Mój znajomy jakiś tydzień temu był przez 5 dni w Rzymie, i przez ten czas widział 4 Giulie.
Włochy... trudno o inny kraj, gdzie alfy są wszędzie. Nie o to chyba chodzi, aby brylować we Włoszech? fakty są trudne do ominięcia: auto się na razie sprzedaje nienajlepiej. Ale powód jest jeden: stylistycznie nie powala na kolana, nie jest archetypem alfy romeo, auta nietuzinkowego stylistycznie. Natomiast, warto to powtarzać, elementy z karbonu, tylny napęd itd. to sprawy istotne dla wąskiego grona nabywców. Wysokiej sprzedaży to nie spowoduje. Natomiast nabywcy bmw, audi czy jaguarów na alfę raczej nie spojrzą. To kto ma kupować?
Agresywny kolega o nicku 145Q wykazuje dużą pewność, ba, niezachwianą wiarę, że Giulia nie musi się sprzedawać. Na pytanie skąd to wie, nie odpowiada, ucieka w jakieś nieczytelne docinki. Kolega nie rozumie zasad biznesu: samochodów nie produkuje się po to, aby się nie sprzedawały. Niestety, nie każdy to rozumie.
Nie zmienia to faktu, że oczywiście kibicuję Giulii, aby osiągnęła taki próg sprzedaży, który uczyni opłacalnym produkcję innych modeli. W przeciwnym razie marka upadnie. Oby się tak nie stało.
W cenionym na półwyspie Iberyjskim periodyku "Autopista" opisano szczegółowo Giulię w wersji 2.2 180 KM. Auto uzyskało ogólną notę 7,8/10. Czyli mocno dobrą. Do ocen stosowanych dla konkurentów spod znaku Audi, czy BMW jednak daleko. W Hiszpanii i szczególnie w Portugalii alf romeo jeździ całkiem sporo. Najwięcej 159 obecnie. Giulii,jak wspomniałem, nie dostrzegłem ani jednej.
- - - Updated - - -
J
Giulia Q ledwo co została dopuszczona do sprzedaży, a szanowane TG powątpiewa w sens zakupu Ghibli czyli modelu o klasę wyżej,
Rozumiem, że chodzi o wersje quadrifoglio. Ona ma znakomite recenzje, to prawda. Bo to auto jest piekielnie mocne i jeździ znakomicie. Ale sprzedaż tej akurat wersji będzie marginalna: ona nie zapewni wysokich zysków. Nie ma więc żadnego przełożenia na wynik finansowy. On ma być zapewniony przez sprzedaż aut o mniejszych silnikach i mocach. Nic na razie nie wskazuje na wysokie wyniki sprzedażowe.