[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wszystkie Giulie w Polsce są białe, 2.2D 180KM, wersja Super.
Byłem dzisiaj, oglądałem, ale jeszcze nie jeździłem. Robi wrażenie, aczkolwiek białej nie brałbym. Po pierwsze dlatego, że mam białą Julkę, a po drugie biały robi wrażenie na QV, na zwykłe wersje są ładniejsze kolory.
Generalnie wnętrze świetne, bardzo mi się podoba. Te plastiki poniżej nóg wcale nie są tandetne. Ale...spasowanie regulacji fotela chyba nie jest ok, bo już fotel był zarysowany tą rączką.
A silnik nie wydaje się głośny, przynajmniej jak stoi :).

Carserwis robi teraz w budzie :). Salon zmieciony z powierzchni ziemi, na wiosnę nowe otwarcie i profesjonalne warunki, nie polmozbytowe.

Biały kolor podkreśla moim zdaniem najmniej udany stylistycznie element, czyli przednią maskę, a dokładnie moment w którym ona się kończy... Ten zderzak jest dziwnie wysoko zabudowany, poza tym kszałt tej maski jakiś taki brzydki... O ile w innych kolorach nie rzuca się to w oczy, to w białym kolorze jest to wręcz ostentacyjne. Nie mówiąc już, że to po prostu zwykły biały kolor, jak w tanim samochodzie flotowym. A nie w limuzynie za 200k. Oglądałem na Kabatach, faktycznie, najbardziej oczekiwana premiera stoi krzywo na trawniku... Z tego co piszecie, nie wróżę sukcesu, jeżeli nie zmienią diametralnie podejścia do sprzedaży, bo obecne to chyba nawet gorsze niż w polmozbycie.

Kwestia katalogów, to nie jest kwestia dilerów, tylko raczej centrali. Nawet jeżeli diler chciałby zrobić taki katalog we własnym zakresie, nie może tego wykonać, bo kwestie praw autorskich jak i braku profesjonalnych zdjęć, renderów itp. No ale to co robi Polska centrala, woła o pomstę do nieba.

Ostatnia edycja:
Dzisiaj mialem okazję pojeździć białą Giulią super 2.2D 180KM, jakieś 45 minut jazdy w dowolnie wybranym kierunku ;)
Na szybko:

ma CD na muzykę czy tylko na usb?

- - - Updated - - -

Co za bullshit. Księgowi wygrali, dlatego masz diesla z aluminiowym blokiem, turba na ball-bearingu, wał z włókna węglowego, 50:50 rozkład mas, dwuwahaczowe zawieszenie z przodu a nie jakiś plebejski makpierdson, czterotłokowe brembo w podstawie a nie jakiś pływający badziew, masę aluminium w zawieszeniu i konstrukcji auta, porządne materiały, najmocniejszą alfę w historii, która przy okazji jest bezpieczniejsza niż Volvo, i wygląda lepiej niż konkurencja. Wygrali księgowi normalnie.... Ja dziękuję za ładne auta marzycieli, czy drugą 159. Giulia to najbardziej kompletne auto alfy od dekad.
.

lepiej niż konkurencja? To twoja ocena?
bezpieczniejsza niż wolvo? to twoja ocena
porządne materiały? zobaczymy w eksploatacji
masa aluminium? konkurencja też ma, w tej klasie to powoli standard.
I te zachwyty nad autem, które jeszcze w żaden sposob nie zostało sprawdzone w zadnych warunkach przez użytkowników, poza testami fabrycznymi.
I te zachwyty nad wysoką ceną. Auta mieć nie będziecie ale podpala was, ze jest drogie. Nonsens goni nonsens.
Acha, no i jak się podpalasz wałem czy innym blokiem, przeanalizuj co oferuje konkurencja.

Czy to jest "najbardziej kompletna alfa od dekad" okażę się za rok, dwa, jak te kompletne alfy odjeżdzą po kilkadziesiąt tysięcy kilometrów na szosach.

Ostatnia edycja:
Ponizej mala broszura ktora dostaje sie na "dzień dobry "

Tak z ciekawości - te 21%/25% to jest jakaś akcyza?

- - - Updated - - -

Dzisiaj mialem okazję pojeździć białą Giulią super 2.2D 180KM, jakieś 45 minut jazdy w dowolnie wybranym kierunku ;)

Widzę, że Autocentrum ma sensowniejsze podejście, bo jazdy w Pol-Carze to 10 minut po Antoninku i z powrotem do salonu.

lepiej niż konkurencja? To twoja ocena?
bezpieczniejsza niż wolvo? to twoja ocena
porządne materiały? zobaczymy w eksploatacji
masa aluminium? konkurencja też ma, w tej klasie to powoli standard.
I te zachwyty nad autem, które jeszcze w żaden sposob nie zostało sprawdzone w zadnych warunkach przez użytkowników, poza testami fabrycznymi.
I te zachwyty nad wysoką ceną. Auta mieć nie będziecie ale podpala was, ze jest drogie. Nonsens goni nonsens.
Acha, no i jak się podpalasz wałem czy innym blokiem, przeanalizuj co oferuje konkurencja.

Czy to jest "najbardziej kompletna alfa od dekad" okażę się za rok, dwa, jak te kompletne alfy odjeżdzą po kilkadziesiąt tysięcy kilometrów na szosach.

Lexus ładniejszy, co nie, KRS? :D
Najbezpieczniejsza w swojej klasie dla dorosłych pasażerów według NCAP
Materiały - Malkontenctwo
Aluminium - w swojej klasie, czyli premium, do którego Giulii jakoś nie chciałeś zaliczyć? No sorry, ale alu bloku nawet w tej konkurencji nie ma, podobnie jak karbonowego wału.

Aluminium - w swojej klasie, czyli premium, do którego Giulii jakoś nie chciałeś zaliczyć? No sorry, ale alu bloku nawet w tej konkurencji nie ma, podobnie jak karbonowego wału.
KRS w formie.

Marketing działa dobrze. Wyjaśnisz co polepsza karbonowy wał w wersji 2.2 180KM? Czy samochód lepiej przyspiesza niż konkurencja? Póki co wiadomo, że wersja 180KM ma raczej 8,6 do setki niż 7,6. Co z resztą było do przewidzenia, że dane fabryczne będą naciągane.

Masa mniejsza i wytrzymałość. Co do przyśpieszeń i zużycia paliwa oraz emisji - wszyscy kantują :)

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Więc skupmy się na faktach a nie na kantowaniu :-) Po co podkreślać ten karbonowy wał, skoro w dieslowej wersji on nic nie daje - bo czasy przyspieszeń podobne do konkurencji, więc przewagi tu nie ma.

Więc skupmy się na faktach a nie na kantowaniu :-) Po co podkreślać ten karbonowy wał, skoro w dieslowej wersji on nic nie daje - bo czasy przyspieszeń podobne do konkurencji, więc przewagi tu nie ma.
Rozumiem ze masz tytul inzyniera renomowanej uczelni na kierunku mechanika samochodowa i wykorzystanie nowoczesnych materialow ze wiesz ze NIC on nie daje?

Ja nie mam a wiem, ze wal napedowy jest w pyte ciezki, a carbon.. nie.

Teoria mówi że zmniejszenie mas wirujących powoduje lepszą reakcję na gaz, na pewno też mniejsze spalanie itp.

Tak z ciekawości - te 21%/25% to jest jakaś akcyza?

- - - Updated - - -

Widzę, że Autocentrum ma sensowniejsze podejście, bo jazdy w Pol-Carze to 10 minut po Antoninku i z powrotem do salonu.
BTW 21% podatek przy zakupie.
BPM akcyza.

Bijtelling to wysokosc 1 wplaty przy zakupie na raty/leasing lub wysokosc zaliczki przy zamowieniu i oplaceniu 'gotowka'.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Rozumiem ze masz tytul inzyniera renomowanej uczelni na kierunku mechanika samochodowa i wykorzystanie nowoczesnych materialow ze wiesz ze NIC on nie daje?

Ja nie mam a wiem, ze wal napedowy jest w pyte ciezki, a carbon.. nie.

No ale to jest tylko jedna ze składowych... Która się składa na przyspieszenie. A jeżeli ono nie jest rewelacyjne, to o czym my w ogóle mówimy. Fajnie by było gdyby to dało realne korzyści, nie tylko te w ulotce, której również na obecną chwilę nie ma :-)

No ale to jest tylko jedna ze składowych... Która się składa na przyspieszenie. A jeżeli ono nie jest rewelacyjne, to o czym my w ogóle mówimy. Fajnie by było gdyby to dało realne korzyści, nie tylko te w ulotce, której również na obecną chwilę nie ma :-)
To pomysl co by bylo gdyby te wszystkie male skladowe byly wykonane z typowych materialow, typowo zaprojektowanych. Nic innego jak kolejna 159.

Rozumiem. Mam na myśli to, że nie można czegoś nazywać zaletą, jeżeli ta część sprawia, że samochód dzięki niej tylko dorównuje konkurencji, a nie przewyższa ją. Swoją drogą to jestem trochę rozczarowany, bo słuchy dochodzą takie, że Alfa Romeo w dieslu wcale taka lekka jak miała być nie jest. Nie trzyma również katalogowych przyspieszeń, przy czym kultura pracy silnika najwyższa też nie jest. No cóż, za wcześnie, na wydawanie opinii. Jednak nie podzielam panującego tutaj hurra optymizmu - czasami trzeba również spojrzeć krytycznym okiem.

Khazar, przeczytaj to co napisał kasztelan, bo mądrze gada. Carbonowy (lżejszy) wał ma bardzo mały wpływ na czas przyspieszenia do setki. Ale ma za to już spory na szybkość reakcji na dodanie, jak i odjęcie gazu. Dzięki mniejszemu momentowy bezwładności przy udziale o wiele mniejszego momentu można rozkręcić go do wyższych prędkości obrotowych. Jasne, że sam wał jest tylko częścią układu przeniesienia napędu, ale na pewno ważną częścią.
Tyle z inżynierskiego podejścia.

Skąd masz informację, że nie trzyma katalogowych parametrów?

Ale to jest mniejsza masa i auto się lepiej prowadzi. Przyspieszenia to nie wszystko, frajda jest jak auto w zakrętach się prowadzi...

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Powiedzmy, że mam na Wojciechowskiego pewne znajomości :) Nie mam pojęcia, jak to wygląda dla Nowaka i Kowalskiego...

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót