polsce za taką cenę, to jest akurat prawda. Sto procent nabywców za takie pieniądze kupi inne marki, sprawdzone, pewne, o dobrej renomie, aktywne na rynku od lat.
Czy ja coś pisałem o tym, że rynek samochodowy jako całość spada, czy rośnie? Bo na koniec wyciągasz takie same wnioski jak ja. To w czym konkretnie nie mam racji?

Motofocus.pl pisze:
"Łączna sprzedaż samochodów osobowych i lekkich dostawczych w 2015 roku przekroczyła barierę 400 tysięcy sztuk i była najlepsza od lat. Co ciekawe, miesiącem najlepszej sprzedaży pojazdów był grudzień. Był to też jedyny miesiąc w roku, w którym sprzedano ponad 40 tysięcy aut.
A jakie znaczenie dla sprzedaży Giulii ma to, ile aut w Polsce sprzedaje rocznie Skoda, Toyota czy Ford? Żadnego. Tam raczej nie będzie klientów na Giulię.

Jaki poziom rocznej sprzedaży w Polsce uznacie za sukces Giulii? 1 tys., 5 tys., 10 tys. sztuk?

Jaki poziom rocznej sprzedaży w Polsce uznacie za sukces Giulii? 1 tys., 5 tys., 10 tys. sztuk?

Jeśli sprzedadzą 500 sztuk to będzie super sukces a 300 to będzie dobry wynik. W Europie muszą sprzedać 50 tys. w tym roku, żeby nie zaliczyć wtopy. Ta skala pokazuje jak istotny jest nasz rynek dla Alfy w odniesieniu do całej Europy.

3/4 aut kupują banki, firmy i to od warunków leasingowych zależy jaką markę się wybiera. Jeżeli będzie dobra to Gulia też zacznie się sprzedawać.

Wychodzi na to, że auta powinni projektować księgowi dla księgowych, bo nie ważne czy auto jest dobre, czy nie - ważne by warunki kredytowe i leasingowe były dobre.

No a kto teraz projektuje auta - księgowi :) Chodzi o to, że w tym kraju poziom zamożności nie pozwala na zakup takiego samochodu (rozumiem, że na tak zwanym zachodzie kierowany jest do klasy średniej) a tak naprawdę sytuacja ratują firmy, które są w stanie część kosztów eksploatacji auta utopić.

Lipiec? Sierpień? W UK ma być od września, spodziewam się, że wersja z kierownicą po właściwej stronie będzie ciut wcześniej.

Pisałem tutaj już, że wersja 2,0 super będzie u nas w drugiej połowie lipca...

Wychodzi na to, że auta powinni projektować księgowi dla księgowych, bo nie ważne czy auto jest dobre, czy nie - ważne by warunki kredytowe i leasingowe były dobre.

W tej klasie dokładnie tak jest - jak się poczyta forum UK Alfy, to więcej jest o planach finansowania BMW vs. Alfa, niż o samym samochodzie. Tam to jeszcze jest połączone z podatkami zależnymi od emisji CO2 i na końcu okazuje się, że wrażenia z jazdy są gdzieś w środku stawki, jeśli chodzi o hierarchię ;).

- - - Updated - - -

Pisałem tutaj już, że wersja 2,0 super będzie u nas w drugiej połowie lipca...

Będzie, nie będzie - to już zobaczymy :).

Alfa Romeo Giulia
Oltre 34 mila visitatori al porte aperte

"I tempi di consegna. Capitolo consegne: l'Alfa Romeo prevede di mettere le prime vetture in mano ai clienti entro la seconda metà di giugno. Si stimano, in linea generale, tempi di attesa nell'ordine delle settimane nel nostro Paese, anche grazie al fatto che Cassino è impegnata solo sul marchio del Biscione. Per il resto dell'Europa, anche in base all'entità della domanda, si potrebbero raggiungere invece i 2-3 mesi di attesa. Ultima curiosità sul fronte Quadrifoglio: la variante sportiva, da maggio a oggi, ha rappresentato il 3% del monte ordini".

http://www.quattroruote.it/news/nov...oltre_34_mila_visitatori_al_porte_aperte.html

Mają trochę chaos informacyjny. Wczoraj dzwonił człowiek z centrali który był w stanie mnie umówić na jazdę próbną wersja QV na czerwiec, dziś rano ponownie podobny telefon + przekazanie sprawy do salonu w Lublinie.

Z salonu już inne informacje bo podobno będą mieć dopiero w połowie lipca, każdy salon po 5 sztuk zwyklych dostanie i nie wiadomo w ogóle czy będą QV.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót