[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To rozwiazanie bylo tez w Fiacie Bravo z 2005r. Wies bedzie jak Alfa to zastosuje w 2016 ;)

jest w giuli, bo wczoraj taka doswiadczalna(czesciowo oklejona) na skrzyzowaniu widzialem, wlaczone lewy halogen przy skrecie

Czyli wersja ze zwykłą lampą bedzie miala wersje na wioske a z ksenonem na miasto? :)

Nie wiem dlaczego uważacie że doświetlanie zakrętów halogenem jest wiejskie. Nie wygląda to może za ładnie z zewnątrz ale nie można takiemu rozwiązaniu odmówić użyteczności. Mam w rodzinie Bravo i doświetlanie działa super. Halogen świeci bardzo szeroko, oświetla pole niedostępne dla świateł mijania. Przy skrętach o 90 stopni w ciemnych miejscach sprawdza się o wiele lepiej niż AFS w ksenonach w Julce (jeździłem 4 lata). Dynamiczne doświetlanie takie jakie jest w Julce działa fajnie tylko na łukach, przy miejskich skrętach jest bezużyteczne. Chyba ideałem byłoby połączenie obu systemów.

Italiancars o czym piszesz - tu "błyskotliwi fachowcy" piszą o fiatach bravo z 2005 roku i tylko gdybają. też miałem w Bravo i naprawdę dawało radę i było przydatne.
Szkoda że tego statycznego systemu nie ma w Julce.

Nie wiem dlaczego uważacie że doświetlanie zakrętów halogenem jest wiejskie. Nie wygląda to może za ładnie z zewnątrz ale nie można takiemu rozwiązaniu odmówić użyteczności. Mam w rodzinie Bravo i doświetlanie działa super. Halogen świeci bardzo szeroko, oświetla pole niedostępne dla świateł mijania. Przy skrętach o 90 stopni w ciemnych miejscach sprawdza się o wiele lepiej niż AFS w ksenonach w Julce (jeździłem 4 lata). Dynamiczne doświetlanie takie jakie jest w Julce działa fajnie tylko na łukach, przy miejskich skrętach jest bezużyteczne. Chyba ideałem byłoby połączenie obu systemów.

100% zgadzam sie, jak znajde czas to do 159 dorzuce drl z podswietlaniem zakretow(wlasciwie tylko po to) , nie bede kozystal z funkcji dziennych, wole xenon. zadnej wiochy nia ma.

Italiancars o czym piszesz - tu "błyskotliwi fachowcy" piszą o fiatach bravo z 2005 roku i tylko gdybają. też miałem w Bravo i naprawdę dawało radę i było przydatne.
Szkoda że tego statycznego systemu nie ma w Julce.

Dareek, dla "blyskotliwych" bede pod kazdym postem dopisywal: ironia, zart, na powaznie... Moze wtedy sie polapia ;)

W Audi mam skrętne biksenony, ale doświetlanie przy powolnym skręcaniu już halogenami i może coś tam one dają ale bez porównania z dedykowaną żarówką umieszczoną w kloszu.
W Insignii miałem AFL, które miały mocno rozbudowane funkcje (lepiej niż w A4, np. zmieniały nie tylko kierunek wiązki, ale też szerokość, jadąc wolno, świeciły szeroko i słabiej, jadąc szybko, świeciły wąsko i mocno - na tyle dobre rozwiązanie, że w ogóle nie używałem drogowych). Dodatkowo jest tam żarówka tylko do doświetlania przy skręcaniu. Tak samo jest w Fordzie, daje ona o wiele więcej światła niż przeciwmgielne (którego główna funkcja jest jednak inna).

Wracając do Giulii, to pewnie jak ktoś wspomniał, przy zwykłych światłach będzie halogen, a przy tych biksenonach dedykowana żarówka - przynajmniej mam taką nadzieję :)

Adamku111 - Może napisze wprost bo chyba nie łapiesz- widziałeś Fiata Bravo z rocznika 2005?

- - - Updated - - -

Epsonix -Znalazłem w sieci system działający tylko po włączeniu kierunku- jesteś w stanie to ogarnąć aby działało do 40 km/h przy skręcie samą kierownicą bez kierunkowskazów? Wrzuciłbym do swojej Julki.
Co do Giulii - co by nie było statyczny czy dynamiczny tylko żeby nie dawali zwykłego halogenu bez soczewki do mijana bo wygląda to meeega biednie.

Dareek alez ja to zrozumialem, nie jestem jeszcze Alfa i Omega wiec chyba mi wybaczysz? :)

Rozmowa o doswietlaniu zakretow byla prowadzona w tonie zartobliwym i to na tyle.

W zadnym miejscu nikt nie negowal przydatnosci tego wynalzku czy to statycznego czy dynamicznego, ale znowu trzeba sie tlumaczyc ze swoich wpisow...

Adamku111 - Może napisze wprost bo chyba nie łapiesz- widziałeś Fiata Bravo z rocznika 2005?

- - - Updated - - -

Epsonix -Znalazłem w sieci system działający tylko po włączeniu kierunku- jesteś w stanie to ogarnąć aby działało do 40 km/h przy skręcie samą kierownicą bez kierunkowskazów? Wrzuciłbym do swojej Julki.
Co do Giulii - co by nie było statyczny czy dynamiczny tylko żeby nie dawali zwykłego halogenu bez soczewki do mijana bo wygląda to meeega biednie.
nie wglebialem sie na razie, mozliwe ze niektore gotowe drl maja wejscie sygnalu predkosci(w jakiej postaci?) . w 159 tez jest sygnal predkosci(idzie z body do xenonow) , nie sprawdzalem ale mozliwe ze tez jest kompatybilny, albo daloby sie go na odpowiedni przekonwertowac prostym ukladem. ewentualnie zrobic blokowanie przekazywania info o kierunkowskazach do drl powyzej zadanej predkosci. w giulietcie z tego co kiedys spojrzałem na schematy chyba takiego sygnalu nie ma, modul xenon/afs tam dostaje sygnal potrzebne informacje po can(z modulu kontroli trakcji/abs itp) . can maly777 by ogarnal, tylko ze on zarobiony jest rozwijaniem modulow do 159 i swoja praca zapewne,wiec w najblizszym czasie lipa. ja tez nie wyrabiam w pracy, a za miesiac pojaei mi sie syn na swiecie i bedzie totalny brak czasu. w sumie to nie powinienem wchodzic na forum nawet, ale sie uzaleznilem:)

W Audi mam skrętne biksenony, ale doświetlanie przy powolnym skręcaniu już halogenami i może coś tam one dają ale bez porównania z dedykowaną żarówką umieszczoną w kloszu.
W Audi faktycznie doświetlanie halogenem szału nie robi, w Bravo jest super. To pewnie zależy od halogenu i kierunku który oświetla.

Jest jeszcze jeden aspekt o którym nikt nie wspomniał.
Mianowicie większość sprzedawanych w Europie BMW serii 3 ma napęd xdrive a nie tylny. Nawet w Polsce jest podobnie.
BMW praktycznie do każdej jednostki napędowej oferuje opcjonalnie napęd xdrive, który przy cenie samochodu nie jest zbyt drogim dodatkiem.
Klienci w krajach alpejskich mogą po prostu unikać tylnego napędu ze względu na potencjalne trudności przy sprawnym poruszaniu się zimą.
To następny fakty, który działa na niekorzyść Giulii i może mieć bardzo duże znaczenie na volumen sprzedaży .

@
Ten wątek jest dla mnie kolejnym potwierdzeniem, że wiele osób tu obecnych to nie fani Alfy, tylko konkretnego modelu (głównie 159, ale też innych).!

Tutaj jest raczej hejt na 159.... ale ktoś napisał, że na Giulie nie ma zamówień, że sprzedano mniej jak tysiac sztuk dotąd i większosc to włoskie dema....
Przyznacie koledzy, że po rocznym opóźnieniu od prezentacji modelu niby ruszyła sprzedaż, ale nadal gama aut jest wąska, nikt nie wie, kiedy te benzyny..
Czy to ma być szturmowanie rynku......?
Masakra dla mnie.

Jest jeszcze jeden aspekt o którym nikt nie wspomniał.
Mianowicie większość sprzedawanych w Europie BMW serii 3 ma napęd xdrive a nie tylny. Nawet w Polsce jest podobnie.
BMW praktycznie do każdej jednostki napędowej oferuje opcjonalnie napęd xdrive, który przy cenie samochodu nie jest zbyt drogim dodatkiem.
Klienci w krajach alpejskich mogą po prostu unikać tylnego napędu ze względu na potencjalne trudności przy sprawnym poruszaniu się zimą.
To następny fakty, który działa na niekorzyść Giulii i może mieć bardzo duże znaczenie na volumen sprzedaży .

dorzucę jeszcze jeden ( koledzy już go poruszali ) 2/3 sprzedaży BMW serii 3 w Niemczech to wersje kombi !!

Jeśli to prognoza z Czech się potwierdzi, to cena za 2.o T bezie wynosić około 150 tys. zł.
http://www.auto.cz/alfa-romeo-giulia-doplnuje-nabidku-zname-ceny-benzinoveho-2-0-turbo-96738
bez wiedzy jakie tam maja podatki akcyza/vat, uwzhlednienia roznic w polsce pow 2l itp ciezko cos szacowac. poza tym na dany rynek alfa i tak moze przyjac inna strategie cenowa. tak wiec pozyjemy zobaczymy, mam nadzieje jednak ze cena bedzie znacznie nizsza niz diesla at 180km,dzieku roznicy w akcyzie.

Amortyzatory
Powrót